Sunday, December 27, 2015
Terveellistä elämää
Kaupan alan kilpailua
Suomessa on tähän asti kilpailtu sijainnilla ja ALKOn
liikkeen saannilla jommankumman suomalaisen kauppaketjun liikkeen yhteyteen.
Hallituksen vapauttamat aukiolojat mahdollistavat uuden kilpailutavan. Nyt
pyritään pitämään liikkeet auki 24/7 ja tähän päästään lisäämällä osa-aikatyötä
jolloin työvuorot tehdään silloin kun asiakkaita on ja jollei asiakkaita näy ei
ole palkallista työaikaakaan. Ensimmäinen askel on otettu jo vuosia sitten
luopumalla lauantaipäivien 50%:n korotuksesta, samoin suomalaisten
työsopimusten vähimmäislepoaika työvuorojen välillä on käytännössä poistettu
tekemällä erillinen sopimus samoin kuin sunnuntaityön vapaaehtoisuus
allekirjoittamalla erillinen sopimus vapaaehtoisuudesta työskennellä silloin
kun liike on avoinna päivästä riippumatta.
Lähemmäs Venäjää
Uudet tuulet puhaltavat. Suomessa halutaan irrottautua
pohjoismaisesta aukiolokäytännöstä joka vallitsee Ruotsissa, Tanskassa ja
Norjassa sekä saksalaisesta aukioloaikakäytännöstä. Näissä länsimaissahan
sunnuntaiaukiolo on poikkeus ja suuretkin tavaratalot sulkevat arkisin noin
20-21 sijainnista riippuen. Aikoinaan jo valtiomies ja Kansallisen Kokoomuksen
valtiovarainministeri Iiro Viinanen totesi että elintasoerot Suomen ja Venäjän
rajalla tasaantuvat luonnostaan. Asia on totta. Suomessa siirrytään vähitellen
Venäjän ja muun Itä-Euroopan tapaan sallia aukiolo koska tahansa. Samoin
palkkatasoa pyritään lähentämään Itä-Euroopan kanssa yhtenäiseen linjaan.
(Liika)? koulutus on vain kuluerä
Asiaa auttaa huomattavasti koulutuksesta tinkiminen. Aiemmat
yritykset kilpailla halpamaiden kanssa eivät ole onnistuneet sillä
suomalaisilla on ollut ammattiylpeyttä ja koulutusta. Koska arvonlisäveroa ja
muita veroluonteisia maksuja ei voi alentaa ainoa toimiva ratkaisu on pyrkiä
laskemaan maksettavia palkkoja. Aiempaa huonommin koulutetetulle työvoimalle
voi maksaa perustellusti aiempaa huonompaa palkkaa. Tästä seuraa luonnollisesti
että esimiehille on maksettava aiempaa suurempaa palkkaa koska heidän vastuunsa
lisääntyy.
Yrityksille lisää vaikutusmahdollisuuksia
Huomattavaa yritysmyönteistä kehitystä on havaittavissa myös
suomalaisessa yliopistomaailmassa jossa yritykset jo osallistuvat avoimesti
professuureiden ja tutkimuksen rahoittamiseen jolloin yrityksien
liiketoiminnalle sopimattomat tutkimustulokset voidaan unohtaa. Ongelmia
aiheuttavat lähinnä EU ja USA joissa suomalaisen yritysrahoitteisen tutkimuksen
taso ei ole vakuuttanut paikallisia viranomaisia ja suuri osa mm. ruokaa
valmistavien yritysten terveysväittämistä on jäänyt paikalliseen käyttöön
Suomen rajojen sisäpuolelle. Suomessahan yritettiin sinnikkäästi tukea
rypsinviljelyä vaatimalla Neonikotinoidien käytölle poikkeusta Suomessa.
Vaatimus ei mennyt läpi joten ainoaksi ratkaisuksi on jäänyt valvonnasta
tinkiminen. Esimerkiksi Glyfosaattivalmisteita näyttää olevan vapaasti
saatavana suomalaisissa kaupoissa joten glyfosaatin käytön muuttaminen
luvanvaraiseksi 1.11.2015 alkaen oli liioittelua. Jos tällainen määräys on
annettu sitäkään ei valvota mitenkään. Tottahan kauppojen omavalvontaa on
lisätty joten saattaa olla että kauppaliikkeen omavalvonta lähinnä estää
lisätilaukset mutta myyntipisteiden varastot myydään kaikessa rauhassa loppuun
riippumatta kiellettyjen tuotteiden aiheuttamista vaaroista.
Transrasva on vain nimitys
Samoin transrasvojen vaarat on tunnustettu mutta ainakin
suomalaisissa suklaissa kuten ”Budapest” ja ”Brunbergin tryffeli” käytetään
transrasvaa avoimesti ilman sen kummempia e-koodeja. Tämäkään ei ole mikään
ihme koska valtakunnan suurin päivälehti Helsingin Sanomat pyrki parhaansa
mukaan sekoittamaan ihmisiä korostamalla lehmän maidossa olevan pieniä määriä luonnollista
transrasvaa ja vetämällä yhtäläisyysmerkit keinotekoisen transrasvan kanssa.
Keinotekoinen transrasva on ns. osittain kovetettua kasvisrasvaa jonka on
todettu aiheuttavan sydänongelmia. Maidossa luonnostaan oleva luonnonmukainen
transrasva ei näitä ongelmia aiheuta ja pitoisuus on hyvin pieni. Suomessa
ollaan oikeutetusti huolissaan margariiniteollisuuden tulevaisuudesta jos
transrasvat kielletään ja keinotekoisien rasvojen terveellisyys
kyseenalaistetaan.
Aspartaamin auvo
Suomalaiset on onneksi opetettu nauttimaan keinotekoisesti
makeutettuja virvoitusjuomia joiden eniten käytetty makeutusaine on aspartaami
joka muuttuu ihmisen kehossa metanoliksi. Sallitun metanolin määrää taas on
pyritty korottamaan koska kukaan ei juo kahta litraa aspartaamijuomaa päivässä.
Näinhän asiat toimivat. Coca Cola addikti juo reilusti Cola-juomaa ja
pysyäkseen kohtuullisissa painolukemissa nauttii juomansa 0-kalorisena vaikka
tällainen juoma ei anna täyden mahan tunnetta koska siinä ei ole edes ihmisen
elimistön tunnistamaa sokeria jonka runsas nauttiminen antaa kylläisen olon.
Asiaa tuntematon voisi luulla että tällaisia kalorittomia juomia voisi juoda
litratolkulla ilman että elimistö varoittaa mitenkään.
Comments:
Post a Comment