<$BlogRSDURL$>

Sunday, December 27, 2015

Terveellistä elämää 

Kaupan alan kilpailua

Suomessa on tähän asti kilpailtu sijainnilla ja ALKOn liikkeen saannilla jommankumman suomalaisen kauppaketjun liikkeen yhteyteen. Hallituksen vapauttamat aukiolojat mahdollistavat uuden kilpailutavan. Nyt pyritään pitämään liikkeet auki 24/7 ja tähän päästään lisäämällä osa-aikatyötä jolloin työvuorot tehdään silloin kun asiakkaita on ja jollei asiakkaita näy ei ole palkallista työaikaakaan. Ensimmäinen askel on otettu jo vuosia sitten luopumalla lauantaipäivien 50%:n korotuksesta, samoin suomalaisten työsopimusten vähimmäislepoaika työvuorojen välillä on käytännössä poistettu tekemällä erillinen sopimus samoin kuin sunnuntaityön vapaaehtoisuus allekirjoittamalla erillinen sopimus vapaaehtoisuudesta työskennellä silloin kun liike on avoinna päivästä riippumatta.


Lähemmäs Venäjää

Uudet tuulet puhaltavat. Suomessa halutaan irrottautua pohjoismaisesta aukiolokäytännöstä joka vallitsee Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa sekä saksalaisesta aukioloaikakäytännöstä. Näissä länsimaissahan sunnuntaiaukiolo on poikkeus ja suuretkin tavaratalot sulkevat arkisin noin 20-21 sijainnista riippuen. Aikoinaan jo valtiomies ja Kansallisen Kokoomuksen valtiovarainministeri Iiro Viinanen totesi että elintasoerot Suomen ja Venäjän rajalla tasaantuvat luonnostaan. Asia on totta. Suomessa siirrytään vähitellen Venäjän ja muun Itä-Euroopan tapaan sallia aukiolo koska tahansa. Samoin palkkatasoa pyritään lähentämään Itä-Euroopan kanssa yhtenäiseen linjaan.


(Liika)? koulutus on vain kuluerä

Asiaa auttaa huomattavasti koulutuksesta tinkiminen. Aiemmat yritykset kilpailla halpamaiden kanssa eivät ole onnistuneet sillä suomalaisilla on ollut ammattiylpeyttä ja koulutusta. Koska arvonlisäveroa ja muita veroluonteisia maksuja ei voi alentaa ainoa toimiva ratkaisu on pyrkiä laskemaan maksettavia palkkoja. Aiempaa huonommin koulutetetulle työvoimalle voi maksaa perustellusti aiempaa huonompaa palkkaa. Tästä seuraa luonnollisesti että esimiehille on maksettava aiempaa suurempaa palkkaa koska heidän vastuunsa lisääntyy.


Yrityksille lisää vaikutusmahdollisuuksia

Huomattavaa yritysmyönteistä kehitystä on havaittavissa myös suomalaisessa yliopistomaailmassa jossa yritykset jo osallistuvat avoimesti professuureiden ja tutkimuksen rahoittamiseen jolloin yrityksien liiketoiminnalle sopimattomat tutkimustulokset voidaan unohtaa. Ongelmia aiheuttavat lähinnä EU ja USA joissa suomalaisen yritysrahoitteisen tutkimuksen taso ei ole vakuuttanut paikallisia viranomaisia ja suuri osa mm. ruokaa valmistavien yritysten terveysväittämistä on jäänyt paikalliseen käyttöön Suomen rajojen sisäpuolelle. Suomessahan yritettiin sinnikkäästi tukea rypsinviljelyä vaatimalla Neonikotinoidien käytölle poikkeusta Suomessa. Vaatimus ei mennyt läpi joten ainoaksi ratkaisuksi on jäänyt valvonnasta tinkiminen. Esimerkiksi Glyfosaattivalmisteita näyttää olevan vapaasti saatavana suomalaisissa kaupoissa joten glyfosaatin käytön muuttaminen luvanvaraiseksi 1.11.2015 alkaen oli liioittelua. Jos tällainen määräys on annettu sitäkään ei valvota mitenkään. Tottahan kauppojen omavalvontaa on lisätty joten saattaa olla että kauppaliikkeen omavalvonta lähinnä estää lisätilaukset mutta myyntipisteiden varastot myydään kaikessa rauhassa loppuun riippumatta kiellettyjen tuotteiden aiheuttamista vaaroista.


Transrasva on vain nimitys

Samoin transrasvojen vaarat on tunnustettu mutta ainakin suomalaisissa suklaissa kuten ”Budapest” ja ”Brunbergin tryffeli” käytetään transrasvaa avoimesti ilman sen kummempia e-koodeja. Tämäkään ei ole mikään ihme koska valtakunnan suurin päivälehti Helsingin Sanomat pyrki parhaansa mukaan sekoittamaan ihmisiä korostamalla lehmän maidossa olevan pieniä määriä luonnollista transrasvaa ja vetämällä yhtäläisyysmerkit keinotekoisen transrasvan kanssa. Keinotekoinen transrasva on ns. osittain kovetettua kasvisrasvaa jonka on todettu aiheuttavan sydänongelmia. Maidossa luonnostaan oleva luonnonmukainen transrasva ei näitä ongelmia aiheuta ja pitoisuus on hyvin pieni. Suomessa ollaan oikeutetusti huolissaan margariiniteollisuuden tulevaisuudesta jos transrasvat kielletään ja keinotekoisien rasvojen terveellisyys kyseenalaistetaan.


Aspartaamin auvo


Suomalaiset on onneksi opetettu nauttimaan keinotekoisesti makeutettuja virvoitusjuomia joiden eniten käytetty makeutusaine on aspartaami joka muuttuu ihmisen kehossa metanoliksi. Sallitun metanolin määrää taas on pyritty korottamaan koska kukaan ei juo kahta litraa aspartaamijuomaa päivässä. Näinhän asiat toimivat. Coca Cola addikti juo reilusti Cola-juomaa ja pysyäkseen kohtuullisissa painolukemissa nauttii juomansa 0-kalorisena vaikka tällainen juoma ei anna täyden mahan tunnetta koska siinä ei ole edes ihmisen elimistön tunnistamaa sokeria jonka runsas nauttiminen antaa kylläisen olon. Asiaa tuntematon voisi luulla että tällaisia kalorittomia juomia voisi juoda litratolkulla ilman että elimistö varoittaa mitenkään.

Comments: Post a Comment

This page is powered by Blogger. Isn't yours?