<$BlogRSDURL$>

Thursday, January 07, 2010

Pitkäikäisyydestä kertakäyttöaikaan 

Uusi vahvistimeni on yli 30 vuotta vanha ja toimii mainiosti. Potkua riittää, soundi on kirkas ja kaunis. Vaivaton ja ongelmaton vaikka kääntäisi nappulasta reilumminkin. Mitä ovat 2000-luvun laitteet? Voinko edes hurjimmissa päiväunissanikaan haaveilla ostavani kaupasta vahvistimen joka toimii vielä 2040? Tuskinpa vaan. Onko sillä edes väliä?
Mielestäni on. 1970-luvulla hifilaitteet rakennettiin huollettaviksi, toimiviksi ja kaunisäänisiksi. Mikä voisi olla ekologisempi ratkaisu? Kasettidekki joka on vuotta vahvistinta vanhempi kuulostaa edelleen hyvältä (varsinkin viimeisen päälle huollettuna) ja laite jopa toimii. Samaa ei voi sanoa kaikista 1990-luvun laitteista saati sitten 1980-luvulla valmistetuista ja 2000-luku on tehokkuuden aikaa.
Tehokkuus tarkoittaa sitä että osataan valmistaa laitteita jotka eivät kestä paljonkaan takuuaikaansa pidempään. Alimitoitetaan komponentteja tai suunnitellaan laitteet siten ettei niitä voi kuormittaa ongelmitta. Varmuuden vuoksi massatuotanto on sijoitettu Kiinaan jotta varaosien hankkiminen olisi vaikeaa tai lähes mahdotonta.
Jonain päivänä tästäkin hölmöilystä tulee lasku maksettavaksemme. Suorastaan pelottaa ajatella tällaisen menon todellisia kustannuksia. Kiinalaisten lasten kuolemat sokean voitontavoittelun uhreina ovat jäävuoren huippu eivätkä mikään harvinainen poikkeus.
Comments: Post a Comment

This page is powered by Blogger. Isn't yours?