<$BlogRSDURL$>

Friday, March 07, 2008

Suomella ei ole rahaa tarjota laajakaistaa kaikille asukkailleen 

Telia-Soneran bisnes kusee

Telia-Soneralla menee huonosti. Ainakin jos uskoo Telia-Soneraa ja miksi emme uskoisi? Kyseessähän on Stora-Enson kanssa samaan sarjaan kuuluva yritys joka pyrkii maksimoimaan voittonsa vaikkei Nokialle kovuudessa pärjääkään. Miksi pitäisi? Telia-Sonerahan myy suomalaisillekin paljon pakollisia peruspalveluja joille suuressa osassa maata ei ole mitään vaihtoehtoisia toimittajia. Uutisissa esitettiin lankaliittymien katkaisu kiusantekona vanhoille ihmisille jotka asuvat syrjässä eivätkä lainkaan ymmärrä nykytekniikan edistyneisyyttä tai 3G-verkon siunauksellisuutta maallemme. Myös turvapuhelinta tarvivat vanhukset menettävät turvapuhelimensa jota Telia-Soneran skenaarioissa ei tarvita: kuolkoot. Telia-Sonera on oikeassa, kyseessä on pörssiyhtiö eikä mikään hyväntekeväisyyslaitos. Missä siis mättää? Vastaus on yksinkertainen. Poliitikot ja virkamieskunta paskat välittävät. Suomen poliitikoille ja poliittisille puolueille riitää kun Helsingin seutu, Turku, Tampere ja Oulu ovat tyytyväisiä; muu maa mustikka koska siellä asuu vähemmistö suomalaisista joten muuttakoot kasvukeskuksiin tai kärsiköööt. Nuorelle 20-kymppiselle poliitikolle ja uraohjukselle selkeää, luonnollista ja normaalia kehitystä: vanhempien ihmisten osa on sopeutua tai kuolla.

Ei ne syrjäkylillä laajakaistaa kaipaa

Miksi kukaan nuori välittäisi näistä vanhuskysymyksistä? Entäs laajakaista? Lähes kaikkien suomalaisten laajakaista perustuu lankapuhelinlinjoihin. Vanhoihin lankapuhelinlinjoihin saadaan helposti rakennettua nopeat ja luotettavat laajakaistayhteydet kohtuukuluilla. Mitä tilalle? Digitan 450-verkko? Maksiminopeus hyvissä oloissa tasoa 1 MB/sec ja hinta 48,- €/kk. Normaalit avauskulut ovat 280,- €. Vaihtoehtoa ei ole kun lankaverkko ajetaan alas eikä 450-verkossa voi käyttää kuin tähtitieteellisen kalliita 450-modeemeja. Tämäkö on nykyaikaa? Lankaverkossa on helppoa ainakin huomattavasti 450-verkkoa helpompaa kuskata yli 1 MB/sec nopeuksisia palveluja pienemmällä hinnalla kuluttajille. Mitä tästä opimme? Opimme tästä sen ettei Suomesta ole tarkoitus tehdä mitään internetin mallimaata vaan heikentää jo tarjottuja palveluja ruotsalaisyrityksen tuloksen parantamiseksi. Kiitos vielä kerran, kaikkien suomalaisten sankari Kaj-Erik Relander, kiitos että ajoit Soneran alas jotta se voitiin pelastaa veronmaksajien rahoilla ja myydä ruotsalaisille. Ruotsalaisethan nyt kiittävät kauniisti ja varmistavat ettei Suomi missään nimessä pysty ohittamaan Ruotsia internetpalveluiden määrällä tai laadulla. Eihän internetpalvelut olekaan mikään mittari? Millähän perusteella 450-verkon peitto on rakennettu? Sinne missä silmäätekevillä on kesämökkejä?

Mitä se viestintävirasto palvelua vaatii?

Telia-Soneran Juha-Pekka Weckströmin mielestä 6 tuntia on jo reilusti ylimitoitettu sähkönvarmistus kännykkätukiasemille vaikka juuri Telia-Sonera haluaa ajaa lankaverkot alas. Tuliko tuottolaskelmille pataan?
Comments: Post a Comment

This page is powered by Blogger. Isn't yours?