<$BlogRSDURL$>

Sunday, March 09, 2008

Kiinailmiöitä ja riman alituksia 

Tehokastako?

Tehokkuus on päivän sana, mutta tiedämmekö mitä sanan taakse kätkeytyy? Lyhyesti sanottuna tehokkuus on sitä että laatua huononnetaan kunnes joku valittaa, jollei kukaan vaivaudu valittamaan laatua huononnetaan lisää. Posti kantaa lehdet kotiin repaleisina, kauppojen pulloautomaatteja tyhjennetään vasta kun jonossa on vähintään 6 henkeä, kassalla pitää jonottaa vähintään 15 minuuttia ennenkuin liikkeessä harkitaan kassahenkilökunnan lisäämistä.


Laadukastako?

Vuonna 2008 laatu tarkoittaa huonointa mahdollista aikaansaannosta mikä kestää tuotteen takuuajan ilman että käyttäjä valittaa tai saa tuotetta rikki. Vuonna 2008 tuotteeseen voi olla tyytymätön kunhan ei pääse syntymään tuotteen valmistajaa velvoittavaa takuukysymystä. Suomessa on ikävää olla tuotteen valmistaja koska täällä on lähdetty perusajatuksesta että tuotteen pitää kestää vastaavalta tuotteelta yleensä odotettu kestoaika. Nokiakin joutuu siirtämään tuotantoaan yhä halvempiin maihin päästäkseen Candy-kodinkoneiden tasolle. Candyähän ei kannata korjata vaan valmistajalle on edullisempaa antaa kaksi halpiskonetta asiakkaalle (toinen rikki menneen tilalle) kuin edes yritää korjata tehtaan aikaansaannoksia. Kyseessä on sama kiinailmiö kuin liikeketjujen omissa tuotemerkeissä jotka yleensä tuodaan suoraan Kiinasta.


Sama linja, eri merkit

Halpismerkit valmistetaan käytännössä Einhellin Kiinan tehtailla. Kiinassa vaan vaihdetaan väriä ja logoa sekä painetaan liukuhihnalla kaasua jotta saataisiin puoli-ilmaiset koneet yhä edullisemmin maailmalle. Joku 12 V:n akkuporakone jota myydään kampanjassa 9,99 €/kpl saattaa maksaa liikkeelle noin 6,- €/kpl alv 0% eli 7,32 €/kpl alv 22% jolloin katetta tulee 26.7%. Yhtälöstä on helppo päätellä ettei itse laite maksa suomalaisen mittapuun mukaan juuri mitään koska pakkaus ja kuljetuskin vievät osansa sisäänostohinnasta. Tässä kohden jokaisen kaukokatseisen suomalaisen kannattaisi ajatella tulevaisuuttaan. Mitä nykyään enää tehdään Suomessa tai Euroopassa? Kyllä täälläkin vielä tuotetaan tavaraa, mutta edullisimmat hintaluokat alkavat olla menetetyt kiinalaisille.
Comments: Post a Comment

This page is powered by Blogger. Isn't yours?