<$BlogRSDURL$>

Thursday, June 21, 2007

Epäekologiaa 

Kiinalaiset tulevat. Tietokoneet, MP3-soittimet, kamerat, työkoneet, työkalut, kännykät ja ties mitkä on yhä useammin valmistettu Kiinassa. Kiinassa tehdään lähes kaikkea mitä nykyihminen haluaa ostaa. Myös parkettia ja laminaattia. Teknisesti kiinalaiset parketit ovat jäljessä suomalaisia tai eurooppalaisia vastaavia. Hinnallisesti ja pinnan laadultaan Kiinassa ollaan vahvasti ajan tasalla. Kotimaamme lämmityskausi asettaa lattioillemme melkoiset vaatimukset. Eikä ainoastaan lämmityskausi. Tällä hetkellä yksikään parketin valmistaja ei tuota Merbau-parkettia "laillisesti" vaan puutavara on käytännössä aina hakattu laittomasti sademetsistä. Tässä kohtaa on helppo arvata kiinalaisten antavan piupaut koko luonnonsuojelulle.

Eurooppalaisten valmistajien tarinat "ekologisesta" trooppisten puiden kasvattamisesta ovat lähinnä päiväunia ja satuja. Käytännössä osallistumme laittomiin hakkuisiin tukemalla rikollisia maksamalla rahaa tuotteista joiden raaka-aineena on käytetty katoavia sademetsän puita. Ja mikä tekee sademetsän puutavaran käyttämisestä niin ongelmallista?

Käytännössä mitään sademetsää ei uudisteta ja vaikeaa se olisikin. Parhaassa tapauksessa sademetsän paikalle perustetaan puuplantaasi jolla viljellään muutamia puulajeja. Useinmiten entinen sademetsäalue otetaan maanviljelyn, karjanhoidon tai muun ihmisten tarpeen käyttöön ajattelematta asiaa sen enempää. Monet suuret elintarvikevalmistajat käyttävät sademetsiä tuhoamalla käyttöön otetuilla viljelyalueilla edullisesti kasvatettuja ruoka-aineita, mm. soijaa. Seuraavaksi kun menen Lidliin voin hiukan epäillä heidän tuotteitaan. Tottahan sama ongelma koskee kaikkia päivittäistavarakauppoja siinä missä rautakauppojakin. Trooppisista puista tehdyt parketit ovat enemmän kuin todennäköisesti tuotettu tuhottujen metsien puutavarasta.

Hyi meitä!
Comments: Post a Comment

This page is powered by Blogger. Isn't yours?