<$BlogRSDURL$>

Monday, January 29, 2007

Kiuastragedia 

Tekisipä mieleni nimittää kiukaamme entisen asukkaan kostoksi. Olipa kehdannut kehua välittäjällekin kuinka hyvät löylyt saunassa saa. Eipä vaan tullut silloin mieleen että kiuaskivet on syytä vaihtaa hetimiten. Päätin vihdoin ja viimein tarttua kauan lykkäämääni projektiin ja vaihtaa uskolliseen palvelijaamme uudet kiuaskivet. Jo alkumatkasta paljastui karmea totuus. Kiukaassamme oli runsaasti Tiilerin keraamisia kiuaskiviä. Mainoslause joka väittää keraamisia kiuaskiviä kestäviksi ei liioittele. Päinvastoin. Keraamiset kiuaskivet kestävät pidempään kuin useimpien meidän sähkökiukaat. Paitsi että näillä kivillä on tavallisia kiuaskiviä huonompi lämmönvarauskyky ne myös vaarantavat kiukaan ilmankierron koska pieninä ja säännöllisen muotoisina ne voidaan latoa aivan liian tiukkaan.


Kotikatastrofimme oli paljon luultua pahempi. Poistin kiuaskiviä ja ihmettelin kuinka syvälle näitä pieniä punaruskeita pirulaisia riittää. No, pohjalle astihan niitä riitti. Joku oli irrottanut kiukaan välipohjan ja pudottanut sen ihan alas jotta oli saanut ladottua kiviä ihan pohjalta alkaen. Ei ihme että yksi vastus oli jo luovuttanut. Sähkökiukaissa on nimittäin kiville oma pohjansa noin puolessa välissä kiuasta jotta voidaan taata vastuksille riittävä ilmankierto. Tästä välipohjasta alkaenkin kivet on ladottava kohtuullisen harvaan jotta ilma varmasti pääsee kiertämään kiukaassa. Näinhän meillä ei ollut tilanne. Päinvastoin. Kivet olivat aivan liian tiheässä ja pohjalle asti. Kiuasparallamme ei ollut mitään selviytymismahdollisuuksia. Kiitoksia vaan Suomen luovat mutta "älykkäät" tee se itse miehet.






Nostin kyllä kivipohjan takaisin paikalleen ja ladoin luonnonkivet harvaan, peli oli silti jo menetetty. Vaikka vastus on yhtenä kappaleena se ei enää herää henkiin muuten kuin vaihtamalla. Vastuksen hinta taas on sen verran kova ettei vastusta kannata käytännössä vaihtaa vaan saman tien koko kiuas. Koko kiuasta vaihdettaessa taas voi valita haluaako perusmallin vai jonkun pidemmälle kehitetyn. Vaihtoehtoja Suomessa riittää jos lompakko ei rajoita hankintaa.

Onpahan täksikin kevääksi jotain miettimistä.
Comments: Post a Comment

This page is powered by Blogger. Isn't yours?