<$BlogRSDURL$>

Sunday, November 19, 2006

Ajankohtaiskatsaus 

Hyviä ratkaisuja ajankohtaisiin ongelmiin:

1. Vaalimaan rekkajonot. Rakennetaan leveämpi tie jotta rekat mahtuvat Suomen puolelle odottamaan Venäjälle pääsyä. Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovisella ei ole esittää parempaa ratkaisua.

2. Sairaaloiden ongelmallinen digitv-tilanne. Mietitään vakavasti voiko sairaalaan hankkia yhden yhteisen digiboxin kun sitä ei sallita taloyhtiöillekään. Mielenkiintoinen ekologinen näkökulma. Sen sijaan että annettaisiin taloyhtiön hankkia vaikkapa 10 digiboksia yleisimpien kanavien näyttämiseksi vaaditaan jokaista asukasta hankkimaan omansa mikä voi tarkoittaa kaikkea 10:n ja noin 50:n välillä. Todennäköisesti TV-signaali jaetaan talokohtaisesti vaikka yhtiöön kuuluisi useampiakin taloja.


3. Suomalaisten alkoholinkulutusta uskotaan vakaasti säänneltävän suoraan pelkän hinnan avulla. Tilanne näyttää muuttuneen radikaalisti aikaisemmasta jolloin viinaa ostettiin tinkimällä tarvittaessa kaikesta muusta. Onko todella varmaa että tärkein alkoholin kulutukseen vaikuttava asia on hinta? Mäyräkoirien markkinointi (12 pulloa) entisen sixpakin (6 pulloa) sijaan ei siis vaikuta lainkaan?


4. Suomalaisten lihavuuden uskotaan vakaasti korreloivan liikuntaharrastuksen kanssa eikä esimerkiksi nuorison siirtyminen 0,5 litran virvoitusjuomapulloista 1,5 litraisten kautta 2 litraisiin vaikuta asiaan lainkaan? Tottahan nuoret ovat valveutuneita kuluttajia ja juovat aspartaamilla makeutettuja kevytjuomia. Aspartaamihan on viaton lisäaine jonka syntilistalla on silmän pohjien rappeuttaminen ja kuuluminen karsinogeeneihin. Parempi kärsiä sivuvaikutuksista kuin lihoa?

5. VR toteaa ettei matkustajia riitä junavuoroille joten vuoroja pitää muuttaa aiempaa huonommin matkustajille sopiviksi. Onko tarkoitus kostaa VR:n asiakkaille yrityksen tehottomuus? Kuinka paljon lisää matkustajia tällä tavalla saadaan?


6. VR mainostaa sähköjunan olevan saasteeton kulkuväline. Missä sähkö siis tuotetaan ja millä energialla? Montako matkustajaa junan pitää kuljettaa että tuotettaisiin vähemmän hiilidioksidia per matkustaja kuin esimerkiksi henkiläautolla jossa matkustaa kaksi ihmistä?

7. Hybridiautoja pidetään loistavan ekologisina ja saasteettomina kulkuvälineinä. Kuinka paljon enemmän hybridiauton valmistus kuluttaa luonnonvaroja kuin tavallisen kulkineen? Hybridihän vaatii melkoiset akut, sähkömoottorin, erikoisvoimansiirron ja painaakin melkoisesti enemmän kuin tavalliset autot. Entä hybridien vakioautoja pienemmät kuljetustilat? Kannattaisiko mieluummin panostaa vähän kuluttaviin perinteisellä tekniikalla kulkeviin autoihin? Mitä tapahtuu kun huipputekniikkaa sisältävä hybridi on vanha? Mitä tekniikan ylläpito maksaa? Tarkoittaako hybriditekniikka entistä lyhytikäisempiä autoja? Ajetaanko hybridit loppuun pelkällä bensiinimoottorilla?
Comments: Post a Comment

This page is powered by Blogger. Isn't yours?