<$BlogRSDURL$>

Friday, September 15, 2006

Kunnia lääketehtaille 

Tämänpäiväisen HS:n (15.9.2006) mielipidepalstalla Sydäntautiliiton ravitsemusasiantuntija Matti Uusitupa esittää vahvoja mielipiteitä kolesterolin ja sydäntautien yhteydestä. Samalla hän epäilee maitorasvojen terveellisyyttä. Väitteidensä tueksi hän esittää "useita tutkimuksia" joista hän ei mainitse yhtäkään nimeltä. Uusitupa ei myöskään mainitse niiden tutkimusten tekijöitä ja rahoittajia joista puhuu.

Haluaisin tietää kuinka monta tutkimusta kolesterolilääkkeiden valmistajat ja heidän palveluksessaan olevat tutkijat ovat tehneet? Kolesterolilääkkeiden valmistushan on hyvää liiketoimintaa? Ainakin meikäläisen on vaikea uskoa etteikö lääketeollisuus olisi varsin tuottava teollisuudenala. Lääketeollisuuden irtisanomiset perustunevat samaan ahneuteen kuin Voikkaan paperitehtaan lakkauttaminen. Ongelma ei ole tappio vaan vaihtoehtoisiin tuotantolaitoksiin verrattuna laskennallisesti liian pieni voitto.


Jotta lääketehtaat tuottaisivat paremmin on syytä tehdä tutkimuksia joiden tulokset tukevat valmistetun lääkkeen käyttöä sairauden hoitoon. Jos lääketehtaan tekemä/rahoittama tutkimus ei anna lääkkeestä myönteistä kuvaa on luonnollisesti syytä lakaista ko. tutkimus piiloon ja unohtaa siitä saadut tiedot. Hoidon aloitusrajat on myös syytä pitää lääketehtaan hallinnassa jolloin helpoin tapa tehdä parempaa tulosta on muuttaa rajoja siten että yhä useampi voi käyttää kulloinkin myytävää lääkettä. Kysymyshän ei lopulta ole terveydestä vaan liiketoiminnasta jotka tarkemmin ajatellen ovat eri asioita.
Comments: Post a Comment

This page is powered by Blogger. Isn't yours?