<$BlogRSDURL$>

Friday, August 11, 2006

Loman jälkeisiä tunnelmia 

Ammattitaitoa vai nuoleskelua?

Ystäväni työpaikalla väitetään arvostettavan ammattitaitoa. Noin nimellisesti pyritään koko ajan parempaan ja muutenkin halutaan yrityksen menestyvän. Ystäväni lähes lähti koko puljusta. Ei siksi etteivät mainitut arvot olisi hyviä vaan koska hän huomasi ettei väitteillä ollut mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Kaverit jotka olivat hankkiutuneet isojen kihojen ystäviksi tai muuten nuoleskelevat tilaisuuden tullen saavat parhaat työt, suurimmat tilit sekä muhkeimmat bonukset. Pikkuhiljaa toimintamalli harmittaa ihmisiä joiden paras avu työssään on ammattitaito eikä lipevyys tai kiipijän otteet. Yksi toisensa jälkeen alansa ammattilaiset lähtevät pois koska eivät koe saavansa työstään muuta kuin palkkaa ja sitäkin lähinnä sen mukaan kuinka hyvät välit heillä on firman johtoon eikä niinkään omien saavutusten perusteella.

Suomalainen menestysmalliko?

Mielestäni nykysuomessa ihan liian tavalliselta tarinalta. Koulutamme sinut tehtävääsi kunhan olet "hyvä tyyppi". Hyvä tyyppi on periaatteessa OK, käytännössä vaan tulkinta poikkeaa tappiokseen omista käsityksistäni.

Näinhän homma sujuu. Toiset voittavat, jotkut häviävät ja näyttämöltä poistuvat kaltoin kohdellut. Mieleni tekisi silti kysyä johtaako toimintamalli aidosti hyviin tuloksiin?


Henkilöauton vaiheita

Suomalaiset autoliikkeet rahastavat työstään sumeilematta raskaimman mukaan. Onnekseni Vemix tekee työnsä kunnolla. Tosin auki jätetty paisuntasäiliön korkki hiukan hämmästytti. Paisuntasäiliöön olisi voinut kaataa lisää pakkasnestettä heti koska korkki oli jätetty huollon jälkeen kymmenen sentin päähän kiinnityskohdastaan. Jos en olisi heti avannut konepeltiä ja tarkastanut tilannetta seurauksena olisi saattanut olla moottorivaurio jonka korjaus taas olisi maksanut todella paljon. Hiukan hämmästyttää mihin merkkiliike tällä ratkaisulla pyrki. Uskoivatko he että olisin tullut heille korjauttamaan vaurion suurella rahalla?

Virolainen ratkaisu

Kuinka vain. Päädyin korjauttamaan kytkimeni Tallinnaan. Samalla vaihdoimme ohjaustehostimen pumpun. Homma ei maksanut paljoakaan. Tai maksoihan se älyttömästi. Verrattuna suomalaiseen hintatasoon kannatti silti ostaa laivaliput koska ostettujen kohtuullisten tuliaistenkaan kanssa hinta ei noussut suomalaisen merkkiliikkeen tasolle.

Osaavat heimoveljemmekin. Juuri kun iloitsin auton kuntoon saamisesta ilmeni pieni (?) lisätyön tarve. Hankin taas varaosan ja tänään maksoin matkanikin. Ensi viikolla kaikki on toisin. Toivottavasti voin unohtaa koko projektin vähäksi aikaa.


Pakettiautojen parissa

Enkä ole yksin auton aiheuttamien kysymysten kanssa. Ystäväni osti kohtuuhintaisen pakettiauton. Ajeli pari vuotta ongelmitta ja pam! Auto alkoi nikotella. Dieselin sähköinen ruiskutuspumppu irtisanoi itsensä. Hinta vain 3000,- €. Käytettyjäkin on vaikea löytää koska "oikeita" malleja on ainakin kolme erilaista joista muun kuin merkkiliikkeen on vaikea sanoa mikä on sopiva vaihtoehto. Lopulta kaveri sai tarpeekseen ja lähti lähes sadan kilometrin päähän Kotkaan tutustumaan tarjontaan. Karhulan Delta-Autossa on tänään 11.8.2006 perjantaina myynnissä tyypillinen Fiat Ducato paku vm. 1998. Pyyntihinta 6900 €. Ystäväni kertoi ettei missään oloissa maksaisi autosta 500,- € enempää. Kuskin penkistä puuttui pala, lastausoven kiinni ollessa orava mahtuisi menemään sisään. Autossa oli runsaasti ruostetta vaikka kilometrejä mittarissa näkyi vain noin 150 000. Ilmeisesti Karhulan Delta-Autossa ei tiedetä auton kunnon vaikuttavan myyntihintaan. Mitä muutakaan tästä tapauksesta voisi päätellä?


Omiakin töitä riittää

Loman jälkeen oli yllättävän vaikea palata töihin. Liian moni asia oli muuttunut lomani aikana. Toivottavasti jo ensi viikolla pääsen taas normaaliin rytmiin. Turha taivastella kun tekemistä riittää yli oman tarpeen. Pakko tunnustaa etten aina ymmärrä kuinka "meidänkin firmamme" voi menestyä hyvin suomalaisista toimintaperiaatteista huolimatta. Toisaalta joukossamme on vielä mukana lähes puolet ihmisiä jotka uskovat työn tekoon, ammattitaitoon ja ahkeruuteen. Toivotaan maalaisjärjelle menestystä tulevissakin kamppailuissa.
Comments: Post a Comment

This page is powered by Blogger. Isn't yours?