<$BlogRSDURL$>

Sunday, August 20, 2006

Kuuma, sähköinen kesä 

Radion juontaja väitti tänään että viimeistään 3:n tai 4:n kuukauden päästä kaipaamme näitä hellepäiviä. Omasta puolestani voin vilpittömästi todeta etten todellakaan kaipaa tällaista hellettä. Erityisesti tänä hirvittävänä kesänä on tuntunut kaikkien +20 C ylittäneiden päivien olleen liikaa. Viikko kovaa hellettä riittää yhdelle kesälle oli lomaa tai ei. Sensijaan kuukausitolkulla jatkuva hiostava kuumuus ei kuulu Suomeen.

Pelkästään maanviljelyn kannalta äärimmäisen kuiva kasvukausi takaa pienen ja huonolaatuisen sadon. Eikä pidä unohtaa pian käynnistyvää elonkorjuuaikaa joka osoittaa selviä merkkejä sadekauden alkamisesta. Sateinen sadonkorjuu heikentää omalta osaltaan satoa. Tällainen kesä on siis malliesimerkki katovuodesta. Viljaa ei aina vie halla, sateet ja aikaiset talvet vaan myös luonnottoman kuivat kesät.

Kesät voisivat todellakin olla vaihtelevampia. Jopa vettäkin voisi sataa. Kuivan kesän ansiosta norjalaisen (ja muunkin) vesivoiman tuotto vähenee jolloin sähkön hinta nousee ja Fortum maksaa rahaa Mikael Liliukselle esikuntineen. Hakatkaa vaan loputkin sademetsät jolloin Fortumin johtoryhmä rikastuu ja sähkönkuluttajat pääsevät Suomessakin maksamaan kunnon hintoja. Lue: entistä isompia sähkölaskuja.
Comments: Post a Comment

This page is powered by Blogger. Isn't yours?