<$BlogRSDURL$>

Wednesday, December 07, 2005

Luonnottomia etupiirijakoja 

Tässä päivänä muutamana HS:n yleisönosastoon oli erehtynyt kirjoittamaan kaveri jonka mielestä Baltian miehitys oli luonnollista. Tästä on helppo päätellä ettei tällaisen henkilön mielestä Suomen talvisodalla ollut oikeutusta koska olihan Suomen miehityksen oikeutus sama kuin Baltiankin: Molotov-Ribbentrop-sopimuksen salainen lisäpöytäkirja. Tällä lisäpöytäkirjallahan Puola jaettiin Saksan ja Neuvostoliiton kesken sekä sovittiin Suomen ja Baltian kuuluvan Neuvostoliiton etupiiriin jolloin luonnollisesti Neuvostoliitto ottaa Saksan sille antamat alueet ja Saksa saa työrauhan länsirintamallaan.
Asia tuli mieleen näin itsenäisyyspäivän jälkimainingeissa. Jos ei aikanaan olisi noudatettu Rokan Antin reseptiä: "jos sie et lähe hitoilkaa ni minkä hää tekköö?" olisimme unohdettu pohjoinen osa entistä Neuvostoliittoa.
Tottahan täällä todennäköisesti olisi silloinkin Itä-Saksalaistyyppisiä lähiöitä ja Itä-Espoon Westend. Elintason ja demokratian olisimme silti saaneet unohtaa. Baltiaan, esimerkiksi Riikaan rakennetut noin 15 kerroksiset talot ovat mainio esimerkki sosialistisen teknologian ylivoimasta jota on helppo löytää etelänaapuristammekin. Siinä suomalaiset putkiremontit ja parvekkeiden uusimiset ovat kevyttä kauraa. Puolan Krakovassa on vieläkin pystyssä kommunistisen pilvenpiirtäjän runko. Taloa ei ehditty saattaa loppuun ennen sosialismin romahdusta eikä kellään ole sen jälkeen ollut mielenkiintoa eikä rahaa työn loppuun viemiseksi.
Herää vaan vaitonaisia ajatuksia vieläköhän kellään olisi ollut voimia taistella demokratiaa takaisin Suomeen kun Baltiassakin teki tiukkaa vaikka ihmiset sielläpäin ovat tulisempia luonnoltaan. Parempi talvisota takana kuin jälleenrakennus edessä.
Kiitos esivanhemmille jotka panivat hanttiin aikanaan. Jälkeenpäin on vaikea kuvitella vaikeampaa tilannetta. Ystävät kaukana ja viholliset lähellä.
Comments: Post a Comment

This page is powered by Blogger. Isn't yours?