<$BlogRSDURL$>

Wednesday, November 23, 2005

Pigmentti pygmit 

Voihan väritulostin sentään! Laitoin vanhan tulostimen eläkkeelle kun huomasin töihin viemäni printin värien haalenneen parissa kuukaudessa. Eihän se tietysti hetkessä käynyt. Ensin ajattelin kyseessä olevan epäonnistuneen paperin. Myöhemmin miettiessäni tarkemmin tulin ajatelleeksi musteen roolia värin pysyvyydessä. Todellisuudessahan värin pysyvyys taitaa olla kiinni musteesta. Valmistajathan mainostavat mielellään kuinka heidän tulostimensa on nopea ja tarkka, harvemmin tulosteiden pysyvyydestä puhutaan sivulausetta enempää. Toisaalta tekniikka on kehittynyt eivätkä vanhimmatkaan mustesuihkut ole kovinkaan vanhoja jos verrataan mustavalkoisen valokuvan kestoon.
Onneksi ratkaisu odotti oven takana: pigmenttimusteet kestävät vesihuuhtelun, mikseivät siis päivänvaloakin. Taas yksi ongelma vähemmän. Tottahan Epsonin uusi K3-mustejärjestelmä sisältäisi mahdollisuuden käyttää kolmea erilaista mustaa väriä mustavalkokuvien laadukkaaseen tulostamiseen, johonkin se rajakin täytyy vetää. Pitää silti tunnustaa että digiexpossa näkemäni kuvat olivat vaikuttavia. Toisaalta kyseessä on ammattilaisille suunniteltu järjestelmä eikä kotona useinkaan tarvita mahdollisuutta A3-tulosteiden tekoon. Tottahan parhaat kuvat on mukava tulostaa kunnollisen kokoisina. Toisaalta useimmat kuvat on mukava printata 10-kuvan suuruisina pikku dokumentteina jos ylipäätään haluaa enää nähdä paperikuvia.
Toisaalta voisi filosofoida laadukkaan tulostimen olevan nyt tarpeellisempi kuin koskaan koska nyt kuvat talletetaan digitaalisessa muodossa ruudulta katseltaviksi ja ainoastaan parhaat tai muuten eteenpäin jaettavat tulostetaan. Outo tunne. Koneen ruudulla näkyy 21 minuuttia latausta. Ennen mokomaa ei tarvinnut ajatella jos ei sähkökatko kohdalle osunut.
Comments: Post a Comment

This page is powered by Blogger. Isn't yours?