<$BlogRSDURL$>

Monday, June 06, 2005

Saranapuolelta 

Sankarit


Aikamme sankarit ostavat 6kg tarjoushedelmiä Kampin K-kaupan avajaisista vaikka määrä on rajoitettu viiteen kiloon per lurjus.

Firmat

Yrityksetkin on nykyään nimetty modernisti. Ennen tunsimme metsäyhtiö Enso Kutseitin, nykyään firma onkin jo tuttavallisesti Stora Denso.

Autot

Autotkin nimetään nykyaikaiseen tapaan. Teknisesti varman päälle ja vanhanaikaisesti toimiva Toyotakin painaa automalliensa nimissä kaasu pohjassa. Maailman toiseksi suurin autonvalmistaja esitteli uuden pikkuautonsa raflaavan nimen: Toyota Varis ja koska nimi oli hiukan turhan pehmeä paranneltu versio kantaakin jo nimeä: Toyota Varis Torso. Kaikkein uusimman pikkumallin nimi on kesytetty muotoon Toyota Aygo vaikka kielenpäällä kutitteleekin Toyota Yugo balkanin sodan merkeissä.

Modernit nimet ovat lyömättömiä aikansa tulkkeja. Mahtaa tulevien vuosien ekaluokkalaisilla olla jännää perinteisten suomalaiskansallisten nimiensä kantajina. Nimilistahan voi pitää sisällään Ridgen, Brooken ja Larryn vanhemman aikakauden Adolfin ja Josifin sijaan.

Näinhän tuo Julius nimenkin alkuperä aukenee hiljalleen.


Juoru muutti muotoaan

Muutos. Muutos on pysyvä olotila. 70-luvulla kouluissa kerrottiin Neuvostoliiton syyttäneen suomalaisten ampuneen Mainilan laukaukset talvisodan aloittamiseksi. Hiukan ihmetytti kun Puna-armeijalla oli rajan ylittäessään ja suomalaisten ankaraa hyökkäystä torjuessaan valmis aikataulu voitonparaatin järjestämiseksi Oulussa. Sanoisin suunnitteluaikataulun ylittäneen kaiken mihin USA:n terrorisminvastainen sota 2000-luvulla on pystynyt. Siinä mielessä nykyinen tulkinta Neuvostoliiton ampuneen itse Mainilan laukaukset päästäkseen "laillisesti" veren makuun kuulostaa ainakin meikäläisestä loogiselta. Näin selittyisi sekin miksei suurelle osalle suomalaisista sotilaista riittänyt hernekeiton ja pystykorvan lisäksi kuin kokardi hattuun. Luulisi ainakin kenen tahansa järkevän ihmisen varustavan armeijansa muullakin kuin kerran laukeavalla aseella ja muutamalla panoksella jos aikoo hyökätä kymmen- tai satakertaista ylivoimaa vastaan. Saattaahan viinalla ja saunallakin olla osuutta asioihin mutten usko näihin ihmeisiin jollen saa parempia vakuutteluja. Kyllä järkikin sanoo suuremman nokittavan pienempäänsä jo ihan periaatteesta ja valta-aseman säilyttämiseksi.


Voimatasapainoko?

Ala-asteen ensimmäisellä luokalla yläluokan pojan klopit kiusasivat ja käyttivät voimaa. Yksi otti jaloista kiinni ja roikotti pää alaspäin näyttääkseen voimaansa. En pitänyt tyypeistä mutten antanut periksi. Toisaalta tuo tapahtui kauan sitten maalla jossa pahatkin olivat pahoja selvin päin.


saranapuolelta

Myöhemminkin jouduin vessaterrorin uhriksi. Kiusaajien harmiksi tulin kopista ulos, tosin saranapuolelta mutta liekö tuolla niin väliä.
Comments: Post a Comment

This page is powered by Blogger. Isn't yours?