<$BlogRSDURL$>

Tuesday, May 17, 2005

Auschwitz paperilla 

Paperiteollisuus on prosessiteollisuutta jossa suurin osa kuluista syntyy prosessissa käytettävästä energiasta ja raaka-aineesta. Suhteessa tuottoon paperimiesten palkat ovat pisara meressä mutta tuokin pisara näyttää olevan ahneille patruunoille ihan liikaa. Liekö uusien tehtaiden sijoittaminen kolmanteen maailmaan jossa ihmisiä voidaan pitää töissä muutaman euron päiväpalkalla saanut patruunat kadottamaan vähänkin suhteellisuuden tajunsa. Kuka maksaa yhteiskunnan infrastruktuurin kulut jos suomalaisille maksetaan jatkossa muutama kymmenen euroa työpäivästä? Ilmeisesti osakkeenomistajia ja patruunoita ei mokoma asia kiinnosta.

Miten tästä tuleekin Auschwitz mieleen? Tuhoamisleiri jossa vangit kyllä tekivät pakkotyötä mutta tulivat ammutuiksi käytännössä satunnaisesti. Miksi SS-miehet olisivat välittäneet? Seuraavan päivän kuljetuksessa on tulossa 10 000 vankia (juutalaista) lisää. Eiväthän nuo 10 000 edes mahdu täpötäydelle Birkenaun alueelle jollei vanhoja tapeta pois alta. Sittenkin piti laittaa lähes kaikki tulijat suoraan "suihkuun" jotteivät turhaan saastuttaisi leirialuetta läsnäolollaan.

Jaa mitäkö yhteistä osakkeenomistajataloudella ja Auschwitzilla on? Paljonkin. Miksi osakkeenomistajat välittäisivät suomalaisista duunareista jos he tienaavat muualla yhdessä päivässä tuhansia euroja enemmän? Mitä kasinopeluria liikuttaa muutama kymmenen tuhatta ihmistä tai yhden maan talouselämä?
Ei yhtään mitään.

Tästä onkin helppo päätellä tapahtunut tosiasia: suomalainen metsäteollisuus on siirtynyt ulkomaiseen omistukseen. Suomalaiset omistajat eivät näyttäisi takapuoltaan suomalaiselle yhteiskunnalle tällaisella intensiteetillä. Samalla voi laittaa paperiliitollekin terveisiä etteivät pienet joustot kenenkään yöunia vie.

Mikähän siinäkin on etteivät voimakkaat ammattiliitot voi liittoutua työnantajan kanssa yhteiseksi hyväksi? Kumpi puoli on todella ahne ja aidosti pikkusieluinen? Elänkö kyllin kauan kuullakseni totuuden tai lukeakseni sen jonkun muistelmista?
Comments: Post a Comment

This page is powered by Blogger. Isn't yours?