<$BlogRSDURL$>

Sunday, January 09, 2005

Autoista riitää jutun juurta 

Pikkuauto on ekologinen?

Jaksan aina vaan hämmästellä mitä ekologista on pienissä autoissa? Pikkuautojen ominaisuuksia ovat: vaarallisuus onnettomuustilanteissa, isoja autoja lyhyempi käyttöikä, isoja autoja pienempi kuljetuskyky, usein pieni ja tehoton moottori jolloin polttoaineenkulutus nousee odottamattomiin lukemiin. Ai että nykyiset pikkuautot ovat parempia kuin listani antaa ymmärtää? Eivätkö nykyiset isot tai keskikokoiset autotkin ole kehittyneet aiemmasta? Niidenkin kulutus pienenee, turvallisuus paranee ja jotkut valmistajat ovat panostaneet korroosionestoon.


Isoko ekologinen?

Ehdotan ekologisuuden kriteeriksi auton kuljettamaa tavara- ja ihmismäärää sen käyttöaikana jaettuna polttoaineen määrällä. Samalla voisi tutkia auton osien helppoa ja edullista uusimismahdollisuutta jolloin korjauskulut jäävät pieniksi ja omistajan on helppo pitää autonsa kunnossa jotta se täyttää vanhanakin uutena saavuttamansa saastemittausten tulokset. Mitä iloa kellekään on autosta joka ei saastuta paljoakaan muttei pysty kuljettamaan ihmisiä tavaroineen tai jonka määräaikaishuollot maksavat suhteettoman paljon. Uudenkin tekniikan pitää kestää Suomen talviolot ja normaali käyttö. Ketä ilahduttaa vuoden ikäisen auton loistavat arvot jos se 10-vuoden ikäisenä on ikätovereitaan saastuttavampi ja kalliimpi ylläpitää?


SUV illa eko-metsään?

Tottakai autoillakin on oma ääripäänsä. Nuo SUV-autot joiden pääasiallinen tarkoitus on lisätä polttoaineen myyntiä ja pönkittää omistajansa egoa. Oli SUV-auton ratissa nainen tai mies en näe koko vehkeelle muuta perustetta kuin USA:ssa käytetyn "jos ajan kolarin isolla ja painavalla autolla voitan kaikki kanssakulkijat joilla on pienempi ja kevyempi auto riippumatta törmäystestien tuloksista". SUV-autot ovat siis eräänlaisia "jos sinulla on rahaa saat tästä panssariautosta lisää turvaa" vakuutuksia. Kuka todella ajaa kalliilla silmäterällään metsäteillä tai vaikeassa maastossa niin usein että lisähinta kannattaisi maksaa?
Comments: Post a Comment

This page is powered by Blogger. Isn't yours?