<$BlogRSDURL$>

Sunday, November 28, 2004

Kiusaajat kyykkyyn! 

Tietokoneohjelmistojen patentointi on herättänyt voimakasta keskustelua jo pitkään. Suuret ohjelmistotalot MIcrosoft etunenässä näyttävät kannattavan patentteja, pienet vastustavan ja ATK-gurut kuten Linus Torvalds ovat vastaan. Poliitikkojen kanta riippuu vanhaan tapaan siitä kuka heille maksaa.

Kaikesta päätellen suuret yritykset maksavat pieniä paremmin mikä lupaa meille tavallisille tietokoneen hyöty- ja huvikäyttäjille entistä kalliimpia hintoja. Vaikkeivät hinnat nousisi innovaatiot, siis lailliset innovaatiot vähenevät väistämättä.

Kehityksen suunta on selvä. Microsoft uhkailee jo Kiinaa ja muita aasian valtioita patenttioikeudenkäynneillä jos nämä ottavat Linuxin käyttöönsä. Homma kuulostaa surkuhupaisalta kun asialla on yritys joka rikkoi Applen patentteja kehittäessään Windowsista graafista käyttöjärjestelmää.

Bill Gates ja hänen johtamansa yritys ovat säälittäviä pikkurikollisia jotka rikastuivat varastamalla toisen yrityksen ideat (Apple) omaan tuotteeseensa (windows) ja nyt kieltävät tekopyhästi muita tekemästä samoin kuin itse ovat tehneet.

EU-tuomioistuin totesi saman kuin USA-lainen kolleegansa: Microsoft käyttää määräävää markkina-asemaansa parhaansa mukaan rajoittaakseen kilpailua. Ensin liittämällä Exploder, äh Explorer selaimensa käyttöjärjestelmäänsä Netscapen hävittämiseksi, sitten Windows-Media Playerin Applen Quicktimen ja Macromedian Flashplayerin kiusaksi.

Uusin veto on pyrkiä ohjelmistopatenttien avulla tuhoamaan kilpailu alalta jotta käytännössä saavutettu monopoli vahvistuisi.

Suosittelen kaikille liitetiedostoiksi PDF:ää koska sen avaamiseen ei tarvita microsontaa, selaimeksi mitä tahansa muuta kuin tätä käyttämääni IE:tä, käyttikseksi tietysti Mac-classicia (OS9 tai vanhemmat) tai OS-X:ää, Mediasoittimeksi Quicktimea, musiikkikaupaksi mitä tahansa muuta kuin Microsoftin nettipuotia.

Minun puolestani Microsoft voisi mennä konkurssiin puolen tunnin kuluttua, EVVK. Ainakin maailma olsi taas vähän parempi paikka elää.
Comments: Post a Comment

This page is powered by Blogger. Isn't yours?