<$BlogRSDURL$>

Friday, October 29, 2004

Mieluummin kuolen kuin elän orjana 

500 vuotta orjina, espanjalaismiesten ja intiaaninaisten jälkeläisten alistamina omassa maassaan. Boliviassa asuvat Aymara- ja Ketsua-intiaanit joutuvat taistelemaan omistusoikeudesta omaan maahansa. Intiaanit taistelevat ihmisoikeuksistaan. USA:n rahoittama kokapensaiden hävitysoperaatio etenee noin 10 000 hehtaaria vuodessa ja maksaa Yhdysvaltojen veronmaksajille noin 90 miljoonaa dollaria vuodessa. Hehtaarin hävittäminen maksaa maailman rikkaimmalle roistovaltiolle siis noin 9000 dollaria. Jos tuo sama 9000 dollaria per hehtaari annettaisiin kokaviljelijälle korvaukseksi viljelystä luopumisesta lopputulos voisi olla todella hämmästyttävä.

Ampumisen ja tuhoamisen sijaan kokanviljelyn lopettamisesta saava kohtuullinen rahallinen korvaus voisi mullistaa koko maan talouselämän mikä tuskin sopii Yhdysvaltalaiselle herrakansalle tai Boliviassa asuville arjalaisille joiden rotuoppi on peräisin konkistadorien ajalta. Viimeiset 500 vuottahan intiaanien arvo on ollut orja tai jalkavaimo eikä ihminen. Terveisiä vaan paaville ja katoliselle kirkolle joka opetti aikoinaan etteivät intiaanit ole ihmisiä joten katoliset papit sekä kardinaalit voivat pitää intiaaninaisista koostuvaa haaremia omien himojensa tyydyttämiseksi. Mistähän Etelä- ja Keski-Amerikan nykyiset asukkaat etupäässä periytyvät? Paradoksaalista kyllä uskallan väittää nykyisten intiaaneja vihaavien “valkoisten” kantavan todellisuudessa enemmän tai vähemmän intiaaniverta suonissaan mestitseistä nyt puhumattakaan. Oli kiinnostavaa kuulla “valkoisten” perustaneen omia turvapartioita suojelemaan naistensa ja tyttäriensä siveyttä. Tähän luulisi isosiskolla olevan vahvan mielipiteen.

Bolivian raskaasti aseistettu armeija tuhosi suuren kokanviljelyalueen jossa koulut muutettiin sotilaskasarmeiksi ja paikallisia asukkaita vahingoitettiin sekä nöyryytettiin. La Pazin yliopiston professori Alvaro Garcia Linera analysoi tilannetta kiihkottomasti todeten maan olevan sisällissodan partaalla mutta silti pahin skenaario on pelastajabakteerin tunkeutuminen terrorisoimaan aseillaan Boliviaa. Toisin sanoen USA:n hyökkäys Boliviaan jotta Yhdysvaltalaiset yritykset voisivat edelleen hyödyntää vapaasti maan luonnonvaroja on Lineran mukaan pahin vaihtoehto.

Toistaiseksi intiaanit ovat vaatineet itselleen tasa-arvoista kohtelua varsin maltillisesti. MAS-puolueen johtaja Evo Morales sai viime presidentinvaaleissa 20% äänistä ja häntä pidetään vakasti otettavana ehdokkaana seuraavissa presidentinvaaleissa vuonna 2007. MSP-puolueen johtaja Felipe Quispe sai viime vaaleissa 6% äänistä ja tuli valituksi maan parlamenttiin. Maan noin 8 724 156:sta asukkaasta intiaaneja on yli 60% huolimatta 500 vuotta jatkuneesta vainosta joten olisi jo oikeus ja kohtuus antaa kansantulosta sekä päätösvallasta osa intiaaneille omassa maassaan.

USA:n intiaanipolitiikka on perustunut “kuollut intiaani on hyvä intiaani” näkemykselle niin kauan kuin politiikkaa on ollut olemassa joten Yhdysvalloissa ei tarvitse pelätä intiaanikapinaa toisin kuin Amerikan ainoassa valtiossa jossa intiaanit ovat todellinen enemmistö. Silti tuo maailmanpoliisi ja terrorismin kehto, siis USA saattaa tulla Boliviaankin tappamaan siviilejä samoin kuin Afganistanissa ja Irakissa tapahtuu. Tietysti kätevämpää on jatkaa Bolivian armeijan aseistamista jolloin USA:lle ei koidu miestappioita.

Maan rikkain alue: Santa Cruz pyrkiikin eroon muusta Boliviasta jotta siellä asuvat varakkaat valkoiset voisivat jatkaa luksuselämäänsä nykyaikaisten aseiden suojaamana. Mielenkiintoinen tilanne. Intiaanijohtajan mielestä varallisuuden pitäisi jakautua tasaisemmin jolloin kaikki tekisivät töitä, myös maan valkoinen eliitti.

Mikä siinä niin vaarallista on? Mikseivät intiaanit saisi hyötyä oman maansa luonnonrikkauksista?Miksi Bolivian intiaanit laulavat: “mieluummin kuolen kuin elän orjana”? miksi ?








Comments: Post a Comment

This page is powered by Blogger. Isn't yours?