<$BlogRSDURL$>

Tuesday, August 17, 2004

Lisää päävoittoja?

Veikkaus Oy myy raha-arpoja ja mainostaa silloin tällöin tuplanneensa päävoittojen määrän mikä on mukava uutinen. Miksei samalla kerrota kuinka moninkertainen määrä arpoja myydään "normaaliin" nähden. Mielestäni ostopäätöksen pohjaksi olisi hyvä tietää onko myytävien arpojen kokonaismäärä esimerkiksi kymmenkertainen normaaliin nähden ja onko samalla muutettu pienempien voittojen määrää.


Huutonetin siunaus ja kirous

Huutonetti on mukava yksityisten ihmisten välinen kauppatapa. Huijareita on vähän ja häiriköitäkään ei ole löytynyt riesaksi asti vaikka yksikin epärehellinen häiritsijä on liikaa. Ihmisten saamia palautteita lukemalla saa paljon tietoa. Erityisesti neutraalit tai negatiiviset palautteet antavat usein enemmän tietoa palautteen antajasta kuin saajasta. Eräskin besserwisser luulee kuluttajansuojalain koskevan yksityisten välistä kauppaa. En kyllä kadehdi myyjää joka joutuu tällaisen hyökkäyksen uhriksi.


Varottavia esimerkkejä

Jos myyt tavaraa kaverille joka on kiireinen ja haluaa maksaa ostoksensa heti kokeilematta tuotetta sen kummemmin olet vaarassa saada sapekkaita yhteydenottoja "romua" ostaneelta petetyltä kuluttajalta. Jos ostaja on lakimies voisi olla viisainta ottaa kuittaus paperiin jossa lukee myytävän laitteen toimineen kokeiltaessa myyjän luona jolloin myyjälläkin on oikeusturvaa. Samoin ostajan ollessa esimerkiksi Kepan johtaja kuten minulle kävi vuonna 2000 sain tutustua ainutlaatuiseen kauppatapaan jonka perusteella tietysti olen korjannut radikaalisti mielikuvaani tuosta kolmannen maailman ystävien järjestöstä. Voihan olla että kundi oli saanut kenkää firmasta ja käytti vanhoja käyntikorttejaan esiintyäkseen luotettavana henkilönä mutten viikonloppuna yksityishenkilönä voinut selvitellä asiaa sen kummemmin.


Liikennevahinkoja

Urbaanilegenda kertoo autoilijasta joka peltikolarin jälkeen sanoi toiselle osapuolelle: " se on sitten viisisataa" ja vasta jälkeenpäin tuo rahastaan luopunut autoilija kuuli vastapuolen olleen syyllinen osapuoli. Tuttavani ajoi peltikolarin aamuruuhkassa ja toinen osapuoli tunnusti syyllisyytensä sekä ehdotti paperien tekoa sivummalla "ettei liikenne häiriintyisi". Sivummalle huoltoaseman pihalle ajaessaan tuo tunari kaasutti saman tien kovaa karkuun eikä hänestä sen koommin ole kuultu. Rehellinen Reiskakin voi tiukan paikan tullen vetää huulesta varottamatta.


Kannattaako autoliikkeen katsastama auto ostaa?

Jos auto on vanha ja on syytä epäillä noin puolta tusinaa vikaa edellisen omistajan jäljiltä ei kannata koska autoliike saa autonsa katsastettua huomattavasti yksityistä helpommin. Jos jaksat pitää oikeuksistasi kiinni ostettu auto kannattaa viedä katsastukseen mahdollisimman nopeasti ja esittää korjattavien kohteiden lista myyjälle kirjallisesti saman tien jolloin on mahdollista että kaikki viat tulevat korjattua autoliikkeen lukuun. Tietysti viat jotka "olisi pitänyt havaita" autoa tarkastettaessa eivät ilman muuta kuulu autoliikkeen maksettaviksi jollet ole huomauttanut niistä ostaessasi ja vaatinut korjattaviksi jotta suostuisit ostamaan kotteron käyttöösi.

Vanhaa viisautta mukaellen: oikeutta saa vain jos itse sitä hankkii.



Comments: Post a Comment

This page is powered by Blogger. Isn't yours?