<$BlogRSDURL$>

Monday, August 16, 2004

Kuluttajaa kusetetaan


Selkeitä tietoja

Mihin tuotetietoihin kuluttaja voi luottaa? Vanha juttuhan on koti- ja autostereoiden tehot joita on ilmoitettu mitä uskomattomimilla laskutavoilla ja vieläkin voi silloin tällöin nähdä häivähdyksiä menneestä. Nykyään nuo ilmoitukset ovat kännyköiden akkukestoja, nettiyhteyksien nopeuksia sun muita.


Täsmällisiä termejä

Tutkiiko kukaan mikä on jonkun nettiliittymän nopeus ja eroaako se paljonkin luvatusta? Entäs aina avoinna oleva nettiliittymä ? Kuinka usein ja pitkään "aina auki" oleva yhteys saa olla poikki niin ettei sitä enää saa kutsua aina avoimeksi?


Toleransseja

Onko kysymys normeista ja toleransseista? Kuluttaja voi kuvitella toleranssin olevan muutamia tunteja tai tuskin havaittavia mittaheittoja kun tuotteelle asetut vaatimukset ovatkin todellisuudessa päiviä ja useita millejä.


Puusepänteollisuuden yleiset toimitusehdot

Paljonko ikkunatehdas joutuu maksamaan sakkoa jos toimitus on luvattu 17.8.2004 ja hoidetaankin vasta 7.9.2004? Toimitusviikko 34 on tietysti aikaa hoitaa asia, seuraava viikko 35 on sakoton viikko ja kokonainen myöhästymisviikko 36 aiheuttaa 0,5% toimituksen arvosta sakkoa eli 10 000 euron kauppa tietää 50 euron arvosta myöhästymismaksua. Kuka meistä lukee sen pienellä painetun tekstin?


Nippelitietoa

Jos stereokauppias myy laitetta jossa on tehoa 25 wattia/kanava hintaan 150 euroa ja toinen kauppias omaa "samantehoista" merkkiään hintaan 220 euroa kumpi on edullisempi? Ensimmäisen laitteen teho on 4:n ohmin DIN-normin musiikkiteho, toisen FTC-normin 8:n ohmin jatkuva teho. Ensimmäisen laitteen FTC-normin teho 8:n ohmiin saattaa olla rajut 5 wattia/kanava mutta ketä se kiinnostaa tai haluaako kukaan kertoa asiaa kuluttajalle?


Käyttäjän kannalta, tietysti!

Kauanko kannettavan tietokoneen akku kestää? Jos kaupan on kaksi laitetta joista toisen akku kestää 2 tuntia ja toisen 4 tuntia mitä minun pitäisi ajatella asiasta? MIstä tiedän että eri valmistajien ilmoitukset ovat vertailukelpoisia? Mitä lopulta prosessorin kellotaajuus kertoo tietokoneen suorituskyvystä? Silloinhan jätetään mainitsematta kovalevyn ominaisuudet, sisäisen väylän nopeus, muistin laatu ja määrä sekä käyttöjärjestelmän vaikutus toimintaan.


Second hand helps

Mitä enemmän tutustun asioihin sitä enemmän haluan niistä tietää ja sitä vaikeampi tietoa, varsinkin vertailukelpoista tietoa on saada. Hyvä tapa saada selvyyttä asioihin on käydä käytetyn tavaran myymälässä josta voi saada hyviä vihjeitä. Esimerkiksi helsinkiläinen käytetyn tavaran liike ei antanut vuoden ikäiselle korjatulle Candy-pesukoneelle mitään korjaustakuuta koska "kone voi hajota lyhyenkin takuun aikana". Sen sijaan vanhoille Siemensin pesukoneille tarjottiin lyhyttä toimintatakuuta.


Takuu ratkaisee

Autojen takuu on hyvä esimerkki. Yleensä takuun voimassaolon edellytys on merkkiliikkeessä huollattaminen mikä saattaa olla inhimillisen hintaista tai pahimmassa tapauksessa epäinhimillisen hintaista. Kuluvat osat eivät luonnollisestikaan kuulu takuun piiriin vaan ne tulee automaattisesti hankittua alkuperäislaatuisina ja hintaisina kun ei siitä takuustakaan haluaisi luopua. Auton pitkä takuu voi olla asiakkaasta tai hänen rahoistaan huolehtimista. Parhaimmillaan varmaan molemmista (=rahat pois ja kosla kuntoon).


Comments: Post a Comment

This page is powered by Blogger. Isn't yours?