<$BlogRSDURL$>

Sunday, July 11, 2004

Palveluala vie vapaa-aikasi

Palvelutyönantajien työmarkkinajohtaja, Elinkeinoelämän työmarkkinaosaston apulaisjohtaja, Eeva-Liisa Inkeroinen vaatii viikonlopputyöstä maksettavien lisien poistoa, erikoisesti sunnuntaityöstä maksettavien lisien poistoa (MTV3:n teksitv:n mukaan).

Varo palvelualaa!

Jokainen joka näkee palkkavertailuja tai työaikatietoja saa helposti selvän käsityksen kaupanalan huonosta palkkauksesta ja epäinhimillisistä työajoista. Vuosia sitten lauantaityöstä sai palkan ja 50% korvauksen, nyt lisä maksetaan vain 13.00 jälkeen ja on kaikille sama: noin 5euroa. Heikennys on selvä. Seuraavaksi ollaan poistamassa sunnuntaityöstä maksettava lisä.

Ulkopuolisen voi olla vaikea käsittää mikä tässä niin ihmeellistä on? Asia on yksinkertainen. Jos työvuorolistasta selviää tilanne viikoksi eteenpäin kukaan ei voi olla varma onko viikonloppu kahden viikon päästä vapaa tai pääsetkö illaksi leffaan, konserttiin tai kyläilemään koska ilman tietoa työvuoroista joudut arvailemaan ja epäilemään olevasi koko ajan töissä.

Nyt tuosta epävarmuudesta ei enää haluta maksaa lisää, päinvastoin. Jatkossa kaupanalantyöntekijät ovat töissä 7 päivää viikossa ja saavat joka päivältä samaa palkkaa. Työvuorojen osalta tilanne useimmissa yrityksissä on täysin uskomaton. Usein vapaata viikonloppua viettävä kaveri joutuu kysymään perjantaina iltapäivällä pomoltaan mihin aikaan tulee seuraavaksi töihin koska vuorolista on vasta tekeillä.

KAUPANALALLA JOKA PÄIVÄ ON TYÖPÄIVÄ

Tilanne koskee myös esimiehiä. Työntekijöiden päivystys ei riitä vaan myös johtajien on oltava paikalla pyörittämässä liikkeitä ja ratkaisemassa mahdolliset ongelmatilanteet.

Kenenkään ihmisen joka aikoo joskus perustaa perheen tai rekisteröidyn parisuhteen ei pidä ikinä erehtyä orjatyövoimaksi liike-elämään.

Jos nuorella ihmisellä on älyä ja kapasiteettia sitä kannattaa käyttää kaupanalasta eroon pyrkimiseen. Eeva-Liisa Inkeroinen edustaa suomalaisten kiinalaistamisjattelua jossa pyritään tekemään työntekijöistä työnantajien omaisuutta.

Vielä kerran: palveluala on huonosti palkattu työ jonka työajat ovat todella epäinhimilliset: PYSYKÄÄ KAUKANA KAUPANTYÖTEHTÄVISTÄ
Comments: Post a Comment

This page is powered by Blogger. Isn't yours?