<$BlogRSDURL$>

Wednesday, May 05, 2004

Valtio ja opiskelijat pattitilanteessa

Valtiolla ja kasvukeskusten kaupungeilla ei ole keinoja turvata edullisia asuntoja opiskelijoille ja toisaalta taas valtiolla ei ole varaa maksaa kyllin suurta opintotukea joka nykyisillä elinkustannuksilla vapauttaisi opiskelijat työnteosta.

Suomesta on tullut maa jossa ei voi elää pienillä tuloilla eikä valtiollakaan ole rahaa opiskelijoiden tarpeisiin. EU-kulut kasvavat, 200 kansanedustajaa ja kovapalkkaiset palkkiovirat ovat poliitikkojen saavuttamia etuja joista ei voi tinkiä. Samalla Suomi pitää saada Nato-kuntoon hankkimalla lisää kalliita aseita. Koska puolueet hallitsevat Suomea päättäjillä ei ole lääkkeitä ratkaista ongelmia. Vaalirahoitus saattaisi kärsiä jos maamme ongelmia ruvettaisiin veren maku suussa ratkomaan.

Siispä yliopistot ja korkeakoulut tulisi siirtää sinne missä valtion maksamalla tuella on varaa elää ja opiskella käymättä samalla töissä. Esimerkiksi Iisalmessa on paljon tilaa jonne voisi rakentaa opinahjot ja asunnot jolloin opintotuki riittäisi ainakin korotettuna elämiseen kesätöillä höystettynä. Iisalmessa olisi sekin etu ettei sieltä edes löydy töitä kesken lukukauden kuin äärimmäisen harvoille opiskelijoille.

Mitä varten tietotekniikka ja internet on keksitty?
Huvittelua vai työntekoa varten vai kenties molempiin tarkoituksiin?
Kyllä opiskelumotivaatio paranisi kun opiskelu merkitsisi asumista Iisalmessa koko opiskeluajan lomia lukuunottamatta.

Akateeminen vapaus olisi loukkaamaton koska opiskelijoilla olisi täysi mahdollisuus asua Iisalmessa vaikka 50 vuotta eläkeikään asti, kymmenen vuoden jälkeen vain valtio vähentäisi opintotukea radikaalisti. Toisaalta ihmiset saattaisivat valmistua jopa alle 5v:n ihanneajan! Vain päästäkseen pois luonnonrauhasta takaisin kaljakuppiloiden vaikutuspiiriin.

Pääkaupunkiin ja muihin keskuksiin jääneistä yliopistojen ym. instituuttien ja akatemioiden rakennuksista voisi tehdä toimistoja ja asuntoja. Osaa voisi tietysti edelleen käyttää opinahjojen sivutoimistoina koska kukaan ei voi elää suomalaisissa asutuskeskuksissa opintotuella kuin tilapäisesti. Pienemmälle opiskelijajoukolle voisi löytyä edullisia asuntojakin helpommin.

Näin saisimme lisää asuntoja ja keskustan työtiloja sinne minne ihmiset ovat ahtautuneet, samalla opiskelijat saisivat rauhassa keskittyä työhön ja pontikan keittoon korpikuusten juurilla.

Heureka! sanoi Arkhimedeskin aikoinaan. Jumalauta sanon minä. Nyt töihin. Ideaani saa (ja pitää) hyödyntää vapaasti. Siirretään vuori huithelkkariin jotta moosekset (ne tulevat) voivat seurata sitä.
Comments: Post a Comment

This page is powered by Blogger. Isn't yours?