<$BlogRSDURL$>

Friday, May 07, 2004

Mitä tapahtui vuonna 1940?

SuomenTalvisodan 105 kunnian päivää päättyivät 13.3.1940.

Toukokuussa 1940 Neuvostoliitto vaati Virolta maahanpääsyä 90 000 sotilaalle joiden saapuminen oli käytännössä Viron miehitys ilman yhtään laukausta.

Venäläisten tullessa 1940 Tarttoon he ihmettelivät kun kenkäkaupassa oli paljon tavaraa ja ensimmäinen kysymys olikin: "saako täältä yksi ihminen ostaa itselleen kaksi paria kenkiä, tai useampiakin?".

Mielenkiintoinen kysymys työläisten paratiisista saapuvien miehittäjien esittämäksi. Oliko Neuvostoliiton ja Viron elintaso erilainen vuonna 1940?

Venäläisnaiset hallitsivat jo tuolloin pukeutumisen salaisuudet. Upseerien rouvat saivat käsiinsä virolaisten naisten silkkiyöpaitoja jotka he tietysti asiantuntevina ihmisinä ottivat juhlapuvuikseen ja käyttivät siis päivällisillä sekä juhlissa tanssiaisasuina.

Muutenkin asiat muuttuivat kovasti uusien isäntien saavuttua.

Entisestä lipusta tuli laiton kapitalismin symboli samoin kuin kansallislaulusta arveluttavaa musiikkia.

Virolaiset saivat nauttia kansainvälisyyskasvatusta koko rahalla sillä saksalaiset rankaisivat 1941-1944 kommunistien tai juutalaisten kanssa yhteistyössä olleita ja venäläiset taas 1944 jälkeen saksalaisten kanssa yhteistyötä tehneitä.

Kansainvälistäminen päättyi baltiassa vuonna 1949 jolloin valtio kustansi jo kolmatta kertaa virolaisia ilmaiselle Siperian matkalle (edelliset 1940 ja 1941). Tosin palvelu oli heikkoa junissa joiden seinät olivat usein naulatut umpeen jotteivät kotiin jäävät saisi liian helposti selville ketkä ovat voittaneet ja mitä.


Lisää tietoa tapahtumien kulusta:
Viron historia
vuoden 1949 Siperian ekskursio



Comments: Post a Comment

This page is powered by Blogger. Isn't yours?