<$BlogRSDURL$>

Sunday, December 27, 2015

Terveellistä elämää 

Kaupan alan kilpailua

Suomessa on tähän asti kilpailtu sijainnilla ja ALKOn liikkeen saannilla jommankumman suomalaisen kauppaketjun liikkeen yhteyteen. Hallituksen vapauttamat aukiolojat mahdollistavat uuden kilpailutavan. Nyt pyritään pitämään liikkeet auki 24/7 ja tähän päästään lisäämällä osa-aikatyötä jolloin työvuorot tehdään silloin kun asiakkaita on ja jollei asiakkaita näy ei ole palkallista työaikaakaan. Ensimmäinen askel on otettu jo vuosia sitten luopumalla lauantaipäivien 50%:n korotuksesta, samoin suomalaisten työsopimusten vähimmäislepoaika työvuorojen välillä on käytännössä poistettu tekemällä erillinen sopimus samoin kuin sunnuntaityön vapaaehtoisuus allekirjoittamalla erillinen sopimus vapaaehtoisuudesta työskennellä silloin kun liike on avoinna päivästä riippumatta.


Lähemmäs Venäjää

Uudet tuulet puhaltavat. Suomessa halutaan irrottautua pohjoismaisesta aukiolokäytännöstä joka vallitsee Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa sekä saksalaisesta aukioloaikakäytännöstä. Näissä länsimaissahan sunnuntaiaukiolo on poikkeus ja suuretkin tavaratalot sulkevat arkisin noin 20-21 sijainnista riippuen. Aikoinaan jo valtiomies ja Kansallisen Kokoomuksen valtiovarainministeri Iiro Viinanen totesi että elintasoerot Suomen ja Venäjän rajalla tasaantuvat luonnostaan. Asia on totta. Suomessa siirrytään vähitellen Venäjän ja muun Itä-Euroopan tapaan sallia aukiolo koska tahansa. Samoin palkkatasoa pyritään lähentämään Itä-Euroopan kanssa yhtenäiseen linjaan.


(Liika)? koulutus on vain kuluerä

Asiaa auttaa huomattavasti koulutuksesta tinkiminen. Aiemmat yritykset kilpailla halpamaiden kanssa eivät ole onnistuneet sillä suomalaisilla on ollut ammattiylpeyttä ja koulutusta. Koska arvonlisäveroa ja muita veroluonteisia maksuja ei voi alentaa ainoa toimiva ratkaisu on pyrkiä laskemaan maksettavia palkkoja. Aiempaa huonommin koulutetetulle työvoimalle voi maksaa perustellusti aiempaa huonompaa palkkaa. Tästä seuraa luonnollisesti että esimiehille on maksettava aiempaa suurempaa palkkaa koska heidän vastuunsa lisääntyy.


Yrityksille lisää vaikutusmahdollisuuksia

Huomattavaa yritysmyönteistä kehitystä on havaittavissa myös suomalaisessa yliopistomaailmassa jossa yritykset jo osallistuvat avoimesti professuureiden ja tutkimuksen rahoittamiseen jolloin yrityksien liiketoiminnalle sopimattomat tutkimustulokset voidaan unohtaa. Ongelmia aiheuttavat lähinnä EU ja USA joissa suomalaisen yritysrahoitteisen tutkimuksen taso ei ole vakuuttanut paikallisia viranomaisia ja suuri osa mm. ruokaa valmistavien yritysten terveysväittämistä on jäänyt paikalliseen käyttöön Suomen rajojen sisäpuolelle. Suomessahan yritettiin sinnikkäästi tukea rypsinviljelyä vaatimalla Neonikotinoidien käytölle poikkeusta Suomessa. Vaatimus ei mennyt läpi joten ainoaksi ratkaisuksi on jäänyt valvonnasta tinkiminen. Esimerkiksi Glyfosaattivalmisteita näyttää olevan vapaasti saatavana suomalaisissa kaupoissa joten glyfosaatin käytön muuttaminen luvanvaraiseksi 1.11.2015 alkaen oli liioittelua. Jos tällainen määräys on annettu sitäkään ei valvota mitenkään. Tottahan kauppojen omavalvontaa on lisätty joten saattaa olla että kauppaliikkeen omavalvonta lähinnä estää lisätilaukset mutta myyntipisteiden varastot myydään kaikessa rauhassa loppuun riippumatta kiellettyjen tuotteiden aiheuttamista vaaroista.


Transrasva on vain nimitys

Samoin transrasvojen vaarat on tunnustettu mutta ainakin suomalaisissa suklaissa kuten ”Budapest” ja ”Brunbergin tryffeli” käytetään transrasvaa avoimesti ilman sen kummempia e-koodeja. Tämäkään ei ole mikään ihme koska valtakunnan suurin päivälehti Helsingin Sanomat pyrki parhaansa mukaan sekoittamaan ihmisiä korostamalla lehmän maidossa olevan pieniä määriä luonnollista transrasvaa ja vetämällä yhtäläisyysmerkit keinotekoisen transrasvan kanssa. Keinotekoinen transrasva on ns. osittain kovetettua kasvisrasvaa jonka on todettu aiheuttavan sydänongelmia. Maidossa luonnostaan oleva luonnonmukainen transrasva ei näitä ongelmia aiheuta ja pitoisuus on hyvin pieni. Suomessa ollaan oikeutetusti huolissaan margariiniteollisuuden tulevaisuudesta jos transrasvat kielletään ja keinotekoisien rasvojen terveellisyys kyseenalaistetaan.


Aspartaamin auvo


Suomalaiset on onneksi opetettu nauttimaan keinotekoisesti makeutettuja virvoitusjuomia joiden eniten käytetty makeutusaine on aspartaami joka muuttuu ihmisen kehossa metanoliksi. Sallitun metanolin määrää taas on pyritty korottamaan koska kukaan ei juo kahta litraa aspartaamijuomaa päivässä. Näinhän asiat toimivat. Coca Cola addikti juo reilusti Cola-juomaa ja pysyäkseen kohtuullisissa painolukemissa nauttii juomansa 0-kalorisena vaikka tällainen juoma ei anna täyden mahan tunnetta koska siinä ei ole edes ihmisen elimistön tunnistamaa sokeria jonka runsas nauttiminen antaa kylläisen olon. Asiaa tuntematon voisi luulla että tällaisia kalorittomia juomia voisi juoda litratolkulla ilman että elimistö varoittaa mitenkään.

Suomalaisen politiikan tuoreita tähtihetkiä 

Sotelaallinen ratkaisu

SOTE on herättänyt paljon keskustelua mutta ratkaisusta on turha puhua. Tällä kertaa saavutettiin lähinnä poliittinen kompromissi jossa oppositio ei päässyt jaolle ja valittaa kovaa kohtaloaan.
Veronmaksajan kannalta on arveluttavaa että ministerien itsensäkin suosimaa verosuunnittelua harrastavat lääkärit ja lääkäripalveluja tarjoavat yritykset pääsevät käsiksi veronmaksajien rahoihin. Aiemmin vain yritysten voitot kotiutettiin veroparatiiseihin, nyt veronmaksajien rahat liikkuvat aiempaa lyhyempää reittiä suoraan ulkomaisiin verosuunnittelukohteisiin. Hallitushan lupasi valtion maksavan aiempaa kevyemmillä perusteilla potilaan hoitokulut yrityksille jotka joko maksavat veroja Suomeen vain vähän tai ei olleenkaan.
Suomeksi siis rahat siirretään ilman välietappeja Luxemburgiin, Maltalle, Cayman saarille tms. verottomiin maihin joista lääkärien palkat palautetaan verottomina Suomeen ja suurin osa rahoista jää ulkomaille poistuen suomalaisen yhteiskunnan ulottuvilta. Tämä jos mikä on omiaan näivettämään suomalaisen yhteiskunnan toimintaa koska suurin osa näille veroparatiiseissa päämajaansa pitäville yrityksille maksetuista rahoista poistuu lopullisesti pyörittämästä suomalaista yhteiskuntaa.

Episodi Lastensairaala

Kaikkien poliittisten puolueiden arvomaailmaa kuvaa hyvin lastensairaalan rakentaminen. Projektissa kerättiin valtion vastuulle kuuluvaan kohteeseen rahaa yksityisiltä kansalaisilta mutta puoluetukeen ei koskettu edes vahingossa. Asiahan olisi ratkennut sijoittamalla puoluetuki lastensairaalan rakentamiseen ja vastaavasti keräämällä kansalaisilta avustusta puolueille.
Tällä ratkaisulla olisi saatu kätevästi lisää ääniä Ruotsalaiselle Kansanpuolueelle ja Kansalliselle Kokoomukselle joilla on parhaat rahoituslähteet ja toimivat suhteet liike-elämään. Jostain syystä edes nämä varakkaimmat puolueet eivät käyttäneet tilaisuutta ampua kilpailijansa alas. Ilmeisesti rahaa ei koskaan voi olla liikaa jos sen määränpää on oma tasku.

Helsinki = Vihreä kaupunki

Vihreät ovat vihdoin saaneet tilaisuuden rakentaa Helsingistä mieleisensä kaupungin. Koska kaupunki on vihreiden mukaan liian harvaan rakennettu ja siellä voi liikkua henkilöautolla kohtuullisesti asiaa on jo aloitettu korjata. Kaikki vapaat paikat, pienetkin puistot ja henkireiät rakennetaan mahdollisimman täyteen, mieluiten ylöspäin koska sivulle ei ole paljoa tilaa jolloin saadaan mahdollisuus rakentaa toimiva joukkoliikenne näille kansoitetuille alueille. Samalla on luonnollisesti vähennetty rakennettavien autopaikkojen lukumäärän vaatimusta samoin kuin kaikkia katuja on pyritty siirtämään pois henkilöautoliikenteeltä ja parkkipaikkoja on paitsi vähennetty myös tehty kalliimmiksi. Samalla asukaspysäköinnin hintaa on nostettu reilusti. Lopputuloksena syntyy uusi helsinkiläissukupolvi joka ei ymmärrä autoilusta mitään vaan matkustaa taksilla suoraan lentoasemalle josta saa lentoja kiinnostaviin kulttuurikohteisiin. Ekologisempaa ratkaisua saa hakea. Veronmaksajat maksavat uuden autottoman sukupolven joukkoliikenneajelut kotimaassa ja lomarahat käytetään Suomen rajojen ulkopuolella jahka sinne päästään ilmateitse. Oma käsityskykyni ei riitä ymmärtämään kuinka hyvä ratkaisu tämä Suomen kannalta onkaan.

Muutamia Vihreän Helsingin tuottamia etuja

Ainakin pari saavutettua etua tulee mieleen. Ensimmäinen on tietysti se että näin toimien kotimaan matkailun väheneminen kuluttaa vähemmän suomalaista luontoa, kesämökkeily vähenee ja yleensäkin luontoarvot kehä III:n ulkopuolella jäävät paremmin suomalaisten yritysten hyödynnettäviksi.  Toinen on se etteivät nämä nuoret maksa senttiäkään autoveroa, polttoaineveroa, pysäköintimaksuja tai millään muullakaan tavalla tuota rahaa suomalaisten autoilusta elantonsa saavien yritysten kassaan. Näin heillä ei ole mitään intressiä vastustaa vihreiden ajamaa autoilun kulujen korottamishanketta vaan päinvastoin heille riittää että joukkoliikenne vie töihin, kapakkaan pääsee jalan ja lentoasemalle voi matkustaa taksilla. Kun nämä perusasiat ovat kunnossa vihreille jää enää ratkaistavaksi kuinka saisi uuden sukupolven kuluttamaan vähemmän sähköä vaikka veronmaksajat jo maksavatkin miljarditukea ulkomaisille tuulivoimayrityksille estäen samalla muiden (myös ekologisten vaihtoehtojen) kannattavan kehittämisen. Tuulivoimayrityksille maksettava tuki vääristää sähkömarkkinoiden kilpailua ja haittaa suomalaisen yhteiskunnan toimintaa.

Kansallisen Kokoomuksen valttikortit

Täysin osattomaksi tästä poliittisesta elinkeinoelämän edistämisestä ei ole jäänyt kokoomuskaan. Ylivoimaisesti parhaiten historiaan jää Jyri Häkämiehen toiminta ministerinä. Ensin myytiin Kemira Grow How norjalaiselle Yaralle edulliseen 300 miljoonan euron poistohintaan. Onhan ymmärrettävää että todennäköistä on että vallan vaihtuessa Kansallisen Kokoomuksen kanssa kilpailevat puolueet olisivat saattaneet hyötyä suomalaisesta kemianteollisuusyrityksestä ja sen menestyksestä joten poltetun maan taktiikka eli myydään se minkä joku suostuu ostamaan on paras koska tästä sopimuksesta (alihintaan myynti) saatu tuki voidaan ohjata oikealle puolueelle. Yara sai moninkertaistettua lannoitteiden hinnat Suomessa ja kaupan päälle Kemiran mukana kaivosoikeudet noin 20 miljardin arvoiseen Soklin fosfaattikaivokseen. Mikäpä tämän parempaa veronmaksajien omaisuuden hoitoa voisi ollakaan. Tietysti ei saa unohtaa Talvivaaraa jonka asiaa Jyri Häkämies ajoi aktiviisesti. Teitä tehtiin veronmaksajien piikkiin 50 miljoonalla eurolla jne.

Kunniamaininta Suomen Keskustalle

Tässä kohtaa päästään myös antamaan kunniaa Keskustapuolueen Paula Lehtomäelle joka tuolloin toimineena ympäristöministerinä voi helpottaa teollisuuslaitosten ympäristölupien saantia ja luonnollisesti sijoitti myös omia varojaan tähän kultamunia munivaan hanheen. Tarkkaan ottaen Paula Lehtomäen mies ja 2- sekä 3- vuotiaat lapset sijoittivat eikä Paulalla ollut tästä 280 000 euron potista mitään tietoa koska perheen sisällä ei ole tarpeen neuvotella pikkurahoista.

Arvonantoa Ruotsalaiselle Kansanpuolueelle

Ansioton ei ole RKP:kään jonka hallitessa ympäristöministerin salkkua päätettiin ns. Paskalaista jota myöhemmin pönkitti vahvasti myös Suomen Keskustan Paula Lehtomäki. Paskalakihan on kansanomainen nimi Jätevesiasetukselle jota vielä vuonna 2015 on jouduttu rukkaamaan. Ympäristöministeriön virkamiehillä ei ole virkavastuuta vaikka Jan Erik Enestam totesikin saaneensa ympäristöministeriön virkamieheltä harhaanjohtavia tietoja vuonna 2004 lakia eteenpäin viedessään.

Poliittisia ratkaisuja poliittisiin ongelmiin


Erilaisissa suhmuroinneissa tahraantuneita poliitikkoja on siirretty erilaisiin tehtäviin, mm. Suomi-Venäjä seuran puheenjohtajaksi, EK:n puheenjohtajaksi, Brysseliin lähinnä euroedustajiksi (=MEP) mutta myös EU:n komission varapuheenjohtajaksi asti on edetty mitä voi pitää hyvänä eläkevirkana epäonnistuneen kotimaanpolitiikan päätteeksi. Toiseen suuntaan on tultu hyvän EU:ssa työskentelyn päätteeksi ja päästy nauttimaan suomalaisen poliittisen elämän loanheitosta kotimaassa. Tarkkaan ottaen kotimaassakin voi selvitä politiikassa vähin vaurioin mutta se on vaikeampaa kuin ulkomaisissa edustustoissa vaikka MEPit joutuvatkin ranskalaisten mieliksi ajelemaan Strasbourgiin säännöllisesti. Suuri kulu mutta mitäpä EU ei tekisi suuren hallitsijamaansa Ranskan hyväksi.

Saturday, December 12, 2015

Ajat muuttuvat vaikka hitaasti 

Monsanto on yhtiö joka myi vuosikymmenet Round Up kasvimyrkkyä jolla saatiin kaikki vihreä tuhottua. Vaikuttava aine glyfosaatti oli täysin harmiton siihen asti kunnes muutkin yritykset saivat vapauden valmistaa glyfosaattipohjaisia torjunta-aineita. Patentin päättyessä EU sai luvan tutkia glyfosaatin vaikutuksia luontoon ja yllättäen havaittiin ettei glyfosaatti aiemmista tiedoista poiketen hajoakaan luonnossa vaan valuu sellaisenaan pohjaveteen ja aiheuttaa syöpää.

Monta vaaraa ompi eessä! 



Varoitus kaikille suomalaisille. Juha Valjakkala ja Jari Aarnio ovat vapaalla jalalla.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?