<$BlogRSDURL$>

Tuesday, December 25, 2012

Sähköinen tulevaisuus 


Sisältöjen siirtymistä nettiin pidetään hyvänä asiana. Spotify vasta onkin vihreä ja ekologinen ratkaisu kun ihmisen ei tarvi omistaa kuin päätelaite musiikkia kuunnellakseen. Ja vallan loistavaa on ettei kirjojakaan tarvi enää hankkia omaksi, senkun lataa sähköisen tiedoston netistä ja lukee jos jaksaa.

Kaikkeen kuluu sähköä, päätelaitteet kehittyvät ja sisällöt siirtyvät isojen yritysten haltuun. Mikä mainiointa kuluttajat maksavat mieluusti siitä ettei heidän tarvitse ”omistaa” tai ”hankkia” sisältöä koska ”joku toinen” hoitaa asian.

Entä jos tuo joku toinen ei pidä osasta historiaa, jonkun mielipiteistä tai kulttuurista? Ajatellaan tilannetta jossa Spotifysta poistettaisiin Kari Peitsamo koska 30%:a käyttäjistä ei pidä Peitsamosta? Varmaan monen mielestä mainio ratkaisu. Mutta olisiko kehitys hyvä?

Entä jos sähköisiä kirjoja hallitseva taho haluaisi poistaa Kurt Vonnegutin koska mies on kirjoittanut kirjojen polttamisesta? Nythän ei olisi tarpeen polttaa yhtään mitään koska asiat hoituisivat jättipalvelimella enteriä painamalla.

Näinhän historiasta voisi poistaa Hitlerin, Kolumbuksen ja Stalinin jos haluaisi vähentää väkivallan määrää kirjallisuudessa. Michael Schumacherin voitto Silverstonessa tilanteessa jossa hän oli saanut ensin mustan lipun ja sitten ajanut maaliin varikolla keskeyttäessään kilpailun olisi varmaan mukava poistaa FIA:n  (=Ferrari Intenational Aid) aikakirjoista koska Schumacher ajoi voittonsa Ferrarin väreissä.

Krupp tai joku muu saksalainen yritys ei välttämättä halua muistella osuuttaan Auschwitzissa joten pikku tiedosto häviäisi edullisesti pientä korvausta vastaan. Homma edellyttää vaan fyysisen materiaalin kieltoa ja vihreän puolueen ajama aineeton elämä olisi todellisuutta.

Diktatuurien kannattaa jatkossa tukea vihreää aatetta koska näin saavutetaan parhaiten hallinta kansakuntien ja yritysten historiaan. Maailman tietämykseen menneisyydestään. Me jotka olemme oppineet sisäistämään asioita, omistamaan kirjoja ja levyjä kuolemme pian pois ja muutaman sukupolven kuluessa manipulaattorit saavat maapallon haltuunsa kuin kypsän omenan.

Kiinalaiset poistavat vuoden 1959 koko maailman historiasta koska muutaman vuoden kuluttua lehtikään ei putoa puusta jollei kiinalainen liikemies anna lupaa. Ja kuka näitä bulvaaneja ohjaa?  Ja miksi juuri 1959? Tiibetin miehitys poistuisi kätevästi muualtakin kuin Kansan Päivälehdestä. Helppoa kuin heinänteko.

Talvivaara, kaivosyhtiö koillismaalla arvostaisi varmasti sähköisten tiedostojen hallintaa. Koska 2012 aikaansaatujen tuhojen korjaaminen maksaa moninkertaisesti enemmän kuin maassa makaavan malmin korjaaminen ikinä voi tuottaa. Talvivaaralle olisi todella edullista poistaa tiedot kipsisakka-altaan vuodoista, lintukuolemista, kaasupäästöistä, uraanivuodoista ja muista pikkujutuista jotka sopisi unohtaa.

Johtavatko e-kirjat, spotify ja muut pilvipalvelut tähän lopputulokseen? Eivät välttämättä, mutta mikä estää? Jos ostan MP3-tiedoston iTunes verkkokaupasta se jää hallintaani, mutta jos ostan käyttöaikaa Spotifysta en koskaan enää voi itse hallita sisältöä. Sisällön valtava laajuus on vain teoreettista. Ihmisten muisti on lyhyt. Nykynuoret ovat yli 50%:sti pulleita oman edun laiskoja tavoittelijoita joiden aivotoiminta keskittyy lähinnä TV:n seuraamiseen, videopeleihin, syömiseen ja humaltumiseen. Melko otollisia lammaslaumaksi.

Oliko siis Pelle Miljoona profeetallinen laulaessaan: ”Karkkimies, oletko tyytyväinen kun lapsilla ei ole hampaita; Mainosmies, oletko tyytyväinen kun teit lauman lampaita?”. 

This page is powered by Blogger. Isn't yours?