<$BlogRSDURL$>

Monday, June 25, 2012

HS:n ylimalkaisuuksia maanantaina 25 kesäkuuta 2012 


HS:n epämääräinen provosoiva kommentoija Harri Römpötti ei ilmeisesti ole katsonut kommentoimaansa Jobs dokumenttia (”Steve Jobs: Billion Dollar Hippy”) tai dokumentti antaa vääriä tietoja.  Jobsin yhtiöönsä valitsema John Sculley ei savustanut 1990-luvun puolivälissä Wozniakia ulos Applesta vaan itse Steve Jobs sai potkut ”omasta yrityksestään”.  Tässä yhteydessä Jobs perusti Next tietokoneyrityksen jonka käyttöjärjestelmä on nykyisen OS-X:n perusta. Wozniakin aika Applella päättyi jo paljon aiemmin.

Lisäksi 25.6. HS:n sivula B13 väitetään ”iMacin, iPodin, iPhonen ja iPadin markkinaosuus ei ole kovin suuri”.  iOS laitteiden markkinaosuus USA:ssa on 47%:a, Euroopassa 41%:a ja Kiinassa 12%:a. Ensiesittelynsä yhteydessä 2010 toisella kvartaalilla iPadin markkinaosuus oli 94,3 % ja nyt 2011 viimeisellä kvartaalilla osuus oli pudonnut 57,7%:n joka siis Harri Römpötin mukaan ”ei ole kovin suuri”.  Liekö prosenttilasku tuntematon käsite tälle provosoivan  journalismin suuruudelle? Nokia ei koskaan saavuttanut 50%:n markkinaosuutta tärkeillä markkina-alueilla. Näin väitän vaikken ole asiaa mistään tarkistanut, eihän Hesarikaan sellaista omilta kirjoittajiltaan vaadi.

Puhelinmarkkinoiden osalta Römpötti halunnee tarkastella koko markkinaa eikä esimerkiksi älypuhelinmarkkinoita joka alue on ainoa jolla Apple omaa tuotettaan markkinoi.  Ensimmäisen kvartaalin markkinaosuudet 2012 ovat seuraavat: Samsung 29,1%, Apple 24,2%, Nokia 8,2%, RIM 6,7%, HTC 4,8% ja muut toimijat yhteensä 27%.  Tätä Applen osuutta älypuhelinmarkkinoilla Römpötti kommentoi ”markkinaosuus ei ole kovin suuri”.

Myös yleistys ”Jobsin laitteet eivät yleensä toimi yhdessä muiden kanssa. Siten hän pitää i-maailmansa suljettuna.”  Tosiasia on että iPhone toimii yrityspuhelimena siinä missä Android, RIM tai Windows puhelmetkin. PC- ja mac-tietokoneiden yhteiselo on myös ongelmatonta.  Ongelmia ei ole enempää kuin kahden PC-tietokoneen rinnakkainelossa. Varsinkin jos näissä PC-laitteissa sattuisi olemaan eri Windows-versiot.  Tietotekniikassa ”suljettu maailma” tarkoittaa sitä että sama valmistaja hallitsee sekä rautaa että softaa. Ei sitä ettei yhteiselo muun  tekniikan kanssa olisi saumatonta tai ettei yleisiä standardeja noudatettaisi.

Tarkkaan ottaen Römpötin rivien välistä ihannoiman PC-maailman hallitsija Microsoft käytännössä edellyttää että toimistokäyttäjällä on oltava alkuperäinen Office jos haluaa että kaikki erikoisominaisuudet toimivat virheettömästi. Tästä meikäläisellä on runsaasti kokemusta ajalta ennen  alkuperäisen MS Officen hankkimista.

Onko dokumenttiohjelmia tarpeen kommentoida HS:n radio ja televisio-sivuilla poliittisesti, tarkoitushakuisesti tai jotenkin ”mutkat ja faktat suoriksi” – tyylillä?

This page is powered by Blogger. Isn't yours?