<$BlogRSDURL$>

Tuesday, August 21, 2007

Talopakettien hinnoista 

Kuluttajavirastoa näyttää huolestuttavan talopakettien hinnoittelu. Tekisi mieli kysyä miksi vasta nyt? Vuosikausia talotehtaat ovat tarjonneet toisistaan poikkeavia rakenneratkaisuja ja toimitussisältöjä joiden hintoja on lähes mahdotonta vertailla olematta ammattilainen. Voittajien nimet tiedetään: talotehtaat jotka vielä jatkavat toimintaansa. Välttämättä ei tiedetä ovatko voittaneet talotehtaat edullisimpia vai kalleimpia toimittajia. Tavallisen pulliaisen on vaikea verrata muita tuotteita kuin Älvsbytaloa ja Teijotaloa keskenään koska molemmat pystyvät toimittamaan rakennuspaikalle valmiit tilaelementit haluttaessa muuttovalmiina. Näin asiakkaan tehtäväksi jää huolehtia tontin ja rakennuspaikan kunnostamisesta. Paikalla pitää olla vesi-, viemäri- ja sähköliittymät joihin talo kytketään. Mieluusti vielä valmiit sopimukset kunnallistekiniikan toimittajien kanssa jolloin asia on kunnossa. Haja-asutusalueellakin mainitut liittimet tarvitaan vaikka vesipuolesta joutuukin vastaamaan itse.

Ja voiko tilannetta auttaa? Kyllä voi. Talopaketin ostaja voi laatia listan haluamastaan toimitussisällöstä. Vaikkapa näin: Ulkoseinät valmiiksi koottuina, väliseinät valmiiksi koottuina sähköputkituksineen ja muine tarvittavine putkivetoineen.Vesikatto asennettuna. Jotta hinnoista tulisi vertailukelpoisia on syytä valita haluttu katetyyppi joka mieluusti on samantasoinen jokaisen tehtaan kyselyssä. Tehtaat voivat itse ehdottaa perustellusti muutoksia alkuoperäiseen tarjouspyyntöön. Ja vielä jää paljon avoimia kysymyksiä: aumakatto vai harjakatto vaiko sittenkin pulpettikatto? Halutaanko käyttöullakkoristikot? Entä ulkoverhoilu? Asennetaanko valmiiksi? Millainen? Maalataanko pohjavärillä vai vedetäänkö myös pintaväri? Entä ikkunat? Puuta vaiko alumiiniverhoilulla? Entä lämpölasit? Suojakaasu? puhdistuva ulkopinta?

Tässä vähän alkuun. Lista on käytännössä usean A4-sivun mittainen käsittäen kiitettävästi alan sanastoa, detaljeja ja tietoja. Ei ihme ettei hintavertailu ole helppoa. Kenties talotehtaiden ja viranomaisten pitäisi sopia muutamasta perustoimitussisällöstä joiden hinta ilmoitetaan asiakkaalle jos ja kun nämä haluavat vertailla eri tehtaiden hintoja. Ratkaisu ei anna yksiselitteisiä tuloksia koska eri tehtailla on erilaisia valmiuksia palvella asiakkaitaan. Joillekin erkkerien rakentaminen on helppoa, toisille myrkkyä... Lopputulokseen vaikuttavat myös rakennuspaikka ja sen sijainti. Lopulliseen hintaan voi vaikuttaa myös rakennusvalvontaviranomaisten vaatimukset.

Tottahan maitopurkin hintaa on helpompi verrata kuin talojen. Edes talopakettien hintavertailu ei ole mahdotonta vaikka se työllistääkin mukavasti.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?