<$BlogRSDURL$>

Monday, January 29, 2007

Kiuastragedia 

Tekisipä mieleni nimittää kiukaamme entisen asukkaan kostoksi. Olipa kehdannut kehua välittäjällekin kuinka hyvät löylyt saunassa saa. Eipä vaan tullut silloin mieleen että kiuaskivet on syytä vaihtaa hetimiten. Päätin vihdoin ja viimein tarttua kauan lykkäämääni projektiin ja vaihtaa uskolliseen palvelijaamme uudet kiuaskivet. Jo alkumatkasta paljastui karmea totuus. Kiukaassamme oli runsaasti Tiilerin keraamisia kiuaskiviä. Mainoslause joka väittää keraamisia kiuaskiviä kestäviksi ei liioittele. Päinvastoin. Keraamiset kiuaskivet kestävät pidempään kuin useimpien meidän sähkökiukaat. Paitsi että näillä kivillä on tavallisia kiuaskiviä huonompi lämmönvarauskyky ne myös vaarantavat kiukaan ilmankierron koska pieninä ja säännöllisen muotoisina ne voidaan latoa aivan liian tiukkaan.


Kotikatastrofimme oli paljon luultua pahempi. Poistin kiuaskiviä ja ihmettelin kuinka syvälle näitä pieniä punaruskeita pirulaisia riittää. No, pohjalle astihan niitä riitti. Joku oli irrottanut kiukaan välipohjan ja pudottanut sen ihan alas jotta oli saanut ladottua kiviä ihan pohjalta alkaen. Ei ihme että yksi vastus oli jo luovuttanut. Sähkökiukaissa on nimittäin kiville oma pohjansa noin puolessa välissä kiuasta jotta voidaan taata vastuksille riittävä ilmankierto. Tästä välipohjasta alkaenkin kivet on ladottava kohtuullisen harvaan jotta ilma varmasti pääsee kiertämään kiukaassa. Näinhän meillä ei ollut tilanne. Päinvastoin. Kivet olivat aivan liian tiheässä ja pohjalle asti. Kiuasparallamme ei ollut mitään selviytymismahdollisuuksia. Kiitoksia vaan Suomen luovat mutta "älykkäät" tee se itse miehet.






Nostin kyllä kivipohjan takaisin paikalleen ja ladoin luonnonkivet harvaan, peli oli silti jo menetetty. Vaikka vastus on yhtenä kappaleena se ei enää herää henkiin muuten kuin vaihtamalla. Vastuksen hinta taas on sen verran kova ettei vastusta kannata käytännössä vaihtaa vaan saman tien koko kiuas. Koko kiuasta vaihdettaessa taas voi valita haluaako perusmallin vai jonkun pidemmälle kehitetyn. Vaihtoehtoja Suomessa riittää jos lompakko ei rajoita hankintaa.

Onpahan täksikin kevääksi jotain miettimistä.

Thursday, January 25, 2007

Venäläistä logiikkaa 

Venäjän tiedustelupalvelu murhasi toimittaja Anna Politkavskajan Putinin syntymäpäivänä. En ihmettelisi jos luodeissa lukisi: "Hyvää syntymäpäivää, Vladimir!". Tsetseenit olivat menettäneet lopullisesti ainoan vaikutusvaltaisen ystävänsä Venäjällä.

Mikä voisi olla kornimpaa?

No tottahan toki. Kyllä Venäjällä osataan ja Putinin Venäjällä erityisesti. Tuorein näyttö osaamisesta on syyttää tsetseenejä Politkovskajan tappamisesta. Nerokasta. Ainakin V. Zhirinovski ostaa tarinan täyteen hintaan. Mahdollisesti muutkin kansallissosialistiset venäläiset.

Onneksi olkoon. Kuten Neuvostoliitto-lehti kertoi 70-luvulla Pietarilaisten (silloin Leningrad) asiantuntijoiden kehittäneen CD-soittimen voimme todeta tsetseenien terrorin teurastaneen Annan. Eläköön Pravda = totuus.

Kulissien takaa osa 2 

Teleoperaattorin neuvotteluhuoneesta poimittua:

J = johtaja K = konsultti


J Kiitos avusta kytkykauppaprojektissamme. Olemme saaneet runsaasti parin vuoden kiinteitä asiakassopimuksia tarjoamalla puhelinta ja liittymää yhtenä pakettina. Saamme hyvän hinnan sekä liittymästä että puhelimesta ilman että asiakkaamme pystyvät helposti laskemaan todellisia kulujaan.
Pari vuotta emme olisi voineet kuvitellakaan huomattavan osan asiakkaistamme olevan sitoutunut meihin kahdeksi vuodeksi. Parasta koko jutussa on että meillä on vapaat kädet korottaa aikaveloitustamme. Asiakkaan "etu" senkun paranee ja tavoitteemme pitkäksi ajaksi sitoutuneista asiakkaista saavutetaan paljon luultua pienemmillä ponnisteluilla. Ansaitset tästä hyvästä vapaaliput seuraavaan HIFK-Jokerit matsiin. Puolison voit ottaa mukaasi ja saat vielä 30 minuutin puheaikakortin.

K Kiitos ylenpalttisesta maksustanne. Takaan että seuraava korotuksenne ainoastaan kytkykaupan ulkopuolisille asiakkaille on oikea. Kukaan ei kestä DNA:n asiakaspalvelua selvinpäin ja ruotsalaiset korottivat ensimmäisinä hintojaan.

J Olet oikeassa. Tästä tulee vuoden 2007 menestystarina. Kuinkas jatkamme vuonna 2008?

K Riippuu kampanjamme menestyksestä. Jos kytkykauppa-asiakkaita ei ole tarpeeksi voimme taas korottaa muiden asiakkaidemme puheluhintoja. Jos taas suurin osa asiakkaistamme on ottanut meiltä sekä puhelimen että liittymän voisimme kenties korottaa heidänkin taksojaan.

J Tottahan toki. Tavoite on että kaikilla asiakkaillamme on mahdollisimman pitkäaikainen sopimus kanssamme jolloin voimme vähitellen siirtyä vapaampaan hinnoitteluun. Meillähän on osin sama strategia kuin sähköyhtiöillä jotka muistavat säännöllisesti korostaa että Suomessa sähkö maksaa vähemmän kuin Euroopassa joten hintaero on kirittävä kiinni. Samoin mekin muistutamme tavoitteestamme saada vähintään Euroopan keskiarvon mukaisia puheluhintoja.

K Minun vuoroni onnitella. Kun tuo ikiliikkuja käynnistetään voitte rahastaa rauhassa.

J Näin on.

Kulissien takaa osa 1 

Mitä valtiovarainministeri "todella sanoi".

M=ministeri VM = virkamies

M: Nyt näyttää pahalta. EU on voittanut Suomen 6-0 jokaisessa autoverotusta koskevassa kiistassa.

VM: Mitäs väliä? Kunhan saamme maksimiverotuoton.

M: Tästä se kiikastaakin. EU-tuomiosituin on ratkaissut kaikki tapaukset kansalaisten eduksi ja valtion tappioksi.

VM: Mitä väliä? EU haukkuu ja Suomi senkun porskuttaa.

M: Kyllä käytännössä on tehtävä jotain. Emme voi valikoida ainoastaan valtiolle ja verotuloille sopivia EU:n pykäliä jos haluamme olla uskottavia kansan silmissä.

VM: Mitä väliä? Puolueet päättävät ja kansa maksaa!

M: Nyt on vaalivuosi. Annas pari ideaa jotta voin ehdottaa muutosta tähänkin asiaan.

VM: No perhana! Senkun nostat polttoaineen hintaa, korotat käyttömaksua, perustat ruuhkamaksut ja lasket uusien autojen hintoja jonkun tonnin pari.
Kaikki ovat tyytyväisiä ja verotulot senkun kasvavat.

M: Hyvä ehdotus! Kerron suuremmasta hintapudotuksesta. Eivät ne enää 2008 mitään muista ja aina voi sanoa että summa oli teoreettinen maksimi eikä mikään taattu takuualennus.


VM: Hyvinhän tässä kävi. Autovero putoaa hiukan. Polttoainevero nousee hiukan ja käyttömaksua saadaan saatatanallisesti.

Tuesday, January 23, 2007

Musta aukko 

Ajelinpa tänään lumipyryssä Hämeenlinnan moottoritietä Helsingin suuntaan. Riihimäen tienoilla oli lunta enemmän ilmassa kuin maassa eikä rekkoja ohittaessa paljon muuta nähnytkään kuin lunta. Matkan edetessä huomasin auton jossa ei ollut lainkaan takavaloja. Kaveri ajeli reipasta vauhtia ja auton paikansi paitsi mustasta hahmosta myös takavilkuista jotka näkyivät toisinaan ja vasemmanpuoleisesta jarruvalosta. Keimolan jälkeen ehdin todeta kyseessä olevan suomalaisissa kilvissä olevan Mercedes Benzin jossa ei tosiaan palanut ainoakaan takavalo tai rekisterikilven valo. Ainoastaan vasen jarruvalo ja vilkut jos kuski vilkutteli. Sanoisin että kyseessä on varsinainen musta-aukko. Ehkä kilpien poisto olisi liikaa jos ei rekisteriotteessa ole katsastajan korjausvaatimusta, sen sijaan pikku keskustelutuokio poliisin kanssa voisi tehdä hyvää. Vaikkei kaveri saisi sakkoja pysäyttäminen ja asian taivastelu aina poliisien osuessa kohdalle voisi saada tuon kiireisen maanteiden kamikazen järkiinsä.

Juuri todettuani Mustan aukon laadun ja aidot suomalaiset rekisterikilvet huomasin kolme paloautoa siniset valot päällä Kehä III:n ja Hämeenlinnan tien risteyksessä. Ainakin yksi autokuski oli nähnyt hyväksi pysäköidä autonsa kyljelleen keskikaiteen varaan. Muita en hämärässä nähnyt. Tekisi mieleni väittää ettei se Helsinki nyt ihan niin paha paikka ole että kannattaisi heti Kehä III:n alitettuaan pysäköidä huilaamaan moottoritien keskikaiteelle. Muutenkin tyyli näytti vaaralliselta. Auto oli tuoreen tila-auton näköinen. Ilmeisesti liian uusi että kuski ymmärtäisi tien liukkaudesta tai fysiikan laeista yhtään mitään.

Sunday, January 14, 2007

Teriä ja euroja lisää! 



Gillette esitteli uuden partahöylän: 5 terää ja valinnan mukaan sähkökäytöllä tai perinteisellä jäykällä varrella. Kokeilin tuotetta ja voin sanoa väitteiden entistä miellyttävämmästä parranajosta pitävän täysin paikkansa. Gillette on tavallaan itsensä pahin vihollinen kehitettyään 2-teräisestä Sensor Excelistä ensin 3-teräisen Sensor3:n ja varsin sofistikoituneen Mach 3:n. Rehellisesti sanottuna pidin Mach3:a partahöylien kuninkaana enkä ilman muuta ole vieläkään valmis muuttamaan mieltäni. Ehdin viime syksynä hankkia M3 Power-mallin jota sitäkään ei voi manailla.

Ajokokemukset ovat hyviä kaikilla versioilla. Kokemusteni mukaan terien lisääminen vähentää veren vuodatusta vaikka olisi kiirekin ja yrittäisi sutia naamaansa ihmismäiseksi häthätää. Toinen lisäterien tuoma muutos on vähemmällä vaivalla ja yrittämisellä saavutettu hyvä ajotulos. Toimimalla huolellisesti kaksi- ja kolmiteräisillä vehkeillä saa hyvää jälkeä aikaan, terien lisääminen ei ilman muuta paranna parasta mahdollista ajoa vaan helpottaa hyvän tuloksen saavuttamista. Enää en osaisi ajaa partaa yksiteräisellä höylällä: viimeksi yrittäessäni tapahtui varsinainen verenvuodatus.

Partahöylät muistuttavat yhä enemmän mustesuihkutulostimia; kuten mustekasetit myös höylän terät maksavat jonkin verran. Vanhallakin laadukkaalla mustesuihkutulostimella saa printattua hienoja valokuvia kunhan maksaa musteista, samoin partahöylän varsi toimii vuosia kunhan muistaa ostaa teriä lisää. Lopultahan itse varsi maksaa parikymppiä kuten 4:n terän pakkauskin. Jos varren kustannus on kymmenessä vuodessa 2 €/v teriä voi kulua 6-7 pakkausta vuodessa eli noin 130,- €/v. Aiemmin Gillette valmisti lähinnä partavaahtoa ja geeliä lisäten tarjontaa hiljalleen mm. partavesiin. Nyt sama tuotemerkki käsittää erikokoisia pakkauksia geeliä, vaahtoa ja jälkihoitoaineita. Tästä on helppo laskea firman tienaavan nykyisin moninkertaisesti aiempaan verrattuna. Kuluttajana olen voittanut parempilaatuisia tuotteita joista joudun maksamaan moninkertaisesti entiseen nähden. Pitäisikö sittenkin hankkia sähkökone?

Sähkökoneetkin ovat muuttuneet hanan alla huuhdeltaviksi akkukoneiksi joiden akut eivät kestä viittä vuotta pidempään. Viisikin vuotta vaatii huolellista käyttöä eikä satunnaisia latauksia. jos sähkökone kestää vuoden pari ilman lisäsijoituksia (terät, teräverkko) ja hyvä kone (ei halpis) maksaa noin 300 € voi laskea kahden vuoden käytön maksavan helposti 150,- €/v mikä käytännössä ei poikkea paljoakaan huippuoluokan partahöylän kustannuksista. Ovelaa. Valitsit niin tai näin maksat osapuilleen saman hinnan. Tällä kertaa veikkaan Gilletten tienaavan paremmin kuin sähkölaitteiden valmistajat.

Ainakin Gillette on saanut erityishuomiota osakseen.

Wednesday, January 10, 2007

iPhone 

En ole koskaan perustanut puhelimista. Ne ovat puhumista ja tekstiviestejä varten. Muut hommat hoituvat muilla välineillä. Pitäisikö sittenkin tarkistaa kantaa?

Verotarkastuslogiikkaa? 

Selvisihän 45-minuuttia ohjelmassakin verohallituksen tavoitteet verotarkastuksissa. Ainakin meikäläisen korvaan ylitarkastajan näkemys kuulosti lähinnä lauseelta: "yritämme tarkastaa mahdollisimman monipuolisesti rehellisiä ja kunniallisia yrityksiä". Verohallituksen pääjohtajan mielestä ei ole syytä tuhlata energiaa talousrikollisten jahtaamiseen sanokoot rikospoliisit mitä tahansa. Järkeeni ei vain mahdu miksi ihmeessä pitää tuhlata aikaa edes näiden lainkuuliaisten yritysten tarkkailuun. Jotenkin perustelu "kannustaa lakia noudattavat yritykset pysymään kaidalla tielllä tulevaisuudessakin" kuulosti varsin mitään sanomattomalta ja tyhjältä.

Ampuvatko rikolliset verovirkailijat jotka häiritsevät heidän liiketoimintaansa vai saako joku provisiota alamaailmalta?

Talveni on viety pois 

Jäisen tien tilalle on annettu märkä asfaltti joka imee kaiken valon itseensä.
Valkoisten hiutaleiden tilalle ovat tulleet kaikenkastelevat pikkupisarat.
Valoisat talvipäivät on vaihdettu harmaisiin ja sateisiin pilvipäiviin.
Lumituiskut ovat muuttuneet vetisiksi talvimyrskyiksi.
Jääkukat ovat kadonneet eikä ikkunoista löydy kuin vesipisaroita.
Untuvaiset lumipöllyt ovat muuttuneet vesiroiskeiksi.
Aavemaisen valkeat talviyöt on vaihdettu pimeisiin syysöihin.
Pakkasen natina on muuttunut vesisateen ropinaksi.

Antakaa talveni takaisin, perkele!

Tuesday, January 09, 2007

Maagisia heijastuksia pimeässä illassa 

Olen tänä talvena kaivannut "oikeaa" talvea kuin kuuta nousevaa. Vaatteet kastuvat, sataa vaan ja on pilvistä sekä pimeää. Varsin ikävä vuodenaika nykyisellään. Tänä iltana jouduin kyllä hieman tarkistamaan kantaani +5ºC talven ja - 5ºC talven välillä. Kävelin sateessa autolle päin kun ihmisiä astui linja-autosta ja käveli kadulla kotiinsa. Oli pakko kääntyä katsomaan uudelleen. Nuori nainen kävelee sateessa katulamppujen hohteessa availlen sateenvarjoaan. Katulamppujen valo hohtelee hänen kauniista jaloistaan ohuiden hiukan kiiltävien mustien sukkahousujen heijastamana. Hameen helmaa ei näy, se jää lyhyen takin helman sisään. Ohikiitävä kaunis hetki. En ajatellut hänen mittojaan tai avujaan joissa en kyllä huomannut puutteita.

Hetki kuin valokuva. Kuin kasteessa kimaltelevat vesipisarat metsässä aamun sarastaessa hohtaen salaperäistä valoaan vetäen katseen puoleensa. Tunsin jotain taianomaista tuossa ohikiitävässä lyhyessä hetkessä. Valokuvaaja minussa sai inspiraation. Tuskinpa kukaan nainen oikeasti haluaa tulla kuvatuksi pimeänä talvi-iltana vesisateessa vaikka kuinka hehkuttaisin mahdollisen lopputuloksen maagista tunnelmaa. Siispä tyydyin ihailemaan kotiin päin kulkevaa näkymää hetken, käännyin autoni suuntaan ja marssin sateessa tallettaen harvinaisen näyn muistini sopukoihin. Tunsin olleeni oikeassa paikassa oikeaan aikaan kokeakseni kauniin hetken, vaikka lyhyenkin. Tekisi mieli sanoa että hameen helmaa lyhyemmän.

MP3 vs CD 

Tänään uutisissa todettiin itsestäänselvyytenä nettimusiikin näivettävän CD-myyyntiä. Esitän vastalauseeni. Musiikin nettimyynti antaa hyvät mahdollisuudet tutustua musiikin tarjontaan. Parhaimmillaan suosikkiartistilta voi ostaa yhden kappaleen täydentämään omaa kokoelmaa. Netistä kymmenellä eurolla ostettu MP3-laatuinen CD-kokonaisuus ei ole mikään halpa sijoitus verrattuna fyysisen CD:n hintaan. Todellisessa elämässähän fyysisen äänitteen hinta vaihtelee 5:stä 25:n euroon pysähtymättä ääripäihin mitenkään ehdottomasti.

Nettimusiikin ostajien syyllistäminen on varsin yksisilmäistä touhua varsinkin kun Tanja Saarelan johdolla on annettu musiikkiteollisuudelle valta kieltää musiikin kuuntelu muussa kuin ostetussa formaatissa. Tottahan moni hallitsee tallennustekniikat joilla omat äänitteet voi muuntaa formaatista toiseen. Onko tosiaan rikos muuntaa LP-levynsä CD-muotoon?

Saattaahan tosiaan olla ettei kyseistä äänitettä todellakaan saa enää missään muodossa. Toisaalta joitain äänitteitä on kiva kuunnella autossa tai mökillä ilman että rahtaa LP-kalustonsa mukanaan tai hankkii omaa makuaan vastaavat laitteet kaikkiin paikkoihin joissa haluaa ko. musiikkia kuunnella. Nuoruuden muistot saattaisivat olla hyvinkin toisenlaisia jos poliisi tosiaan olisi vienyt kamarille ja sakottanut kun kuuntelin Rock-radiota ja äänittelin sieltä suosikkibiisejäni.

Monday, January 08, 2007

Ammattimaista videointia ? 

En ole nörtti. Nyt se on viimeistään todistettu. En ainakaan pätevä yksilö. Loppuvuodesta kuvasin videonpätkiä häistä ja käytin editointiin jonkun verran aikaa vuodenvaihteessa. Voin vaan sanoa että yksinkertainenkin homma voi helposti muuttua monimutkaiseksi. Väsäilin otsikkoa hikipäässä ennenkuin muistin tarkistaa asetukset. Jotka mieluusti saisivat olla samat kuin varsinaisessa ohjelmassa jotta työ sujuisi ja kokonaisuus toimisi. Näinhän siinä voi käydä. "Pikku juttu" oli jäänyt tarkistamatta. Ihmettelinkin mikä on kun en osaa selkeää ja helppoa ohjelmaa sen vertaa käyttää että otsikko liittyisi muuhun kuvaan saumattomasti.

No, näinhän tuo selvisi. Kun selvitti.Toivon että seuraava urakka sujuisi vähemmillä opinnoilla. Ei nimittäin riittänyt että pari asetusta jäi historian hämäriin. Jostain syystä videokamerani ei huolinut valmista vetoa takaisin vaan jouduin turvautumaan iMovien apuun jossa videon sun muun siirto toimii kuin junan vessa. Ja eikun kamera videonauhuriin kiinni. Hups. Mikähän liitin tuo on? No, se oli vanha BNC-liitin johon onneksi sai sovittimen RCA:ta varten. Sitten vaan tavarat nauhalle. Äh. Diaesityksen kuvat olivat väärässä järjestyksessä. Videoonkin oli putkahtanut ensimmäinen episodi kahteen kertaan. No, korjaamaan vaan. Ja taas töihin. Vaan mitäs nyt? Videokameran akku tyhjeni eikä ota lisää virtaa. Pahus.


No mikäs auttaa, akun ostoon vaan. Uusi akku kantoon ja kiinni. Eikä sekään ota virtaa. Onko laturi söko? Ei sentään. Pienen kikkailun jälkeen kaikki toimii. Itseasiassa vanhakin akku heräsi lopulta henkiin. Huh huh. VHS-kasetti on valmis. Jäi kokonainen minuutti vielä käyttämättäkin. Sitten DVD-levy uusiksi. Pahus. Ei tuu mitään. Homma kanittaa jostain oudosta syystä urakalla. Ja hoh hoijaa. Tuosta kun raapasen. Vaan mitäpä tapahtui? Niin. DVD-levy meni vieläkin uusiksi. Josko aloitankin ihan alusta? Nyt kun prosessin pitäisi olla hallussa...

Ajat muuttuvatl ! 

Politiikkaa ei Suomessa oteta vakavasti. Ei ainakaan kirkollispolitiikkaa. Täällähän on annettu äänioikeus 16-vuotiaille seurakuntavaaleissa. Pitäisi varmaan antaa myös oikeus ostaa tupakkaa ja viinaa koska kypsyys on selvästikin pidemmällä kuin tähän asti on luultu. Samoin alle 15-vuotiaiden rikosoikeudellista vastuuta on lisättävä. Jos jatkossa täysivaltaisuus saavutetaan 16-vuotiaana on varmaan syytä muuttaa rikosoikeudellinen vastuu alkamaan edelleen kolme vuotta aiemmin kuten nykyäänkin eli 13-vuotiaana?

Voinko luottaa siihen ettei kenenkään ääniä osteta viikkorahoilla tai muilla välineillä?

Sunday, January 07, 2007

Politiikkaa leikin varjolla? 

Politiikkaa ei Suomessa oteta vakavasti. Ei ainakaan kirkollispolitiikkaa. Täällähän on annettu äänioikeus 16-vuotiaille seurakuntavaaleissa. Pitäisi varmaan antaa myös oikeus ostaa tupakkaa ja viinaa koska kypsyys on selvästikin pidemmällä kuin tähän asti on luultu. Samoin alle 15-vuotiaiden rikosoikeudellista vastuuta on lisättävä. Jos jatkossa täysivaltaisuus saavutetaan 16-vuotiaana on varmaan syytä muuttaa rikosoikeudellinen vastuu alkamaan edelleen kolme vuotta aiemmin kuten nykyäänkin eli 13-vuotiaana?

Voinko luottaa siihen ettei kenenkään ääniä osteta viikkorahoilla tai muilla välineillä?

Tee ekoteko: tuo auto Saksasta 

Kauhea maansuru uhkaa. Ihmset tuovat Suomeen jopa 8 vuotta vanhoja autoja. Vuoden 1996 malliset autot muka saastuttavat nykyisiä enemmän. Jos asiaa vaivauduttaisiin hiukan tutkimaan voitaisiin todeta 1996 mallisissa autoissa olevan katalysaattorin ja varsin modernit päästövaatimukset. Ei tarvi kuin verrata Kiinaan, Intiaan, Venäjään tai kehitysmaihin ja johan nuo ovatkin vallan tasokkaita pelejä. Jos tullin mielestä muutaman vuoden ikäisistä autoista ei saa perittyä tarpeeksi veroa se tuskin johtuu päästöistä.

Tarkkaan ottaen uudet moottorit ovat ennennäkemättömän taloudellisia, ainakin useat niistä. Taloudellisuuden etua on vaan tuhottu painaviin turvarakenteisiin, runsaaseen elektroniikkaan sun muuhun ennennäkemättömään. Siispä tuoreet tuontiautot ovat varsin ekologisia jos asiaa tutkitaan vakavissaan. Turvallisuus on hyvä parannus koska ihmiset loukkaantuvat aiempaa lievemmin, sen sijaan jotkut turvalaitteet kärsivät parkkipaikkakolareista ja käytännössä kaikki alle 50 km/h alueilla ajettavista kolareista mikä tarkoittaa kallistuvia vakuutusmaksuja koska suurin osa onnettomuuksista tapahtuu parkkipaikoilla ja kaupunkialueilla.

Muutenkin kierrätys on päivän sana. Kahdeksan vuotias auto joka tuodaan Suomeen alueelta jolla ei käytetä suolaa ja lämpötilat ovat suurimman osan vuotta plussan puolella on huomattavasti paremmassa kunnossa kuin saman ikäinen suomalainen auto. Hintakin on edullisempi vaikka tulli tekeekin parhaansa haitatakseen yksityisiä auton tuojia. Mikä tässä nyt on epäekologista tai saastuttavaa?

Suomalaisethan käytännössä vähentävät tarvetta valmistaa uusia autoja ottamalla kierrätykseen tuoreita, vähäpäästöisiä katalysaattoriautoja. Jos kyseessä on dieselauto voi vain todeta tuolloin valmistettujen dieselmoottoreiden olleen jo varsin pienikulutuksisia mikä tarkoittaa samaa kuin ympäristöystävällinen.

Haetaanko tässä valtiolle lisää verotuloja vai onko tarkoituksena vain nostaa käyttömaksuja sekä polttoaineen hintaa?

This page is powered by Blogger. Isn't yours?