<$BlogRSDURL$>

Saturday, September 30, 2006

Valta mädättää 

Iltasanomien päätoimittaja erotetaan poliittisista syistä, palloliitto huolestuu sopupelistä kun aihetta käsitellään julkisuudessa, Radio City nimittää Kiinan GP:tä Japanin GP:ksi. Jotkut välittävät asioista niin paljon etteivät journalismin periaatteet paljoa paina, toiset välittävät jos joku huomaa ja kolmannet eivät välitä vaikka joku huomaisikin. Nykyaikaa. Tekniikkaa löytyy joka tarpeeseen mutta tekniikkaa käyttävät ihmiset ovat edelleen inhimillisiä. Kateus vie päätoimittajankin lehdestä jos keskustapuolue ei pidä lehden linjasta. Pakko myöntää keskustapuolueen olevan syöpä joka jäytää yhteiskuntaamme. Saattaisin ajatella toisin jollen olisi elänyt koko nuoruusikääni kepun hallitsemalla maalaispaikkakunnalla.

Valta näyttää väistämättä pilaavan ihmisen. Armeija on asiasta mainio esimerkki. Monet mukavat kaverit muuttuvat ilkeiksi kiusaajiksi päästyään esimiesasemaan. Mielestäni homma on yksinkertainen. Kun aina pyritään asioiden hoitoon kaikki asianosaiset kokevat tilanteen oikeudenmukaiseksi, jos muut kuin yhteiset tavoitteet ratkaisevat marssijärjestyksen syntyy väistämättä häiriötila joka on ratkaistava palaamalla oikeudenmukaisuuteen tai vahvistamalla politikointia vaientamalla vastustajat. Niin työelämässä, politiikassa kuin pörssissäkin. Valta näyttää kaikkialla rappeuttavan ihmisiä pientä vähemmistöä lukuunottamatta. Tämä vähemmistö eroaa muista siinä että sen edustajat tunnistavat saamansa vastuun mitä taas monet muut joille valta nousee päähän eivät tiedosta kuin korkeintaan tarpeena vaientaa soraäänet.

Wednesday, September 20, 2006

Viinan juonnin viisastenkivi? 

Tänä iltana TV:ssä käytiin vaihteeksi alkoholipoliittinen keskustelu. Ajatus oli että alkoholin hinta vaikuttaa suoraan kulutukseemme. Halpaa viinaa myydään enemmän kuin kallista. Kuulostaa itsestään selvältä. Niinhän se on. Nostetaan viinan hintaa jolloin alkoholin haitat vähenevät välittömästi.

Asenteita ei tarvitse muuttaa. Kaikki firman juhlat sun muut riekkujaiset sisältävät viidakon lain: jos et ryyppää et ole rehellinen suomalainen. Selvinpäin pysyttelevät vain tiukkapipoiset huumorintajuttomat ihmiset joilla ei ole elämää. Ajatus on että ilman viinaakin voi olla hauskaa mutta on turhaa ja tyhmää ottaa mokomaa riskiä. Parempi kännissä kuin kuivin suin.

Tällähän ei ole vaikutusta alkoholin kulutukseemme? Kunhan vaan hinta saadaan oikeaksi kulutuskin seuraa mukana jokaista pientäkin muutosta? Epäilen. Totta puhuen en usko koko satua. Ainoa tapa vaikuttaa viinan juontiin on vaikuttaa asenteisiin: suomalaiseen alkoholikulttuuriin.

Pekka pärjää margariinilla 

Viime aikoina olen lukenut paljon huolista jotka koskevat nuoria huonokuntoisia ja ylipainoisia ihmisiä. Onneksemme meillä on Kansanterveyslaitos ja siellä johtajana Pekka Puska joka ilmoitti tv-haastattelussa etteivät suomalaiset ole koskaan voineet näin hyvin. Samaisessa haastattelussa Pekka Puska kertoi etteivät USA:ssa ja Tanskassa kielletyt ns. transrasvat ole Suomessa ongelma koska nauttimamme ravinto sisältää niitä vain noin prosentin. Transrasvat ovat ns. kovetettuja kasvisrasvoja joita tulee eteen kaikissa margariineissa, jäätelöissä, kekseissä, tortilloissa, perunalastuissa jne. Olisi mukava tietää tarkoittaako Kansanterveyslaitoksen johtaja Pekka Puska ettei transrasvoja käytetä Suomessa koska niiden osuutta ruokavalmisteissa ei tarvitse ilmoittaa?

Mikäpäs olisi ollessa lääketehtaan edustaja maassa jossa muualla maailmassa tunnustetuista terveysuhkista ei välitetä? Saako joku osuutensa lääkefirmojen myynnistä? Saako julkisuudessa kertoa ns. kovetettujen kasvisrasvojen olevan transrasvoja? Onko Kansanterveyslaitoksen johtajan mahdotonta lausua ääneen voin olevan huomattavasti luonnollisempi ruoka-aine kuin minkään margariinin? Ko. henkilöhän on luonut uransa Pohjois-Karjala-projektissa. Voi olla liian raskas ajatus ilmoittaa olleensa lopulta väärässä. Että Pohjois-Karjalan sydänkuolemat johtuivatkin stressin ja rahapulan aiheuttamista ongelmista eivätkä suoranaisesti eläinrasvan syönnistä? Väittääkö Kansanterveyslaitos että margariini jota valmistettiin 70-luvulla kuolleista kissoista ym. vastaavista raaka-aineista on tosiaan voita terveellisempää?

Friday, September 15, 2006

Kunnia lääketehtaille 

Tämänpäiväisen HS:n (15.9.2006) mielipidepalstalla Sydäntautiliiton ravitsemusasiantuntija Matti Uusitupa esittää vahvoja mielipiteitä kolesterolin ja sydäntautien yhteydestä. Samalla hän epäilee maitorasvojen terveellisyyttä. Väitteidensä tueksi hän esittää "useita tutkimuksia" joista hän ei mainitse yhtäkään nimeltä. Uusitupa ei myöskään mainitse niiden tutkimusten tekijöitä ja rahoittajia joista puhuu.

Haluaisin tietää kuinka monta tutkimusta kolesterolilääkkeiden valmistajat ja heidän palveluksessaan olevat tutkijat ovat tehneet? Kolesterolilääkkeiden valmistushan on hyvää liiketoimintaa? Ainakin meikäläisen on vaikea uskoa etteikö lääketeollisuus olisi varsin tuottava teollisuudenala. Lääketeollisuuden irtisanomiset perustunevat samaan ahneuteen kuin Voikkaan paperitehtaan lakkauttaminen. Ongelma ei ole tappio vaan vaihtoehtoisiin tuotantolaitoksiin verrattuna laskennallisesti liian pieni voitto.


Jotta lääketehtaat tuottaisivat paremmin on syytä tehdä tutkimuksia joiden tulokset tukevat valmistetun lääkkeen käyttöä sairauden hoitoon. Jos lääketehtaan tekemä/rahoittama tutkimus ei anna lääkkeestä myönteistä kuvaa on luonnollisesti syytä lakaista ko. tutkimus piiloon ja unohtaa siitä saadut tiedot. Hoidon aloitusrajat on myös syytä pitää lääketehtaan hallinnassa jolloin helpoin tapa tehdä parempaa tulosta on muuttaa rajoja siten että yhä useampi voi käyttää kulloinkin myytävää lääkettä. Kysymyshän ei lopulta ole terveydestä vaan liiketoiminnasta jotka tarkemmin ajatellen ovat eri asioita.

Monday, September 11, 2006

Monopoli vahingoittaa aivotoimintaa 

Netissä tapahtuu kummia. Veikkaus Oy haluaa vähentää Nordea-pankin asiakkaiden peliriippuvuutta. Ensinnäkin Kaikki vanhat pelitiedot on poistettu. Samoin kaikki auki olevat pelit. Palvelunumerossa väitetään kun palkanmaksaja niin vaatii kaiken olevan kunnossa ja huolellisesti testattua. Todellisuus kertoo toista. Kaikki käyttäjät näkevät selvästi ettei homma toimi lainkaan.

Ehdotan että jatkossa Suomessa sallitaan ulkomaisten peliyrittäjien toiminta vapaasti. Samoin Ahvenanmaan PAF:n toiminta koska Veikkaus näyttää haluavan lyhytaikaista tuottoa varastamalla "laillisesti" asiakkaidensa avoimiin peleihin (joita ei siis ole vielä arvottu) sijoittamat rahat omaan käyttöönsä. Veikkaus Oy antoi vahvan työnäytteen IT-osaamisestaan.

Maallikko kuvittelee helposti ettei suomalaisen Veikkaus Oy:n palvelukseen oteta aloittelevia IT-alan lahjakkuuksia saati tuosta vain riskeerata asiakkaiden pelisijoituksia. Toisin kävi. Sunnuntaina aamulla 10.9.2006 tehty "ulkoasupäivitys" vei meikäläisen kaikki pelit enkä ole kyselyistä huolimatta saanut edes arviota tuleeko palvelu kuntoon saati ajankohtaa jolloin asiat olisivat järjestyksessä.

Nyt on kaikkien Nordean Solo-asiakkaiden aika tarttua ryhmäkanteeseen ja vaatia Veikkaus Oy:ltä korvausta menetetyistä rahoista. Rahoista jotka on maksettu Veikkaus Oy:lle vastikkeetta. Olisi mukava tietää kuka on päättänyt sosialisoida tietyn asiakasryhmän rahat. Lauseet "yhteiskunnallinen vastuu" ja "taloudellinen vastuu" kumisevat tyhjyyttään. Avoimia työpaikkojakaan ei näytä olevan vaikka yrityksen IT-osaston luulisi jo siirtyneen kilometritehtaalle. Ainakin verkkopelaamisesta vastaavan johtajan.

Monopoliasema näyttää antavan yrityksille kuten tässä tapauksessa Veikkaus Oy:lle käsityksen ettei heidän tarvi välittää asiakaspalvelusta koska asiakasparoilla ei ole muuta vaihtoehtoa lotota tai pelata rahapelejä laajassa mittakaavassa Suomessa kuin mainittu Veikkaus Oy. Suoraan sanoen yrityksessä on ymmärretty hiukan väärin veikkaamisen tarkoitus. Alkuperäinen ajatus on että asiakkaat veikkaavat. Nythän yrityksen IT-osasto on aloittanut sivuston päivityksen veikkaamalla oikeaa toimintatapaa ja vetänyt Mustan Pekan.

Wednesday, September 06, 2006

Jääkarhutkin! 

TV:ssä kerottiin jääkarhujen näkevän nälkää, hukkuvan mereen, syövän toisiaan ja ylipäänsä kärsivän ilmaston muutoksen takia. Ostan lisää energiansäästölamppuja kotiin jottei ainakaan minun sähkönkulutukseni takia tarvisi käynnistää hiilivoimaloita. Tässä valossa kannettava tietokone on mainio keksintö. Laite joka ei kertakaikkiaan saa viedä paljoa virtaa jotta akustakin olisi iloa.Ihminen on mestari perustelemaan kaikenlaisia juttuja ekologisella tasapainolla. Kuinka moni meistä lopulta ajattelee mahdollisimman lähellä tuotetun ruuan ylivoimaa varsinkin jos sen voi kipaista hakemassa lähikaupasta. Automarketteihin on mentävä joko junalla, autolla, linja-autolla, taksilla tai muulla kallista energiaa kuluttavalla laitteella. Tottahan jotkut asuvat kauppakeskuksessa, mutta tuskin nämä hissillä kauppaan laskeutuvat ihmiset muodostavat enemmistöä asiakkaista.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?