<$BlogRSDURL$>

Thursday, July 20, 2006

Virolaisista pankeista käytännössä 

Kaveri laittoi virolaisen pankkiviestin tulemaan. Kyseli mitä hänen kortilleen kuuluu?

Lukaisin sanoman läpi ja totesin ettet saa parasta tarjolla olevaa korttia koska palkkasi ei mene ko. pankin tilille. Sen sijaan saat toisentyyppisen kortin 16%:n vuosittaisella korolla (jos käytät luotto-ominaisuutta) ja 4000 EEK:n limiitillä. Limiittiä voit nostaa kätevästi tekemällä pankkiin talletuksen (vakuus lisäluotolle). Jos kaverilleni sopii pankki toimittaa hänelle kuvatunlaisen kortin.


Olin vähän yllättynyt. Mistä muka on kyse. Kaverini ei ole aikoihin käynyt koko maassa ja hommailee sieltä suunnasta paikallista korttia. Mikäs siinä. Jos siltä tuntuu. Suomalaiset kortit vaan toimivat varsin kivuttomasti Virossa joten homma kuulosti turhalta työltä. Toisaalta onhan siinä oma hohtonsa.


Seuraavaksi käänsinkin jo viestiä jossa pankkivirkailija tiedotti kortin olevan noudettavissa konttorista virka-aikana. Kuukausimaksu 15 kruunua. Jopa hymyilytti. Siinähän haet korttiasi etelästä. Toisaalta ei pitäisi nauraa. Oma tilini vaatisi käyntiä tilikonttorissani samoin virka-aikaan. Ei oikein houkuttele. Pitänee ottaa yhteyttä sähköpostitse. Nythän kaverini on jo osoittanut yhteydenpidon toimivan varsin hyvin.


Harva Suomessa taitaa ymmärtää Viron nopeaa kehitystä. Jos ajattelee muutosta viimeisten kymmenen vuoden aikana maa ei ole enää se sama miehityksestä toipuva köyhälistö vaan eteenpäin ponnisteleva tulevaisuudentekijä. Kymmenen vuotta sitten pankki otti 500 EEK:n tilin perustamismaksun ja lisäksi piti olla pysyvä asuinpaikka maassa. Nyt homma näyttää toimivan vähemmällä vaivalla.

Thursday, July 13, 2006

Syd ei asu enää täällä 

"It's awfully considerate of you to think of me here
and I'm most obliged to you for making it clear
that I'm not here"


Syd Barrett, Jugband Blues


"How I wish, how I wish you were here.
We're just two lost souls
Swimming in a fish bowl,
Year after year,
Running over the same old ground.
What have we found?
The same old fears.
Wish you were here."

Pink Floyd, Wish You Were Here

Syd's gone and we'll follow my dear fellow.

Roger Keith Barrett 6.1.1946 - 7.7.2006.

Tuesday, July 11, 2006

Ajatuksia autoilusta 

Pikkupoika polttaa kumia ikkunamme alla kadulla. Ihan niinkuin ei olisi muutenkin tarpeeksi kuuma. Vielä palaneen renkaan käryä ja ulinaa ilmatilaamme. Tekisim mieli huutaa parvekkeelta: Isi antaa piiskaa kun huomaa että kytkin on paskana. Vaikken erityisemmin luotakkaan Opelin etuvetotekniikkaan täytyy pitää mielessä ettei alumiinivanteista hopeanväristä Astraa kannata vilkaista edes kauempaakaan. Tuollaisen körmyytyksen jälkeen kytkimestä ei ole kuin huonoja muistoja, renkaat ovat ainakin jostain kohtaa pilalla eikä sisustuskaan hyvässä kuosissa liene kun jonkun pikkupojan pitää korostaa egoaan pelottelemalla kyydissä olevia tyttöjä ajamalla kuin hullu jonka housuihin kusiaispesä on juuri muuttanut.

Suoraan sanottuna varsin ikävää että joku mies, anteeksi pojankolli, alentuu moiseen. Onhan koko lähiseudun ja naapuruston hyvä tietää kaverilla olevan huonon itsetunnon mutta pitääkö omasta huonouden tunteesta tosiaan pitää noin kovaa meteliä? Seurue siirtyi lähikapakkaan ja jostain paikalle tullut poliisipartio näki vain kaksi muuta autoa kapakan edessä. Se alkuperäinen pian pilalle ajettu Astra hohteli hopeaisena kadun varressa. Tavallaan sääli autoa. Ajopeli on siististi rakennettu, aluvanteet sopivat tyyliin ja takaspoileriakaan ei voi väittää mauttomaksi. Silti on varmaa ettei kosla kestä lähempää tarkastelua pojanklopin käsittelyn jälkeen. Muutaman pelleilykierroksen tekniikka saattaa antaa anteeksi muttei tuollaista kakaraelämäntapaa. Ajotyylistä päätellen joku muu kuin kuski maksaa lystin.


Pitäisikö olla katkera näille kultalusikka suussa syntyneille öykkäreille? Ei kannata. Jos elämänsisältöä parantaa kuminkäry kadulla ei voi kuin sääliä nuoria ihmisiä. Ajotyyliin sopisi paremmin parikymmenvuotias autovanhus jota jätkät sitten itse korjaisivat sitä mukaa kun saavat ajettua rikki. Pienet remontit kuuluisivat asiaan eivätkä suuretkaan harmittaisi kun autolla on jo ikää. Osiakin saisi edullisesti ja purkamoiltakin voisi tehdä löytöjä. Tavallaan sääli etteivät nämä öykkärit tiedä miltä tuntuu saada kulkupeli kuntoon omin voimin. Avata takajarrurumpu ja vaihtaa niiteillä kiinnitetyt jarruhihnat uusiin tai vaihtaa etupään yksimäntäiset jarrusatulat kaksimäntäisiin. Vaihtaa neljä iskunvaimenninta alle tunnissa auton alle ja lähteä koeajolle. Onnistumisen tunne on mahtava. Nykyautoilla tosin melkein mahdoton saavuttaa koska tekniikka on muuttunut lähinnä vaihdettaviksi moduuleiksi entisten korjattavien osien sijaan.

Tässähän tulee autokuume. Sellainen auto täynnä vanhaa tekniikkaa jota osaan itsekin korjata. Olen vaihtanut kahteen autooni kaasuttimen ja niistä toisen kaasuttimen olen myös purkanut atomeiksi. Voin vakuuttaa ettei homma ollut helppo. Silti oli mukava kääntää virta-avainta ja kuulla tuttua pörinää konepellin alta. Tuleeko sama fiilis pilalle menneistä renkaista ja särkyneestä kytkimestä?

Friday, July 07, 2006

Avoimia kysymyksiä 

Miksi öljynhinnankorotus vaikuttaa välittömästi polttoaineen hintoihin ja öljynhinnanlasku laskee kuluttujahintoja vain hiljalleen?

Miksi puhutaan paljon työntekijän sitouttamisesta työhönsä muttei lainkaan työnantajan sitouttamisesta työntekijäänsä?

Miksei kukaan sano ääneen että Kuusankosken paperitehtaan lakkauttaminen johtuu suurpääoman tarpeista koska "pelkkä" postiiivinen tulos ei enää riitä vaan on saatava reilu mutta runsas voitto?

Miksei kukaan muistuta Hornetien, taisteluhelikopterien ja käytettyjen saksalaispanssarivaunujen vaikutuksista Suomen valtion käytettävissä oleviin rahoihin?

Vastakkainasettelua 

Kesä tuli, hyvä, naiset vähentävät vaatteitaan.

Helle tuli, paha, naiset vähentävät sukkahousujaan.

Heinäkuu tuli, hyvä, loma koittaa.

Heinäkuu tuli, paha, kesä on kohta yli puolen välin.

Kesäkuinen palkankorotus tuli, hyvä, lisäraha kelpaa aina.

Kesäkuinen palkankorotus tuli, paha, verottaja senkun lihoo vaan.

Jalkapallon MM kisat, mukava katsella hyvää jalkapalloa ja joukkueita koko maailmasta.

Ikävää kun unet jäävät MM-futiksen takia vähiin.

Formula 1-kausi on hyvässä vauhdissa, mukavaa välillä seurata moottoriurheilua.

Ikävää että Formula 1:n maailmanmestaruus ratkesi alkukaudesta Renaultin Fernando Alonsolle. Mieluummin olisin nähnyt Espanjan jalkapallomaajoukkueen voittavan MM:n.

Monday, July 03, 2006

Kesäinen hyttysten torjuntakiekuroiden testi 


Käytän mökillä hyttysten karkottamiseen poltettavia kiekuroita josta syntyi idea testata käyttämiäni torjuntavälineitä.


Siispä nyt alkaa kesäinen testisarja hyttysen torjunnalla. Mukana tällä kertaa vanhan mallinen Off, uusi Off ja Kikka. Offeissa tehoaineena ovat pyretriinit 3g/kg ja Kikassa esbiotriini 1g/kg. Kiekuroiden hajuissa ei ole suuria eroja, kierteitäkin näyttää olevan yhtä paljon ja pakkaukset ovat kpl-määrältään yhtä suuria. Sen sijaan kenialaisen Kapi Ltd:n valmistamat OFF-kiekot painavat 14 g / kpl verrattuna Malesialaisen Vinico SDN BHD:n kiekkojen painoon 12 g/kpl. Kiekuroiden leveydet ovat kaikissa käytännössä samat, noin 6mm, sen sijaan OFFit ovat 4mm paksuja kun Kikka on vain 3mm paksu. Käytännössä tämän huomaa kun yrittää liittää katkennutta pätkää polttotuessa olevaan koloon. Kikka ei pysy kolossa koska on liian ohut, sen sijaan OFF-pätkät tarttuvat milliä paksumpina hyvin paikalleen.


Kaikissa pakkauksissa on kolme polttotukea, viisi paria kiekuroita ja vastaavat lupaukset tuotteen ominaisuuksista, mm. paloaikaa luvataan kaikille noin 5 tuntia. Testissä kaikki paloivat luvatut 5 tuntia ja lopussa näytti materiaalia olevan vielä tunnin tehokkaalle käytölle. Kovassa tuulessa kiekurat saattavat palaa loppuun neljässä tunnissa, suotuisassa paikassa kuusi tuntia on varmaa. Käytännössä hyttysten torjuntaan tarvitaan vähintään kolme eri suunnille sijoitettavaa kiekuraa koska useinmiten tuulee joten kannattaa sijoittaa karkottimet oleskelupaikkansa ympärille. Käytettäessä useita karkottimia hyttyset todella pysyvät poissa. Käytännössä vaan tuulen yläpuolella hyttyset tulevat lähes karkottimen viereen koska savu ei leviä vasten tuulta.


Off on Kikkaa huomattavasti kalliimpi. Halvimmalla OFFin myy Säästökarit 2,95 €/kpl, Kikka maksaa tarjouksessa 2 €/3 kpl eli yhden hinnaksi muodostuu 0,67€ jota voi pitää edullisena. Näin suuren hintaeron vuoksi on vaikea perustella itselleen OFFin hankintaa. Vaikka olettaisi yhden OFF-kiekuran tuottavan tehokkaampaa karkotustuoksua Kikkoja voi hankkia neljä yhden OFFin hinnalla jolloin samalla rahalla voi polttaa halutessaan neljää karkotinta yhden sijasta ja takuulla saavuttaa huomattavasti parempia tuloksia. Jos esimerkiksi käyttää mökillä kymmentä karkotinta voi Kikan voimin sauhutella 20 tuntia kun OFF riittää samalla rahalla viideksi tunniksi.


Testin lopputuloksena suositelen Kikkaa suuren hintaeron vuoksi. OFF on tunnettu nimi ja muutenkin tuntuu hiukan vakuuttavammalta mutta suurelle hintaerolle ei löytynyt perusteita käyttökokeessa.

Etelä-Amerikka vs. Eurooppa 0-2 

Ollos tervehditty herra Pokerman (=Jose Pekerman). Taisit tehdä taktisen virheen. Mies jolla oli turnauksen parhaat kortit pelasi huonosti. Mahdollisesti turnauksen tehokkain maalintekijäjoukkue pantiin varmistelemaan 1-0 voittoa vaikka vaihtopenkilläkin oli potentiaalia viedä Argentiina 3-x voittoon Saksasta. Jürgen Klinsmann kiitti argentiinalaista kollegaansa vetäytymisestä aloittaen viimeisen vartin myllytyksen, tehdessään 1-1 tasoituksen ja hoitaessaan rangaistuslaukauksin voiton kotiin. Jos valmentaja olisi pysähtynyt edes hetkeksi miettimään maalivahtinsa loukkaantumista kesken ottelun ja eurooppalaisten joukkueiden organisoitua puolustusta verrattuna eteläamerikkalaisten ihailtavaan maalintekotaitoon olisi saattanut järjenvalo syttyä ja joukkue keskittyä siihen mihin osaa eli hyökkäykseen.

Eikä Brasilian Parreira jäänyt pekkaa pahemmaksi. Hänkin toimi samoilla linjoilla kollegansa kanssa. Jos mies olisi vaivautunut huomaamaan Ranskan syttyneen liekkeihin Espanjan voitosta hän olisi saattanut ymmärtää että Zidane on palannut maailman parhaaksi pelaajaksi ainakin yhden viikon ajaksi. Eikä Henryn ja Riberyn kaltaisten hyökkääjien kanssa tarvi monta kertaa onnistua pelin rakentamisessa kun tulosta syntyy. Parreiran olisi kannattanut pitää Ronaldinho pelin rakentajana ja Adriano kärkimiehenä eikä pelleillä Ranskan tasoista joukkuetta vastaan. Tottahan lopputulos vahvistaa asian. Sivusta seuraajan on vain todella vaikea ymmärtää alansa huippuammattilaisten tempauksia. Saahan valmentajillakin olla luovuutta mutta tuntuu oudolta idealta tehdä harakirikokeilu MM-kisojen loppusuoralla. Jos vastustaja olisi ollut Ukraina tai Englanti Brasilia olisi voinut tehdä mitä mieleen juolahtaa. Sensijaan Italiaa, Ranskaa ja Saksaa vastaan on parempi ajatella jo etukäteen ettei tarvisi jälkikäteen kuunnella viisastelua.

Jatkossa nähdään jauhaako Saksan mylly Italian tähtijoukkueen pronssiotteluun ja liekehtiikö Ranskan Dream-Team Portugalin sivuraiteelle. Veikkaan loppuottelua Saksa - Ranska vaikka Italian joukkueen pitäisi pystyä voittamaan Saksa ilman muuta; Saksalla on henki päällä, kotikisat, huippukuntoinen joukkue ja itsetunto kohdallaan.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?