<$BlogRSDURL$>

Monday, June 26, 2006

Oikeudenkäyttöä 

Ruotsalaiset ovat antaneet somali-isälle 4 vuoden tuomion 13-vuotiaan tyttärensä ympärileikkauttamisesta Somaliassa. On pakko mainostaa Suomea. Täällä somalit saavat poistattaa tyttäriltään klitoriksia ilman pelkoa rangaistuksista. Päinvastoin. Espoossa poistettiin jo vuosia sitten betoniporsaat katukuvasta koska pelättiin sen loukkaavan kaupungissa asuvia muslimeja. Näin miehenä ihmettelen suomalaisten naisten intoa kääntyä muslimeiksi. Tottahan monet musliminaiset saavat pitää klitoriksensa, mutta ei työnjako silti vastaa täysin länsimaista.

Esimerkiksi riittää venäläinen työkaverini joka ihmetteli miten on mahdollista että meillä emäntä ajelee paljon paremmalla autolla kuin isäntä. Hänen kulttuurissaan etuoikeuksiin riittää jalkovälin varustus. Tottahan jokin työnjako on hyvä olla. Välttämättä ei ole paras mahdollinen idea jakaa ihan kaikkea tasan. Vaikka kyseessä olisi homopari eivät hekään taatusti jakaisi kaikkea prikulleen 50%/50% pelkän tasa-arvon nimissä. Tai mistä minä tiedän, mutten usko mokomaan pedanttiuteen. Maalaisjärki on mielestäni paras elämänohje kohtuuden lisäksi.

Vanhat lait ovat sisältäneet usein suuren viisauden: "mkä ei ole kohtuus ei voi olla oikeuskaan". Toisin on nykydemokratiassa jossa voi rahalla sovittaa tekonsa. Ruotsin kansalainen ja somali-isä joka poistatti tyttärensä klitoriksen ei joutunut vastineeksi luopumaan peniksestään mikä olisi ollut oikeudenmukainen ratkaisu oikeustapauksessa. Mikään ei tietysti estä korottamasta hänen tuomiotaan seuraavalla kerralla. Yleensähän maahanmuuttajilla on suurperhe ainakin verrattuna keskimääräiseen suomalaiseen tai ruotsalaiseen tasoon jolloin voi arvata että seuraavakin tytär tulee vuorollaan silvotuksi.

Portugal - Netherlands 1 - 0 

Before you say anything about Portugal-Netherlands football match, I wish to remind you that in the beginning of the game Mr Khalid Boulahrouz tried to castrate Christiano Ronaldo. He got yellow card but to my opinion this was very serious attack and should be rewarded with red one.

Okay. Now we can face the fact both teams are very skilled and they are able to play nice football as we saw in the field. This russian referee had obviously his last game in World Championship 2006. Anyway football team from England could grace him with some prize because England meets half the effect of Portugal. Besides I'd like to say Mr Costinha seems not to be a loss for his team until they move on to handball.

Congratulations Portugal, no matter how well team Netherlands played they never scored once and that's what matters. Congratulations Mr Van Basten. You are the best coach for team Holland since 1994, no matter what your countrymen say. This is the first time I see orange team playing serious football and trying really hard to win the game.

Tuesday, June 20, 2006

Svennis testissä 

Ruotsin jalkapallojoukkueen jatko varmistuu jos Englannin joukkuetta valmentava ruotsalainen Sven Göran Eriksson huolehtii siitä että Englannin jalkapallojoukkue häviää Ruotsin maajoukkueelle Tiistaina 20.6. pelattavassa ottelussa. Onko aihe kova omantunnon kysymys ruotsalaiselle ammattivalmentajalle? Se nähdään illalla. Jos Englanti pelaa hyvän pelin ja rökittää keltapaidat selkeästi valmentajan moraalissa ei ole tahroja. Jos taas Englanti senkun tuhrii ja ruotsalaiset voittavat voi hiukan aavistella etteivät asiat ole miltä näyttävät.

Kovaa politiikkaa, kovempaa politiikkaa, naispolitiikkaa 

Ministeri Kuovi? Miksi annoitte toimiluvan kahdelle Neuvostoliitto Oy:n radiokanvalle mutta unohditte jo toimivan suomalaisen Kävelyradion?


MK: Kävelyradio ei antanut pyytämiämme ilmaisia puoluepoliittisia mainoksia ja puolueellemme suotuisia asiaohjelmia vaan puhui jostain viihteestä ja musiikista. Täysin vanhanaikaista kuten Kävelyradion kuulijatkin. Toivomme etteivät mokoman Kävelyradion ystävät enää koskaan äänestäisi sosialidemokraatteja koska puolueemme imago kärsii todella pahasti mokomasta tyylittömästä äänestäjäkunnasta. Ajan hengen mukaisesti ehdottomasti vanhin äänestäjä joka saa vaalikoppia lähestyä on 44-vuotias. Tottahan heitäkään emme haluaisi sosialidemokraattisen puolueen kannattajiksi koska puolueemme nuorekas imago kärsii siitä pahasti. On vaan vaikea olla maan suurin puolue jollei hiukan jousta sopivien äänestäjien valinnassa. Tottahan ajamme ainoastaan Neuvostoliitto Oy:n etua koska he lupasivat meille radioaikaa ja palstatilaa Vessarissa. Vessari on maan johtava puucee-lehti jota käytetään kesämökeillä hyvään tarkoitukseen.

Ministeri Kuovi, oletteko varma että Neuvostoliitto Oy tarvii kahta radiokanavaa?

MK: Luonnollisesti. Koska sosialidemokraattien diktatuuri antoi isolle rahalle aseet käteen iso raha käyttää näitä aseita meidän hyväksemme. Pyrin hankkimaan naispoliitikoille entistä kovemman maineen. Teen minkä tahansa väärän ja lain hengen vastaisen päätöksen kuten Suomen kuskusta luopioiden Vanja Luotola vai oliko se vedenalainen karikko?? Vanja Luotola sai kunnon kompensaation kansainväliseltä levymafialta ja minä taas aion saada korvauksen lisäksi parasta lähetysaikaa. Kävelyradio ei tehnyt kylliksi töitä Harja Latosen muumimaineen eteen vaan keskittyi luvattoman paljon musiikin soitttoon. Se ei kävele. Perkele. Olen kova nainen. Nuori nainen. Ja aina oikeassa. Todistan kaikille että pill... hallitsee koko maailmaa. Tervetuloa kuuntelemaan Neuvostolliitto Oy:n kanavilta uutta totuutta. Muistakaa myös lukea Vessari-lehti ennen käyttöä.

Rockin Hellsinki 16062006 

Kieltolaki konsertissa

Lipussa lukee ET Concertin ja Eastwayn järjestäneen Rockin Hellsinki konsertin jossa vallitsi melkoinen kieltolaki. Ainakin toisen sivustan yläkerroksissa F-katsomon tienoilla oli kolme juottopistettä joista kussakin noin kaksi myyjää. Se millä jonotimme kahteen otteeseen toimi hitaasti jo ensimmäisellä yrittämällä. Toinen kerta olikin käsittämättömän epäonnistunut. Katoksessa josta myönnettiin ykkösbonusta loppui toisen jonon ulottuvilta olut juuri kun noin kymmenen ensimmäistä oli saanut olutta mukaansa. Loput 100 henkeä jäivät ilman. Meidän jonossamme taas vauhti oli käsittämättömän hidasta. 20 hengelle myynti kesti noin puoli tuntia ja jouduimme toisen jonottajan kanssa harrastamaan edunvalvontaa koska sivusta tuli seurue kokeilemaan samaa jossa muutamat olivat jo onnistuneetkin eli vetämään välistä.


Raittiusseuralta ykkösbonusta

Ilmeisesti raittiusseura oli järjestänyt tarjoilun yhdessä rock-musiikin vastaisen liikkeen kanssas sillä kaljan janoiset joutuivat missaamaan George Thorogoodin alkutahdeista hyvinkin 15-30 minuuttia mikä on tämän tyyppisessä pikaisessa tilaisuudessa pitkä aika. Hesarinkin yliluonnollisen nerokas kriitikko arvosteli George Thorogoodin ja Destroyersin esiintymistä vertaillen sitä mustan bluesin suuriin nimiin. Keikalla oli kuitenkin jenkkityyliin hyvä meininki ja Thorogood veteli kitaralla kuin parempikin virtuoosi. Meikäläiselle ei varsinaisesti selvinnyt mitä HS:n kundi jäi vaille. Jos hän ei pidä Thorogoodin tyylistä ja musiikista hän varmaan oli väärässä paikassa ja kirjoitti sen mukaan.



Garykin nähtiin kuivin suin


Viimeisenä esiintyjänä oli Gary Moore jonka keikkaa ennen oluen ystävät varmaan joko myöhästyivät reilut puoli tuntia keikalta tai joutuivat jättämään oluset väliin. Mielenkiintoinen ratkaisu kuumana perjantai-iltana kesällä jolloin loma-aikakin on hyvässä menossa. Juokaa olutta oikeassa ravintolassa, jäähallin päivystys on tarkoitettu vain härskeille tai nopeille, ei janoisille. Gary heitti taattua tavaraa. Parisienne Walkways vasta viimeisenä. Jälkiviisaasti voin todeta että suomalainen Soul Tattoo oli ihan väärässä seurassa. Jättämällä pakollisen paikallisen erikoisuuden pois olisi saatu kunnolla soittoaikaa Georgelle ja Garylle. Nyt hommassa oli vähän kiireen tuntua.


Soulles Tattoos

Niin. Mikä Soul Tattoo? En tiedä. En ainakaan keikan perusteella. Bändi soitti energisesti ja kovaa. Laulaja makaili selällään lavalla takajalat kattoa kohti ja kitaristi sekä rumpali osasivat soittaa, taisi heillä olla basistikin. Ihan soittotaitoinen. Silti on pakko kysyä: mitä bändi yritti? Energia loppui kesken, taito ei tullut esiin puuroutuneesta äänivallista eikä biiseissä ollut ilmatilaa. En haluaisi mollata aloittelevaa bändiä mutta ilman kritiikkiä tuskin voi kehittyä. Ehdottaisin etteivät kaikki soittaisi sooloa yhtä aikaa täysillä ja laulaja pyörisi ympäri lavaa kuin hyttysparvea paeten. Kai yleisö saa vaatia tyylitajua? Karismasta on turha puhua. Tuntui kuin olisi katsellut jalkapallojoukkuetta jonka jokaisella pelaajalla on oma pallo.


Destroyed

Ja mitäkö jäi käteen? George Thorogoodin & Destroyersin lyhyeksi jäänyt keikka, paita, DVD ja CD nimmarilla. Hyvä sekin. George on sentään rokkari. Muista en halua arvailla enempää. Ja HS:n toimittajalle terveisiä: jos ei ole saanut kuukauteen se ei ole rockbändin vika. Negatiivinen arvostelu saattaa juontaa jo ylipitkästä kaljajonosta josta ei loppujen lopuksi edes saa yhtä tuoppia.

Tuesday, June 13, 2006

Ihmelekuri 

Pöpö iski pitkästä aikaa. Oikein tappajaflunssa. Kurkku kipeytyi, karhentui, nuha, yskä, kaikki röörit tukkeessa. Veto loppui ja lääkäriin. Olipa tohtori tunnin verran myöhässä. Odottelin kärsivällisesti. Mihinkäs sitä sairaana kauhea kiire olisi, jollei sitten terveeksi. Parasta siis pysytellä rauhallisena. Vihdoin tohtori saapui. Pyysi tutkimushuoneeseen ja pahoitteli kovasti myöhästymistään. Vastasin rehellisesti ettei minulla mikään kiire ole. Pois lähtiessäni oli pakko vielä erikseen kiittää että hyvää kannatti odottaakin. Yleensä työterveyshuollossa ja terveyskeskuksissa tapaa kiireisiä lekureita jotka vähän vilkaisevat, hiukan tutkivat ja tekevät diagnoosin. Tällä kertaa minut tutkittiin perusteellisesti, sain hyvät hoito-ohjeet ja pääsin jatkotutkimuksiin. En muista olenko joskus saanut niin hyvää hoitoa. Nopeaa, tehokasta ja perusteellista. Toivottavasti tohtori jaksaa. Olisi ikävä kuulla lääkäristä joka sai burn-outin työssään. Olisi myös ikävä kuulla tehokkuuslukujen siirtäneen potilaistaan huolehtivan lääkärin saaneen potkut koska ei keskity rahaan ja tehoon vaan ihan hoitaa potilaitaan.

Olen viime vuosina tavannut liian usein mukavia, kohteliaita ja asiallisia lääkäreitä jotka tekevät sen mikä on pakko mutteivät vahingossakaan mitään enempää. Tottahan on mukava tavata asiakaspalvelua ja saada hoitovihjeitä, silti jotkut erottuvat joukosta. Sain kertarykäsyllä tietooni miksi nenäni on tukossa yhtenään ja kuinka asiaa voidaan hoitaa. Vuosien aikana olen maininnut asiasta jokaiselle minua hoitaneelle lääkärille jos kyseessä on ollut minkäänsortin flunssa tai sen sukuinen pöpö. Kymmenien käyntien jälkeen ihme tapahtui ja oireeni tutkittiin. Nyt tiedän eikä tarvi enää arvailla kuten tähän asti. Tunnetta on vaikea selittää.

Auton merkkihuollosta 

Veinpä auton huoltoon. Tekivätpä lisätöitä. Tulipa kalliiksi. Jäi silti hyvä mieli: "nyt se on kunnossa". Kunnes autoa noutaessani avasin konepellin ja huomasin paisuntasäiliön korkin jääneen auki. Mieleen hiipi epäilys. Ovatkohan ne laittaneet muut tulpat ja korkit kunnolla kiinni?

Sunday, June 04, 2006

Suomalaista terveydhenhoitoa osa ? 

Ennen puhuttiin suomalaisesta sairaan hoidosta ja hoitajiakin riitti. Potilaista pidettiin huolta vielä 80-luvulla kunnes tuli se 80 ja 90 luvun vaihteen "suuri lama" jonka seurauksena ajettiin suomalainen hoitojärjestelmä alas ja ruvettiin lopullisesti puhumaan terveydenhoidosta. Onko tämä tulkittava siten ettei terveyttä tarvi hoitaa? Vielä 70-luvulla nähtiin lääkäreitäkin. Tottahan kunnanlääkärit ja hoitohenkilökunta saattoi tuolloinkin tehdä käsittämättömän paljon töitä. Silti ihmisiä onnistuttiin hoitamaan vaikka tuon aikaiset välineetkin olivat huomattavasti nykyisiä kehnompia. Nyt on kyllä mahdollisuus tehdä monipuolisia tutkimuksia mutta kustannussyistä homma ei houkuttele. Käytännössä kaikki jotka haluavat pelata varman päälle menevät yksityislääkäriin koska siten voi varmistaa riittävän perusteelliset tutkimukset. Kaikkihan on yksityisille liiketoimintaa ja tuottoa toisin kuin kunnalliselle puolelle jossa jokainen potilas on paitsi hoidettava ihminen myös kuluerä. Kuulostaa hiukan paradoksaaliselta koska ilman hoidettavia ihmisiä ei olisi yhtään hoitajaa, sairaalan johtokuntaa ym. organisaatioita asian yhteydessä.

Viime aikoina on todettu sairaanhoitajapulan olevan suomalaisen terveydenhoitojärjestelmän pahin ongelma joten asiaan on tartuttava. Ja mitä siis tehdään? Suunnitellaan sairaanhoitajille annettavaksi oikeus kirjoittaa reseptejä ja tehdä joitakin muita lääkärien tehtäviä. Lisäksi halutaan toimittaa humalaiset sairaaloiden päivystykseen saamaan paapomista koska raukat ovat erehtyneet ottamaan vähän reippaasti elämän eliksiiriä. Poliisit kun eivät voi valvoa juoppoja putkassa riittävästi (?) vaan silloin tällöin joku kuolee putkaan.

Esitän asiaan oman ehdotukseni:

1. Lisätään hoitajien määrää lisäämällä määrärahoja. Kukaan ei voi tehdä työtä aina vain enemmän ja tehokkaammin. Palkan korottaminen ei auta jos työtaakka on epäinhimillinen ja kohtuuton.

2. Seuraavaksi kun ollaan saavutettu jonkinlainen päivystyksen taso ja hoitajia voi rehellisesti väittää olevan riittävästi kaikissa vuoroissa korotetaan palkkaa. Tämä ei estä palkankorotusta ensimmäisessäkin vaiheessa. On silti syytä tiedostaa ongelma. On raskasta työskennellä teho-osastolla jos tietää olevansa yksin kymmenien ihmisten kanssa joista kuka tahansa voi saada hengenvaarallisen kohtauksen etkä voi auttaa kuin yhtä. Tällaisesta vastuusta ei voi maksaa kylliksi palkkaa, siksi on parempi palkata lisää tekijöitä.

3. Ennen uusien tehtävien ja vastuiden sälyttämistä suomalaiselle terveydenhuollolle huolehditaan resurssien riittävyydestä jo suunnittelu- ja päätösvaiheessa. Näsäviisaiden nuorten korkeasti koulutettujen vastuuhenkilöiden niskojen nakkelu tv-haastattelussa ei auta potilaita.

Edellämainitulla on toinenkin nimi: "järjenkäyttö" joka näyttää kadonneen suomalaisesta poliittisesta elämästä tyystin.

Katelaskentaa 

Lidlin paras ja kallein vessapaperi on kaventunut 2%. Pitäsikö tästä päätellä paperin hinnan nousseen 2,04% vai Lidlin katteen parantuneen 2%?

Sotilasteknisiä päätelmiä 

Suomalaisen puolustusbudjetin ongelmaksi näyttää muodostuneen rauhantila. Historiallisesti katsoen Suomessa on sodittu tai oltu mukana jonkinlaisissa rähinöissä noin 50:n vuoden välein jolloin puolustusbudjettia on yleensä tarkistettu varsin myönteisessä hengessä. Nyt on valmistauduttu NATO-jäsenyyteen hankkimalla USA:sta Hornet-hävittäjiä ja Saksasta käytettyjä panssarivaunuja reilusti kalliimmalla hinnalla kuin puolalaiset omansa saivat. Taisteluhelikopterien paras ominaisuus tähän asti on ollut kalleus.

Tällä hetkellä näyttää pahasti siltä, että osalle puolustusvoimien henkilökuntaa joudutaan antamaan kenkää koska normaalikierrolla tuo "ylimääräinen" osa olisi kaatunut rintamalla jolloin rauhanajan tyyppistä kustannusongelmaa ei olisi päässyt syntymään.

Puolustusvoimien komentaja Juhani Kaskeala puhuu osittaisesta asevelvollisuudesta nykyisen yleisen sijaan. Kaikki pääsisivät vähemmällä jos helpotettaisiin siiviilipalveluksen ehtoja ja varmuuden vuoksi mainostettaisiin siivaria aitona vaihtoehtona intille.

Mainoslause: "jos olet hintti, kutsuu sua intti" voisi myös auttaa ikäluokkien pienentämisessä.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?