<$BlogRSDURL$>

Saturday, December 31, 2005

Globaalisti ajatellen 

Hyvää palvelua


Kaupoissa asioimisesta voi saada pahan mielen tai virkistyä. Myyjät ja asiakkaat ovat ihmisiä ja usein lopputulokset ovat sen mukaisia. Tällä kertaa täytyy antaa kiitokset Bebekille. Perjantaina paikalla ollut mies vihjaisi Clas Ohlsonin akuista ja latureista sekä kertoi pikalatauksen lyhentävän akkujen käyttöikää. Tottahan pikalataus on joskus tarpeen eivätkä tarkoitukseen suunnitellut erikoisakut heti kuole, mutta hitaan latauksen antama käyttöikä on fakta. Asian tekee erityisen kiinnostavaksi se tosiasia ettei Bebek edes myy akkuja. Muut tarvittavat välineet löytyivät, akkuja lähdin hakemaan toisaalta. Arvostan saamaani neuvoa koska partakoneessa ja vanhassa kännykässäni huomasin akun olevan heikoin kohta ja varsin kallis uusittava. Tottahan akut tulevat käytössä paristoja edullisemmiksi, mutta tehonsa menettäneiden akkujen kanssa touhuaminen ei paljon mieltä ylennä ja akut maksavat joka tapauksessa moninkertaisesti paristoihin nähden.


Kaupan uusi toimintamalli

Toisaalta välipäivän kauppakierroksella oli mukava huomata monella myyjällä olevan kaikesta kiireestä huolimatta hymy herkässä. Samalla silmiinpistävää oli nuorien myyjien asiantuntemattomuus. Kännyköiden Bluetooth-ominaisuuksista huolimatta BT vaikutti monille täysin tuntemattomalta käsitteeltä samoin kuin USB tai Firewire-liitännät. Ei tarvinne mainita että Firewiren 400 ja 800 standardit olivatkin jo täyttä jargonia jopa erikoisliikkeissä. Tottahan asiat hoituvat kun painuu suosiolla verkkokauppaan ja jonottaa palvelutiskille, luulisi vaan muidenkin haluavan osansa myynnistä. Ilmeisesti todella suuri osa suomalaisista liikkeistä on päättänyt myydä perustavaraa perushintaan ja jättää ajattelua tai tuotetietoutta vaativat työt pois omasta ydinliiketoiminnastaan. Bebekin kaltaiset erikoisliikkeet ovat harvinaisia vaikka niitäkin vielä on. Hyvänä esimerkkinä toimivat Apple-liikkeet kuten Varimport ja Officeline joissa työskentelevien on pakko ymmärtää asiastaan hiukan enemmän jotta pystyvät käymään kauppaa ja perustelemaan miksi juuri heidän ratkaisunsa on asiakkaalle paras.


Myyjä on out, markkinointi on in

Tästä päästäänkin mukavasti seuraavaan topiciin. Kaikki suuret ketjut pyrkivät aliarvostamaan myyjien työn. Liikkeiden aukioloaikoja venytetään niin ettei normaalista perhe-elämästä tule käytännössä mitään. Samoin ketjuja elätetään vahvoilla markkinointipanostuksilla ja tavarantoimittajien kustannuksella toteutettavista kampanjoista joilla saadaan asiakkaat sisään. Tavoitteena ei ole arvostaa työntekijöitä vaan tehdä työntekijöistä mahdollisimman huomaamaton osa suuressa koneistossa jossa päätavoite on kaikkien kulujen minimointi ja tuottojen maksimointi. Markkinatalous raadollisimmillaan. Jokainen joka on mukana oravanpyörässä antaa maksimipanoksen minimikuluilla suuren firman hyväksi. Aina löytyy joku hyväuskoinen joka luulee saavansa osan menestyksestä omaksi hyväkseen. Teoriassa näin onkin. Järjestetään hengenkohottamiskoulutuksia joissa duunarit lataavat akkujaan luennoitsijan tahtiin. Luennoitsija saa palkkansa firmalta ja luonnollisesti hokee mantraansa jonka mukaan koneisto on rasvattava toimimaan kaikkien yhteistä päämääärää: "oman firman menestystä" silmällä pitäen. Menestyksen tekijät saattavat saada nimityksiä, parempia työkaluja tai suurempia vapauksia. Todellisuus paljastuu tilipäivinä. Lamavuosina monista yrityksistä vähennettiin työntekijät puoleen, palkka putosi 30% devalvaation (jota kutsuttiin markan kellutukseksi) ansiosta. Maltilliset 3% per vuosi palkankorotukset eivät ole saaneet palkkatasoa lähellekään lamaa edeltänyttä tasoa, varsinkin jos muistetaan käytännössä alalla kuin alalla tapahtuneen reilua tuottavuuden kasvua. Vaakakupin toisella puolella on myös elinkustannusten nousu, 3%:n palkankorotustaso on ollut lähinnä inflaation kompensointia eikä todellista lisärahaa.


Verot päälle


Tottahan valtionverotusta on kevennetty, mutta samalla kunnallisverot ovat nousseet: palkkavero ja kiinteistövero. Jokainen kerrostaloasukas maksaa nyt eurotolkulla kuussa lisää vastiketta pelkästään kiinteistöveron takia. Samallla on hyvä muistaa Fortumin optioiden perustuvan USA:n hurrikaanin tuhoihin joiden ansiosta energian hinta nousi maailmanlaajuisesti. Fortumin johdon ei siis ole tarvinnut tehdä mitään erityistä ansaitakseen optiomiljoonansa. Yritysmaailma on kehittymässä yhä enemmän suuntaan jossa yrityksen korkeimmalle johdolle maksetaan miljoonia erilaisin perustein samalla kun työntekijäportaan etuja kavennetaan mahdollisuuksien mukaan.


Globaali on in



Maailmanparantajat puhuvat Suomessakin globaalista oikeudenmukaisuudesta sensijaan että huomaisivat globaalin epäoikeudenmukaisuuden saapuneen meillekin. Ilmeisesti on helpompaa ottaa hirsi pois naapurin silmästä kuin huomata pientä roskaa omissa näköelimissään.

Tietoturva ? 

Tietoturvayhtiö F-Secure kertoo Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmästä löydetyn jälleen kerran todella suuren tietoturva-aukon. F-Secure antoi hyviä neuvoja käyttäjille, muttei pystynyt antamaan ratkaisua vaikka me kaikki tiedämme sen.


Ratkaisu on MAC OS-X käyttöjärjestelmä. Ei viruksia. Ei Spy Warea. Ei ongelmia. Tottahan OS-X:n tietoturvasta on löydetty korjattavaa, mutta tähän asti hakkerit eivät ole ehtineet tai pystyneet hyödyntämään mahdollisuuksia.

Toinen ratkaisu on Linus Torvaldsin alkuunpanema Linux-käyttöjärjestelmä. Linuxilla on tietoturvaongelmia, mutta ne ovat kuin pisara meressä verrattuna Windowsin vastaaviin.


Miksei tietoturvayhtiö halua tarjota helpointa ja vaivattominta ratkaisua?
Senkun siirrytään kaikki reikäisestä ja matoisesta Windowsista OS-X.n huomaan tai edes Linuxiin?
Onko tilanne todella ymmärrettävä niin, että F-Securelta loppuisivat työt jos heidän asiakkaansa luopuisivat Windowsista?

Lauantain kysymys 

Miksi Espoon kauppakeskus Sellon logossa on saksofoni?

Cola sota sataa Pepsin laariin 

Vuonna 2004 Coca Cola Companyn hallitus kaatoi sijoittajanero (?) Warren Buffetin johdolla yhtiön silloisen pääjohtajan Dougas Daftin junaileman 16 miljardin dollarin kaupan jolla piti ostaa Quaker Oats yritys ja heidän Gatorade-tuotemerkkinsä. CocaColaCompanyn hallitus pelkäsi suursijoittaja etunenässä pikkufirman oston heikentävän firman osaketta. Kyllähän he tavallaan olivatkin oikeassa. Pepsi Cola osti koko puljun kaikkine Gatoradeineen, teki hommasta kultakaivoksen ja CocaColan osake heikentyi. Tavallaan siis W. Buffet oli oikeassa. Gatoraden osto heikentää CCC:n osaketta, tosin hiukan toisella tavalla kuin hän väitti, mutta lopputulos oli kyllä tasan ennustettu. Tosiasiassahan on vaikea tietää oliko mainittu sijoittaja juuri ostanut reilusti Pepsiä ja joutui oman tulevaisuutensa turvatakseen kampittamaan CCC:tä. Tuntemattomia ovat ison rahan tiet.

Presidentillisiä elkeitä 

Äänestä Tarjaa, Tarja yrittää olla ottamatta vahvasti kantaa mihinkään jotta kannatus pysyisi hyvällä tasolla.

Äänestä Saulia. Sauli on pankinjohtaja joka ymmärtää globaalin talouselämän vaateet. Sauli on työläisten ehdokas koska hänen oma aikansakin kuluu töissä niin että muu elämä kärsii.

Äänestä Mattia. Matti ei kasvata egoaan vaan tekee määrätietoisesti mutta värittömästi töitä päästäkseen kepulaiseen nirvanaan.

Äänestä Heidiä. Heidi on vahva politiikan ammattilainen joka opettaa meidät kaupan päälle ekologiseen ajatteluun ja globaaliin oikeudenmukaisuuteen.

Äänestä Bjarnea jos henkesi on kallis. Ku Klux Klan tulee ja tukistaa jos olet tuhma ja äänestät väärää ehdokasta.

Arto ottaa Karjalan takaisin. Kunhan muistat änestää Artoa.

Sinä joka puhut ruotsia. Äänestä Henrikiä. Henrik tekee ruotsista Suomen toisen pääkielen venäjän rinnalle. Suomen kieli on rahattomien ihmisten kieli.

Timo Soini tulee ja tukistaa. Tämä meno jota Suomen poliittiseksi linjaksi kutsutaan johtaa tuhoon. Äänestä Timoa niin Suomi pelastuu.

Sunday, December 18, 2005

Senor Evo Morales, el mejor presidente por la Bolivia 

It really is interesting to see what Mr George Bush is going to do to prevent developing of human rights in Bolivia. Mr Morales is a real choice for any Bolivian for president of this poor country in South America. His rival Jorge Quiroga presents privileges of USA in Bolivia. My wild guess is there are many CIA men and countless dollars running for Mr Quiroga and his supporters to take the power in Bolivia to give all Bolivian treasures under US control. This will be once again an example of US policies in American continent no matter north or south. It's hard for anybody trying to take care of his own people or country if forgetting US privileges in the continent. Actually Bolivia has little to do with democracy. There are 9,4 million inhabitants but just 3,6 million are allowed to vote. Sounds that 3,1 million white people are more worthy to vote than 6,3 million native people: indians.

Friday, December 16, 2005

Phishing 

Nykyajan pankkirosvot tekevät phishing-hyökkäyksiä pankkien asiakkaita vastaan. Syylliset ovat kaukana ja syyttömät pankkien asiakasparat jäävät vaille korvausta kun ilkeä phishing-voro vie heidän rahansa.

Moni kakku päältä kaunis.

Tosiasiassa kukaan joka pystyy luomaan tietokoneellaan internet-yhteyden ei ole niin tyhmä että kuvittelisi pankin kyselevän tilin turvakoodeja ja tunnuksia. Päinvastoin nämä phishing-hyökkäyksen "uhrit" ovat itse järjestäneet hyökkäyksen, luovuttaneet tietonsa itselleen ja seuraavaksi syyttävät pankkia jonka asiakkaita ovat.

Jos phishing-hyökkääjä pystyy saamaan korvausta pankiltaan hän saa paitsi omatoimisesti itseltään varastamansa rahat myös korvausrahat itselleen ja ikiliikkuja on keksitty.

Nykyaikaiset varkaat ovat nerokkaita. Phishing on vakuutuspetosta varmempi tapa hankkia verottomia tuloja tai siirtää omia rahojaan turvaan järjestäytyneen yhteiskunnan ulottuvilta. Bonuksena vielä mahdollisuus saada rahalaitokselta korvausta omasta rikoksestaan.

Phishing on uusi tapa pestä huumekaupasta hankittuja rahoja. Phishing on helppo tapa kusta omaa pankkiaan silmään. Jokainen Phishing-hyökkäyksen "uhri" pitäisi laittaa kolmeksi kuukaudeksi linnaan tutkintavankeuteen. Eiköhän pieni kuulustelutauko saisi nämä nykyajan piraatit harkitsemaan temppujaan edes viisi minuuttia ennen seuraavaa kuprua.

Yrityselämän lainalaisuuksia osa 1 

Tulospalkkaus


Työpaikallani on muutettu bonuspalkkausta. Kukaan ei saa tietoa tilanteesta. Kellekään ei kerrota millä perusteella luvattu tulospalkkio maksetaan. Kukaan ei kerro millä mittarilla voidaan mitata aikaansaatuja parannuksia. Toimitusjohtaja kertoo aina tilaisuuden tullen kuinka hyvin asiat sujuvat. Kasvu on voimakasta, tulos on hyvä, kulut ovat kohdallaan. Kukaan ei saa tulospalkkiota.

Katson omia tehtäviäni ja tiedän peräänantamattoman työni tuottaneen työnantajalleni selvää rahaa, silti kukaan ei edes vahingossa mainitse sanaa tulospalkkaus. Kukaan ei näytä välittävän koko rahasta. Joudun vakavasti harkitsemaan työntekijän asemaa yrityksessä jonka palkkalistoilla olen. Kukaan ei välitä työajasta. Kukaan ei välitä työntekijästä. Ainoa tärkeä asia on loistava tulos jota voidaan mainostaa ympäriinsä. Tuloksen tekijät ovat häviävä ratas suuressa koneistossa. Tottahan yrityksen menestys perustuu hyvään toimintamalliin ja vahvaan yrityskulttuuriin. Yksittäiset toimijat ovat välttämätön paha.

Asia jota vakavasti ihmettelen on miksi ihmeessä tällaisessa yrityksessä on koskaan edes pieneen ääneen mainittu sana tulospalkkio. Raha jota ei todella hienosta vuodesta huolimatta makseta tuloksen tekijöille. Tulosta kiitellään vuolaasti mutta raha pysyy jossain kaukana.

Reilumpaa olisi sanoa suoraan ettette te kelmit saa pennin jeesusta. Turpa kiinni ja töihin! Unohtakaa koko palkkio ja keskittykää tulokseen. Yrityksen ylin johto saa tulospalkkionsa ja sen pitäisi riittää muillekin palkollisille. Jos kaikille maksettaisiin luvattuja rahoja mistä ne johtoportaan tienestit tehtäisiin?

Thursday, December 08, 2005

Come in number 51 

Unfairground. Life is. Where did it come to my mind?

Public Image Limited. PIL. That What Is Not. Johnny Rotten.

Life really is kind of an unfairground. Sometimes I wish to get out of the wheel.
No matter I love speed, road running fast under my wheels. Easy way to quit the game.

Still life. Never give in. Never stopping. You won't get me. Alive. Never. You dogs of corporation. You Nazis. "Arbeit macht frei" they say and give you bullshit. You could care less. You dragon of Loch Ness, witch of concentration camp. You never get me in your box. You are out of control, you are out of power. Little gods fall first. Little souls suck before they get caught.

Best wishes and kind regards, you corporate clown, you slave of money. My place is not under your eyes. My place is away from your face. Somewhere skies are blue and clear. No shadow of little idiots and fakes. Good bye copies. Good bye clones of skeletons. Good bye robots and liars. Your time is up.

Wednesday, December 07, 2005

Luonnottomia etupiirijakoja 

Tässä päivänä muutamana HS:n yleisönosastoon oli erehtynyt kirjoittamaan kaveri jonka mielestä Baltian miehitys oli luonnollista. Tästä on helppo päätellä ettei tällaisen henkilön mielestä Suomen talvisodalla ollut oikeutusta koska olihan Suomen miehityksen oikeutus sama kuin Baltiankin: Molotov-Ribbentrop-sopimuksen salainen lisäpöytäkirja. Tällä lisäpöytäkirjallahan Puola jaettiin Saksan ja Neuvostoliiton kesken sekä sovittiin Suomen ja Baltian kuuluvan Neuvostoliiton etupiiriin jolloin luonnollisesti Neuvostoliitto ottaa Saksan sille antamat alueet ja Saksa saa työrauhan länsirintamallaan.
Asia tuli mieleen näin itsenäisyyspäivän jälkimainingeissa. Jos ei aikanaan olisi noudatettu Rokan Antin reseptiä: "jos sie et lähe hitoilkaa ni minkä hää tekköö?" olisimme unohdettu pohjoinen osa entistä Neuvostoliittoa.
Tottahan täällä todennäköisesti olisi silloinkin Itä-Saksalaistyyppisiä lähiöitä ja Itä-Espoon Westend. Elintason ja demokratian olisimme silti saaneet unohtaa. Baltiaan, esimerkiksi Riikaan rakennetut noin 15 kerroksiset talot ovat mainio esimerkki sosialistisen teknologian ylivoimasta jota on helppo löytää etelänaapuristammekin. Siinä suomalaiset putkiremontit ja parvekkeiden uusimiset ovat kevyttä kauraa. Puolan Krakovassa on vieläkin pystyssä kommunistisen pilvenpiirtäjän runko. Taloa ei ehditty saattaa loppuun ennen sosialismin romahdusta eikä kellään ole sen jälkeen ollut mielenkiintoa eikä rahaa työn loppuun viemiseksi.
Herää vaan vaitonaisia ajatuksia vieläköhän kellään olisi ollut voimia taistella demokratiaa takaisin Suomeen kun Baltiassakin teki tiukkaa vaikka ihmiset sielläpäin ovat tulisempia luonnoltaan. Parempi talvisota takana kuin jälleenrakennus edessä.
Kiitos esivanhemmille jotka panivat hanttiin aikanaan. Jälkeenpäin on vaikea kuvitella vaikeampaa tilannetta. Ystävät kaukana ja viholliset lähellä.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?