<$BlogRSDURL$>

Sunday, June 26, 2005

Rinnakkaiseloa ja elopainoa 

Taas olin avaamaisillani Free Cellin vaikka Text Edit oli haussa, Ei mikään ihme, Open Office ja Free Cell näyttävät aika samoilta ja tekstin käsittely löytyy Open Officestakin. Onneksi on juhannus. Työt pyörivät päällimmäisinä vielä perjantai-iltanakin. Sunnuntaina olin jo onnellisesti unohtanut huomenissa alkavan työviikon. Se kai lienee viikonlopun tarkoituskin?

Tänään päätin lopettaa läskin ylivallan. Vaaka näytti 87,6 kg, lukema tosin vaihtelee päivän mittaan mutta liika on liikaa. Muistan kun armeijassa lihoin tolkuttomasti alokasaikana kun liikunta oli sitä sun tätä ja tuli syötyä kuin sika syksyllä. Saavutin ennätyspainon noin 80kg plus josta loppuaikana palasin pelkällä tahdonvoimalla 73kg:n. Nyt näyttää siltä, ettei tahdonvoima yksin riitä. Pitää liikkua. Huolehtia kunnostaan ja muuttaa das Rapakunto kuntoliikkujan tasolle. Vähintään.

Ettei tavoite mene täysin ruoskinnan puolelle ostin iTunesista I Don't Believe A Word à la Motörhead. Lykkäsin sille kolme tähteä näin alkuun. Ei säväyttänyt mutta on harvinainen veto. Vähän kuin kaverilta paperirahalla viikonloppuna ostamani Genesiksen tupla LP "The Lamb Lies Down On Broadway". Unohtumaton kokemus vuosien takaa. Mukana myös Peter Gabriel.

Miksikö parin päivän sisään aitoa vinyyliä ja nettimusiikkia? Vinyyliä ei mikään tähän asti keksitty digitaalinen formaatti ole vielä selättänyt. Kaikki digitaaliset musiikintoistovälineet ottavat näytteitä ja vanhat analogiformaatit sisältävät "koko informaation", tosin melkoisen puutteellisella tekniikalla tallennettuna. Tykkään hyödyntää uusinta tekniikkaa helppouden ja vaivattomuuden takia, vanha tekniikkaa puolustaa paikkaansa taas tunnelman luojana. En näe mitään syytä tehdä itselleni periaatteita jotka estäisivät kokemasta sekä vanhan vinyylin fiiliksiä että nauttimasta uuden tekniikan helppoudesta.

Ajatusmallini huonoin puoli on kotona syntyvä ristiriita tilantarpeesta. Vanha tekniikka vie tilaa. Siinä syy luopua vanhasta ja siirtyä uuteen. 21" näyttö miellyttää kissaa(se lepäilee mieluusti lämpimän kuvaputken päällä) ja antaa mukavasti työtilaa. Pöytäkoneen uumeniin mahtuu reilusti kovalevyjä ja muistia, sisäisiä asemiakin. Toisaalta kannettava veisi neljänneksen näiden vaatimasta tilasta ja painaisi alle 10% vanhojen vermeideni painosa.

Täysin sama tilanne on muunkin vanhan ja uuden vertailussa. Kuvaputki TV:n vaihto taulumalliin säästäisi tolkuttomasti tilaa kuten videonauhurista luopuminenkin. LP-soitin, CD-soitin ja kasettisoitin voisivat siirtyä kierrätykseen jolloin tilalle pantaisiin DVD-soitin ja AV-vahvistin monikanavalaitteiston perustaksi. Ei ikinä! Ei ainakaan vielä kun vanhat vermeetkin toimivat ja tarjoavat jotain alkuperäistä nykypäivän synteettiseen elämään. Tietokoneen näyttö hallitsee työtä ja vapaa-aikaa. Kyllä jotain vanhanaikaistakin saa elämään mahtua.

Thursday, June 09, 2005

Terveisiä putkiaivoista! 

Vuosia sitten Pelle Miljoona lauloi: "häpeän olla valkoinen, häpeän olla ihminen". Tänään voisin veisata tämän vanhan virren uusilla sanoilla (uudesta ammuvainaan nuotista puhumattakaan) : häpeän olla mies, häpeän olla suuren seikkailun Ahdin sorttia.

Vanha äijä joka on loistavassa kunnossa ja osaa jotain kilpailussa tai johtamisessa vaadittavia asioita kieltäytyy osallistumasta leirin taloustöihin koska hänellä on munat. Suunnattoman raskaat värkit jotka vaativat runsaasti huolenpitoa ja luonnollisesti estävät häntä hoitamasta osaansa leirin taloustöistä. Vedenkanto ei kuulu miehille, kuten ei astianpesukaan saati sitten ruoanlaitto.

Kiva nähdä vallitseeko Suomessa Pohjoismainen moderni hyvinvointiyhteiskunta ja tasa-arvo vai elämmekö pimeää keskiaikaa jonne suuren seikkailun Ahtikin näyttää kovasti kaipaavan. Nyt vielä Ahdin laiskuus ja saamattomuus jaksaa huvittaa, mutta jos tuollainen seniili sovinisti äänestetään jatkoon hävettää olla suomalainen mies. Tuntuu vastenmieliseltä ajatella Ahti aurinkoisen antamaa miehen mallia.

Ukko joukkueeseen kuuluva nuori kaveri jolta kysyttiin näkemystä leirin riidoista kertoi että niin hänkin riitelee mutsinsa kanssa kuten Ahti oman joukkueensa johtajan kanssa. Kumpikaan näistä järjen jättiläisistä ei tunnusta oman joukkueensa johtajan asemaa, arvovaltaa tai oikeutusta. Ahti varmasti ymmärtää päällikön aseman mutta tietoisesti mollaa naisia. Nuori kaveri taas on vielä äitinsä hoidossa eikä näe elämää ympärillään saati osaa huomioida omia velvollisuuksiaan tai muita ihmisiä.

Terveisiä vaan putkiaivoista!

Monday, June 06, 2005

Saranapuolelta 

Sankarit


Aikamme sankarit ostavat 6kg tarjoushedelmiä Kampin K-kaupan avajaisista vaikka määrä on rajoitettu viiteen kiloon per lurjus.

Firmat

Yrityksetkin on nykyään nimetty modernisti. Ennen tunsimme metsäyhtiö Enso Kutseitin, nykyään firma onkin jo tuttavallisesti Stora Denso.

Autot

Autotkin nimetään nykyaikaiseen tapaan. Teknisesti varman päälle ja vanhanaikaisesti toimiva Toyotakin painaa automalliensa nimissä kaasu pohjassa. Maailman toiseksi suurin autonvalmistaja esitteli uuden pikkuautonsa raflaavan nimen: Toyota Varis ja koska nimi oli hiukan turhan pehmeä paranneltu versio kantaakin jo nimeä: Toyota Varis Torso. Kaikkein uusimman pikkumallin nimi on kesytetty muotoon Toyota Aygo vaikka kielenpäällä kutitteleekin Toyota Yugo balkanin sodan merkeissä.

Modernit nimet ovat lyömättömiä aikansa tulkkeja. Mahtaa tulevien vuosien ekaluokkalaisilla olla jännää perinteisten suomalaiskansallisten nimiensä kantajina. Nimilistahan voi pitää sisällään Ridgen, Brooken ja Larryn vanhemman aikakauden Adolfin ja Josifin sijaan.

Näinhän tuo Julius nimenkin alkuperä aukenee hiljalleen.


Juoru muutti muotoaan

Muutos. Muutos on pysyvä olotila. 70-luvulla kouluissa kerrottiin Neuvostoliiton syyttäneen suomalaisten ampuneen Mainilan laukaukset talvisodan aloittamiseksi. Hiukan ihmetytti kun Puna-armeijalla oli rajan ylittäessään ja suomalaisten ankaraa hyökkäystä torjuessaan valmis aikataulu voitonparaatin järjestämiseksi Oulussa. Sanoisin suunnitteluaikataulun ylittäneen kaiken mihin USA:n terrorisminvastainen sota 2000-luvulla on pystynyt. Siinä mielessä nykyinen tulkinta Neuvostoliiton ampuneen itse Mainilan laukaukset päästäkseen "laillisesti" veren makuun kuulostaa ainakin meikäläisestä loogiselta. Näin selittyisi sekin miksei suurelle osalle suomalaisista sotilaista riittänyt hernekeiton ja pystykorvan lisäksi kuin kokardi hattuun. Luulisi ainakin kenen tahansa järkevän ihmisen varustavan armeijansa muullakin kuin kerran laukeavalla aseella ja muutamalla panoksella jos aikoo hyökätä kymmen- tai satakertaista ylivoimaa vastaan. Saattaahan viinalla ja saunallakin olla osuutta asioihin mutten usko näihin ihmeisiin jollen saa parempia vakuutteluja. Kyllä järkikin sanoo suuremman nokittavan pienempäänsä jo ihan periaatteesta ja valta-aseman säilyttämiseksi.


Voimatasapainoko?

Ala-asteen ensimmäisellä luokalla yläluokan pojan klopit kiusasivat ja käyttivät voimaa. Yksi otti jaloista kiinni ja roikotti pää alaspäin näyttääkseen voimaansa. En pitänyt tyypeistä mutten antanut periksi. Toisaalta tuo tapahtui kauan sitten maalla jossa pahatkin olivat pahoja selvin päin.


saranapuolelta

Myöhemminkin jouduin vessaterrorin uhriksi. Kiusaajien harmiksi tulin kopista ulos, tosin saranapuolelta mutta liekö tuolla niin väliä.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?