<$BlogRSDURL$>

Monday, February 28, 2005

Miesten ehkäisyä? 

Taitavat olla joiltain työt vähissä. Luin brittiläisestä tietokoneharrastajien lehdestä tutkimuksesta jonka mukaan kannettava tietokone saattaa vähentää siittiöiden tuotantoa. Kun juttua luki tarkemmin siinä sanottiin että kannettavan tietokoneen pitäminen polvilla lisää useimmissa tapauksissa kivesten lämpötilaa joka taas vaikuttaa tahman tuotantoon.

Saman asian olisi mielestäni voinut sanoa toisinkin. Senkun toteaa kaiken kivesten lämpötilaa yli normaalin tilanteen kohottavan touhun vähentävän siittiöiden tuotantoa. Jokainen voisi itse päätellä mikä kenties saattaa nostaa kellien lämpötilaa yli normaalin. Samalla tässä meillä on avain miesten ehkäisyyn. Silmien alla mutta näköjään ulottumattomissamme. Väestöliitto varmaan kieltäisi paavin tuella miesten hormonittoman ehkäisyn.

Kenen aivot ovat tahmassa?

Kisaterveisiä ja muutakin 

Oberstdorfin kisoistakin selvittiin hengissä, ei kärytty lainkaan! Mitä nyt vähän mitalitavoitetta alitettiin muttei se ollut mitään verrattuna viime kesän Ateenan Olympialaisten mahalaskuun. Harva pystyy voittamaan yhtään mitään kylkiluu murtuneena. Kiitos vaan Ahosen Jannelle suomalaisen talviurheilukunnian pelastamisesta!

Sitten pieni kansainvälinen osuus:


Dear norwegians, I share your shame for this unfairness in flesh called Sigbjörn Normann, could you please change his familyname to NoMan at all or NoNormann? If might felt a bit better in international field when you could say this is alien from outer space and has nothing to do with norwegian sportlife.


Näin se käy. Ja sama suomeksi: Hanki silmälasit perkeleen juntti.


Toisaalta es ist ein deutsches Tradition nur die deutschen sportmänner zu hilfen und die anderen einfach vergessen. Das hat auch Sigbjörn Normann sich gelernt. Vielleicht länge tradition mit Arne Treholt und die anderen solchen Menschen?


Kyllähän suomipoika puhua osaa jos tiukka paikka tulee ja viinaa riittää. Pussaaminen tahtoo siinäkin tilanteessa unohtua turhan helposti.

Niinhän epäviralliset ja villit huhut väittävät FIS:n lieventäneen doping-seulaansa suomalaisten käryttyä Lahden kisoissa oikein urakalla. Oishan se ikävää jos muidenkin maiden joukkueista koko terävin kärki siirtyisi suoraan kilpailukieltoon. Sponsoritkin saattaisivat kaikota. Ettei vaan tuo urheilukin olisi muuttunut jalosta kilvasta liiketoiminnaksi ja jaloviinan juonniksi. Onko tuo norjalainen mäkituomari ollut selvin päin tornissa?

Thursday, February 24, 2005

Kertakäyttöyhteiskunta 

Nykyään työpaikoilla näyttää olevan tärkeää pitää töissä ihmisiä jotka ajattelevat vähän ja tekevät paljon. Sehän selittää minunkin mukana olemiseni;) Toisinaan voisi olla hyvä ajatella ammattitaidon ja työkokemuksen merkitystä erilaisten tilanteiden hoidossa. Aloittaessani uusissa tehtävissä teen usein turhaa työtä enkä osaa keskittyä olennaiseen. Ajan kuluessa opin väistämättä jättämään epäolennaisen sivuun ja keskittymään tärkeisiin asioihin. Jos ja kun tehtävät muuttuvat milloin mistäkin syystä kestää aikansa ennenkuin uusi vastuuhenkilö oppii niksit sekä myönteisellä tavalla rutinoituu työhönsä. Tämä vaan on kvartaalitaloudessa kadonnut aikoja sitten yritysjohtajien tietoisuudesta. Ammattitaito on vaihdettu jees-miehiin ja kyllä naisiin. Mikäs siinä. Hyvähän on puhaltaa yhteen hiileen ja olla samaa mieltä rajattoman konsensuksen vallitessa.

Ongelmia tulee kun asioista pitäisi päättää tai jotain pitäisi muuttaa. On vaikea keskustella jos kaikki ovat yksimielisiä eivätkä edes halua nähdä valitun ratkaisun huonoja puolia tai riskejä. Voihan tehty päätös olla käytännössä ainoa oikea, paras mahdollinen tai vähiten huono mutta todellisuuden ymmärtäminen on vaikeaa jos ei asiasta synny keskustelua. Tilanne johtaa lyhytnäköiseen kvartaalijohtamiseen. Juuri nyt valitsemamme ratkaisu toimii vaikkei siitä olekaan iloa pitkällä tähtäimellä. Mielenkiintoinen tilanne. Maalaisjärki on heitetty ulos ja tilalle on otettu lyhyen tähtäimen voiton maksimointitavoite.

Kysymys voi kuulua esimerkiksi: kannattaako siivouksesta maksaa yritykselle A 3000 euroa kuussa jos yritys B lupaa samat palvelut 2000 eurolla kuussa? Lyhyellä tähtäimellä halvin tarjous on paras. Pitkällä tähtäimellä siivousfirma B:n puutteellinen työ aiheuttaa lisätöiden ja korjauksien tarvetta sekä jättää paikat toimija A:n tasoa huonompaan jamaan. Työympäristö heikkenee, vierailijoiden arvostus vähenee ja epäsiisteys saattaa lisätä flunssia tai laskea työkykyä sekä -motivaatiota.

Silti parin vuoden tähtäimellä säästetään 24 000 euroa. Samalla unohdetaan että rahalla saadaan vähemmän asioita kuntoon ja tulokset ovat väistämättä huonompia. Lisäksi perushuollon puutteet aiheuttavat usein kalliidenkin lisätöiden tarpeen. Viidessä vuodessa lattian vahauksen pois jättäminen saattaa aiheuttaa 25 000 euron lattiaremontin, 6 000 euron lisätyöt jollain osa-alueella sekä 15 000 eurolla sairauspoissaoloja. Nämä kulut eivät kuitenkaan suoraan näy huonommin tehdyn työn seurannaisvaikutuksina joten ammattitaidottomat johtajat saavat omistajilta kiitosta kulujen näennäisestä laskemisesta.

Sama voi tapahtua jos laminaattiliikkeessä vaihdetaan 15,- euroa per neliö maksava laminaatti 9 euroa neliöltä maksavaan tuotteeseen. Vaikka edullisemmasta tavarasta saisi paremman katteen osa tuloista saattaa kulua lisääntyneiden reklamaatioiden hoitoon. Kvartaalijohtamista parhaimmillaan on laskea vain tuottoeurot unohtaen samalla kulut jonnekin mustaan aukkoon.

Miksi ihmetellään yritysten huonoa kannattavuutta vaikka nämä toimivat näennäisesti huomattavasti aiempaa tehokkaammin?
Kyseessä tuskin on mikään ihme!

Tuesday, February 22, 2005

Paradoksien poikasia 

Pikku paradoksit piristävät parhaimmillaan.

Sano kaunista naista kauniiksi. Oletko sovinisti vai herrasmies?

Sano kommunismia työmiehen aatteksi. Oletko puolueen jäsen vai tyhmä?

Sano USA:ta maailman vapauden puolustajaksi. Oletko valehtelija vai republikaani?

Sano Microsoftia avoimuuden puolestapuhujaksi. Oletko epälooginen vai saatko palkkaa MS:ltä?



Niin. Miksi naista ei saisi sanoa kauniiksi? Useimmat naisethan ovat kauniita. Arvioinko naista ulkonäön perusteella jos muistutan kauneudesta? Unohdanko sen älyllisen puolen? Saanko unohtaa?

Minusta naisen älyn unohtaminen kertoo vain omasta älyllisestä tasostani, ei toisen ihmisen tasosta. Jotkut ovat kauniita ja älykkäitä, toiset lähinnä jompaakumpaa. Lopulta en ole ymmärtänyt etsiä sädehtivän kaunista tai loistavan älykästä kumppania vaan ennemminkin ihmistä jolla on sekä sydän että selkärankaa. Olen kääntänyt selkäni pinnallisuudelle ja kurkottanut sieluun. Silmien kautta. Meikäläinenhän ei rintakehän kanssa keskustele.

Mikä lopulta miehessä kiehtoo naista? Pään sisäpuoli vai ulkopuoli? Pitääkö olla pitkät hiukset vai kalju? Onko parempi olla jotain siltä väliltä? Eikö jokainen meistä saa sitä mitä tilaa? Jos haluaa runsaasti kauneutta voi olla viisasta vähentää älyllisiä ambitioita ja päinvastoin.

Jos etsii ihmistä voisi etsiä sydämellään eikä silmänrei'illään. Kauneus on helppo nähdä ja älykkyys usein helppo huomata, sydän sykkii usein lähellä eikä meillä ole siitä aavistustakaan.

Kaikkea on tullut eteeni. Ainakin monenlaista. Oman suuni sammakot ovat auttaneet vapautumaan monesta mukavasta mimmistä. En ole halunnut loukata vaan lausunut jotain tyhmänpuoleista. Ei ikä pilaa meitä. Monesti nuoret ihmiset ovat raakileita. Toisinaan vanhat ihmiset eivät olekaan kypsyneet vaan paremminkin mädäntyneet. Yleistäminen ja luokittelu estävät parhaiten yleistäjiä sekä luokittelijoita elämästä.

Yritysmaailmassa aiemmat kokemukset tietyn tyyppisistä ihmisistä usein vaikuttavat seuraavankin saman tyyppisen ihmisen saamaan arviointiin. Toisinaan hyvässä ja toisinaan pahassa.

Jos kirjoitan ansioluettelooni työntekijä voi kysyä mitä se tarkoittaa, jos tarkennan asiaa se voi johtaa harhaan. Usein samalla sanalla on monta merkitystä enkä voi tietää mitä jokin sana toiselle ihmiselle tarkoittaa. Hyvää, huonoa vai jotain ihan muuta.

Kuka muuten käski nettiturvaohjelman tekijöiden lahjoa Tanja Karpelaa lobbaamaan epäonnistuneita ohjelman tekeleitä suomalaisiin kirjastoihin? Jos tuon tyyppiset ohjelmat todella toimisivat ei kukaan saisi enää roskapostia sähköpostiinsakaan koska nettiturvaohjelmilla voisi paitsi estää pääsyn saastan ääreen myös torjua ryönän alkulähteilleen.

Eläköön suomalainen säihkyvä äly! Ehkä tosiaan on viisaampaa laittaa Geir euroviisuihin esittämään mahdollisimman mitäänsanomaton veisu jottei kukaan enää seuraavana päivänä muistaisi mikä biisi jäi tänä vuonna viimeiseksi?

Wednesday, February 16, 2005

OK just a little guitar playing, there'll be no more aaaaah! 

Tulin alkuviikosta kulkeneeksi pahaa aavistamatta Free Record Shopin ohi ja tietysti löysin David Gilmour in Concert DVD:n. Tarjouksessa. Hetken päästä muovipussissa kanssani kotimatkalla. Suosittelen kaikille musiikin ystäville. Tai ainakin kitaran ystäville. Shine On You Crazy Diamond osat 1-5 ja 6-8 jo sinällään pysäyttävät mukavasti muista biiseistä puhumattakaan. Syd Barrettin Terrapin ja Dominoes saavat uuden elämän ja liekö Sydin ja Daven ranskanreissulta tarttunut matkaan ranskalainen Je Crois Entendre Encore jonka David laulaa ranskaksi.

Meikäläiselle äänite on todellinen aarre koska olen vihkiytynyt Pink Floydin musiikin salaisuuksiin pitkän kaavan mukaan. Aloitin kuuntelemalla Saucerful Of Secrets levyn nimiraidan noin 16 kertaa peräkkäin läpi LP-levyltä. Ja siitä se lähti. Pikkuhiljaa. Aluksi yritin löytää punaisen langan, sen kipinän joka on kantanut bändiä jo 40 vuotta läpi aikojen. Jotain olen oivaltanutkin vaikka paljon on vielä kyntämätöntä sarkaa. Viime aikoina tuota sarkaa on tosin kynnetty yhä useammin laser-säteellä entisen timanttineulan sijaan.

Tämä levy vain vihjeeksi kaikille joille kitara puhuu. Tällä DVD:llä kitaralla on paljon sanottavaa.

Päivän kysymys 

Mistä tunnistaa maan johon ei saa viedä USA:n uusinta teknologiaa?

Kyseessä on luonnollisesti valtio jossa suurin osa USA:n huipputeknologiasta valmistetaan.

Reklamaatio Viivin viihdeuutisista 

Kerrankin kun olisi silmä levännyt Avellanin Viivin minihameessa ja seurannut tyytyväisenä näkymiä siitä alaspäin aina yhtä lahjomaton ohjaaja rajasi kuvakulman tunnontarkasti helman yläreunaan jolloin meikäläiselle ei uutistenlukijan silmien ja hiuslaitteen lisäksi jäänyt nähtävää.

Mikä siinä on ettei MTV3 (muista kanavista puhumattakaan) halua näyttää tyylikkäiden naisten asukokonaisuuksia? Terveisiä vaan täältä silmänruokaa janoavasta kansanosasta. En väitä että itse olisin luomakunnan kruunu, mutta kun kerran TV:ssä ois mahdollisuuksia esittää muutakin kuin rintakehää se ei näytä kertakaikkiaan sopivan. Kysyn vaan miksi?

Friday, February 11, 2005

Elän tavallani eli tarina kohtalon käänteistä joita en halua tulkita enempää 

Lumi peittää maan. Vastasatanut valkoinen lumi valaisee ja puhdistaa maiseman. Likainen maa, kaivannot, sohjo, ja roskat näkymättömissä. Rauhoittavaa, lumoavaa talven valoa. Kylmä viitta täynnä elämää, kauniita yksityiskohtia tasaisen valkoisessa verhossa. Pyrytuuli peittää maan armollisesti kauniilla aineellaan. Tuuli on kylmä, keho jäähtyy lumen sulaessa iholla. Mieli lepää ja sielu rauhoittuu.

Levollinen tunne sisimmässä. Tein minkä voin. Olen elämän maratonjuoksija. Haluan päästä maaliin. Elävänä perille. Aloittaa uuden kierroksen. Te päätätte, minä en. Te valitsette, minä tarjoan vaihtoehdon. Sieluni jää ehjäksi ja henkeni saa rauhan. Näen kauemmas vaikka olen likinäköinen. Katson metsän läpi vaikka elän sen keskellä. Juoksen ympäri ja raadan kuin orja mutten turhaan. Näen päämääräni, tunnen tieni enkä eksy. Jos minua ei valita en sääli itseäni. Käännyn ympäri ja etenen jälleen. Hyvä on aina parhaan este. Se joka menettää on joku muu, minä voitan itseni. Haluan voittaa ja itsensä voittaminen on arvo. Toiset voi voittaa tönimällä, itsensä voi voittaa vain aidosti.

En pelkää arvostelua. Pelkään puolivillaisuutta. Aitous on arvokasta. Oksat ovat puun kukka. Lumi on talven kruunu. Tuuli soittelee elämän säveliä puissa. Haluan pysähtyä hetkeksi kuuntelemaan. Haluan katsoa silmiin. Haluan olla aito, avoin. Selkään puukottajat ja poliitikot voivat kaataa minut maahan, mutteivät saa sieluani. Arvostan moraalista voittoa. Sieluni on euroja arvokkaampi. Yrityselämä voi potkia päähän muttei omistaa minua. Pääomani on ainoa omaisuuteni, siis oma pääni. Muu katoaa ja joskus kroppani maatuu. Sitä odotellessa elän täyttä elämää. En pelkää epäonnistumista enkä onnistumista. Minut ylennettiin varamieheksi. Katson kohtaloa silmiin ja hymyilen rauhallisesti.

Kohtalo voi kampittaa muttei voittaa.

Tuesday, February 08, 2005

Lisää kysymyksiä ja mahdollisia vastauksia 

Missä on USA:n ulkoministeri?

Gondolissa.


Onko USA:n varapresidentti intiaani?

Ei, vaan Chenyenne.


Miksei John Kerryä valittu USA:n presidentiksi?

Koska Heinzia ei ollut tarpeeksi.


Miksei John Fogertya valittu USA:n presidentiksi?

Hän ei ollut ehdokkaana.


Miksi ulkoministeri, pääministeri ja presidentti eivät keskustele julkisesti Suomen ulkopolitiikasta?

Koska Vladimir Putin ei ole hyväksynyt heidän linjaansa.


Mitä venäläisten kaupallinen edustusto halusi perustaa Suomeen?

Haaraliikkeen.

Päivän kysymys 

Miksi Soneran entiset johtajat kiistävät teleurkintasyytteet?

He eivät tienneet ko. lain koskevan heitä.

Monday, February 07, 2005

Arskan autoratkaisu 

Talvisten tieliikenneonnettomuuksien syyksi on osoittaunut talvikeli. Jotta liikenne olisi turvallista kaikille autoilijoille pyritään turvaamaan kesäiset ajo-olot myös talveksi. Ajotaitoa pyritään edelleen huonontamaan jotteivät ihmiset uskaltaisi ajaa kovaa hyvissä tai huonoissa olosuhteissa. Ainakin pääkaupunkiseudulla näkee päivittäin ihmisiä jotka ajavat uudella tai pari vuotta vanhalla autollaan ilmiselvästi käsittämättä talveen sisältyvää liukkauden riskiä. Jos vastoin oletuksia tie sattuisi olemaan liukas ja auto karkaa käsistä vika on tienpitäjän eikä kuljettajan. Vika voi olla myös nopeurajoituksen koska nokkela kuljettaja tiesi sallittua nopeutta olevan turvallista ajaa jollei tienpitäjä ole tyrinyt myös nopeusrajoitusmerkinnöissä.

Vanhanaikainen tapa syyttää kuljettajaa, sitä ratin ja penkin välissä istuvaa autoa ohjaavaa henkilöä on jo unohdettu. Eihän kuski paralla ole kykyä käsittää tieolojen vaihtelua suomalaisessa luonnossa. Kesäinen sumukin pitäisi loihtia pois talvisista pyryistä puhumattakaan. Suomalainen tapa kiistää auton kuljettajan aivotoiminnan esiintyminen on johtanut tilanteeseen jossa järki on jätetty kotiin tai ainakin takapenkille tielle lähdettäessä.

Olisiko aika miettiä syntyjä syviä. Mitä jos auton kuljettajan pitäisi itsekin ymmärtää vähentää tilannenopeutta ilman eri pyyntöä. Keskellä tietä oleva sohjovalli saattaa aiheuttaa sohjoliirron. Sileä jää taas voi vähentää kitkaa talvisaikaan melkein missä tahansa. Pieni kaasujalan nosto voi antaa mukavasti turvamarginaalia. Samoin varovainen jarrutuskokeilu sopivassa tilanteessa kertoo tien liukkaudesta lahjomattomasti ja reaaliajassa.

Olisiko syytä nostaa nopeusrajoituksia maanteillä jotta autoilijat mieltäisivät ne maksiminopeuksiksi? Nykyään useimmat tielläliikkujat näyttävät pitävän nopeusrajoituksia lähinnä suositusnopeuksina. Olisiko syytä lopettaa teiden suolaaminen jotta tiet olisivat koko talven ainakin vähän liukkaita? Näin vältettäisiin liukkaiden tienkohtien aiheuttamat yllätykset ja sydämentykytykset. Koko tie olisi aina talvella harvoja poikkeuksia lukuunottamatta liukas joten varovaisuus lisääntyisi. Kaupungeissa pääkadut suolattaisiin ja sivukadut jäisivät käsittelemättömiksi, kenties pientä hiekoitusta jotta parkkeeraus helpottuisi. Parin vuoden kuluttua kaikki normaalijärkiset ja jokin osa kovapäisimmistäkin kuskeista ymmärtäisi talvikelin vaarat paremmin kuin mikään kampanja voi koskaan valistaa.

Tietysti jäljelle jää aina muutama SUV-autolla ajava umpiluupää joka tietää voittavansa kanssaihmiset kolarissa mutta nämä ovat "annettu arvo" jota ei voi muuttaa edes verotuksella. SUV-auton eräs status on osoittaa etteivät vakuutukset tai polttoaineen hinta luonnonsuojelusta puhumattakaan merkitse mitään omistajalleen. Maasturilla ajo kaupungissa on nykyaikainen peniksen jatke ja tapa osoittaa halveksuntaa ekologisille arvoille. SUV pelastaa kuljettajansa ja matkustajansa niin kauan kun tielle ei osu vielä suurempaa monsteria. Miksikähän iso Arska ajaa hummerilla.

Sunday, February 06, 2005

Väsyneenä ajateltua 

Täytyy harkita vitamiininien syöntiä väsymyksen painaessa päälle. Liekö elämässä nykyään liikaa tapahtumia vastaanottokykyyn nähden vai olenko yksinkertaisesti tullut vanhaksi? Toisaalta 50 tunnin työviikotkin vievät oman veronsa. Eikä maailmassa jossa esimerkiksi paavi ei ole vuosiin tiennyt maailmanmenosta tuon taivaallista pidä turhista valittaa. Pitääkö paavin olla vanha seniili mies jotta häntä voitaisiin käyttää katolisen kirkon keulakuvana todellisten hallitsijoiden pysyessä näkymättömissä?

Suomalaisen silmissä paavi-instituutio voi olla merkityksetön kuten Suomikin varmaan on paavi-instituution kannalta. Maailman laajuisesti vaan mies joka kieltää kondomien käytön ja ylipäänsä ehkäisyvälineiden käytön nopeuttaa toiminnallaan nälänhädän ja hiv-tartuntojen leviämistä. Paavi etunenässä katolinen kirkko on kieltänyt syömästä Amazon-virrassa eläviä suomuttomia kaloja. Asia ei ole pikkujuttu, koska maailmassa on paljon lukutaidottomia ja kouluttamattomia ihmisiä joiden mielestä seniili ukko on Kristuksen edustaja maan päällä.

Auttaisiko näitä katolisia ihmisiä oikeus lukea ihan itse Raamattua? Nähdä, ettei koko Raamatussa ole sanaa paavi. Piispat ja seurakunnan paimenet ovat seurakunnan palvelijoita ja opettajia, eivät vallankäyttäjiä tai liikemiehiä. Vatikaanilla on mittaamaton omaisuus mutta käytetäänkö siitä edes murto-osaa ihmisten hyvinvointiin tai nälänhädän sekä sairauksien torjuntaan?

Kauhea uutinen suomalaisen kirkkoherran vaimonsa hakkaamisesta on pieni puro verrattuna selibaatissa elävien kirkonmiesten toimintaan. Pikkupojat ovat vaarassa joutua hyväksikäytetyiksi naisista puhumattakaan. Eivät ne paavin pallit niin turhat ole kuin väitetään. Vaikka niitä käytetäänkin ainoastaan salassa kaiken maailman papit ja kardinaalit ovat todellisia himojensa orjia. Liekö roomalaiskatolisessa maailmassa vallitseva selibaatti tapa pitää kirkonmiehet kurissa? Onhan kirkon johtajilla valta raottaa "paratiisin ovea" puutetta kärsiville pappiparoille.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?