<$BlogRSDURL$>

Thursday, July 22, 2004

Lomatunnelmia

Jätin autoni lomailemaan autokorjaamoon. PIeni säätö on aina paikallaan ja auttaa katsastuksessakin. Toivottavasti. Itsekin on rennompi olla lomalla kun ei tarvi autosta huolehtia: onko polttoainetta?, ovatko ovet lukossa?, onko parkkipaikkoja?, milloin pysäköintiaika loppuu?, kuka ajaa jos joku haluaa ottaa pari neuvoa antavaa?, aikooko tuo neropatti todella kääntyä kylmästi eteeni?, vieläkö vihreä palaa? ja ties mitä suorastaan stressaavaa.

Hyvästeltyäni kulkineeni hyppäsin Tallinnan autobussikoondikseen ja löin kuskille 15 EEK kouraan. Pienen harjoittelun jälkeen rei'ityskin sujui ja alko-expressistä löytyi edullista juotavaa, tosin Kännu Kukk piti etsiä Citymarketista saakka.

Tässä on vähän niinkuin loman tarpeessa ja loman jälkeen jo kaipaakin päästä töihinsä lepäämään. Huh hellettä!


Suomalaisia ei lahjota näköjään tarpeeksi

Ei taida muuten Silja Line maksaa virkamiehille tippiä koska rajavartiomiehet hidastelivat 22.7.2004 aamulla tahallaan passintarkastuksessa niin että ajoissa paikalla olleet pääsivät reilusti myöhässä SeaCatille ja lähtö myöhästyi 20 minuuttia. Nyt kun passintarkastus pelaa Tallinnassa ja pikavisiititkin ovat laiillistettuja jonkun pitää kyykyttää kuluttajaa (=me veronmaksajat). Ainoa perustelu hidasteluun oli ettei Viro ole Schengenin sopimuksessa ja passin tarkastus on hidasta hommaa (kysyin tietysti mikä maksaa).

Tuesday, July 20, 2004

Miksi äänestämisellä voi olla merkitystä jopa USA:ssa?

USA:n presidentin George W Bushin (tyhmempi) varapresidentistä on tullut hänelle painolasti koska Cheney, siis itse Haliburtonin Dick Cheney ajoi läpi hyvät urakat Haliburtonille sekä toimi aktiivisesti Irakiin hyökkäämisen puolesta. Äänestäjien pelko siis saa jopa USA:n huippupoliitikot miettimään tekemisiään muutaman vuoden välein mikä on hiukan koomistakin. Pahan akseli Bush-Cheney-Rumsfeld-Rice jota voisi myös kutsua jenkkien neljän koplaksi saa siis tilaisuuden miettiä tekojaan presidentin vaalien merkeissä. Demokraattien Kerry tuskin päätä silittäisi jos vaalit voittaisi vaan nämä maailmaa järkyttäneet uhkakuvat joutuisivat uudelleen pyrkimään valkoiseen taloon jossa ne jännät nappulat ovat tallessa.


Ei sentään itärajan takana

Kyllä koti-Suomessakin äänestäjillä vielä jokin asema on, vaikka heikkokin. Parempi kuitenkin kuin emämaassamme itärajan takana jossa yksi tsaari vangitsee kenet tahtoo (=Hodorkovski) ja murhaa kansan (=tsetseenit) josta ei pidä. Länsimaisten sijoittajien epäluuloa ihmettelevät venäläiset ovat oikeastaan surkuhupaisia ensin ampuessaan vastustajansa olivat nämä liikemiehiä tai lehtimiehiä ja sitten hämmästellessään miksei teräsdemokratiaan luoteta. Hehän tuhoavat kaikki eteensä osuvat terroristit olivat nämä sitten tottelemattomia yrittäjiä tai kansakuntia. Varmempaa toimintamallia saa hakea.
Ekologiaa elämään ja remontointiin

Uudisrakentamisessa erilaiset hengittävät rakenteet ja ekologiset ratkaisut ovat muotia mutta korjaustöissä ekologiaa ei pahemmin mietitä. Ehjiä ja siistejä huoneistoja puretaan sieltä täältä jotta saataisiin oman mielen mukaiset viimeistelymateriaalit paikoilleen.

Remontoijien naapurit saavat tuta korjausten vaikutukset omissa vastikkeissaan ja vuokrissaan kun "taloudelliset" remonttireiskat heittävät surutta purkujätteensä taloyhtiön yhteiseen roskakatokseen jonne nuo "aarteet" eivät kuulu vaan jokaisen pitäisi viedä romunsa kaatopaikalle omaan laskuunsa. Ainakaan meillä ei edes joustavan ja palvelevan huoltoyhtiömme tarjoama romujen poiskuljetus kiinnosta vaan vanhat saunan kiukaat sekä huonekalut päätyvät kepeästi koristamaan jätekatostamme puhumattakaan niistä pienemmistä roskista.

Helposti tulee muutettua sisustusta perin pohjin vain koska uudessa kodissa on käytetty vääränlaisia tai väärän värisiä tai muuten vaan uudelle asukkaalle kelpaamattomia sisustusmateriaaleja. Pahimmillaan ennen sotia rakennetuista puutaloista heitetään kaatopaikalle puusepän valmistamia moneen kertaan maalattuja sisustusovia koska viimeisin maalipinta on rapistunut. Massatuotantofirmat eivät edes valmista moisia ja jos ne saa suurella työllä houkuteltua tekemään alkuperäisen kaltaisia ovia kappalehinta nousee helposti yli 500 euron eikä sitä edes pidetä kovana pyyntönä erikoistyöstä.

Mikä siinä on ettei olemassaoleviin ratkaisuihin haluta sopeutua? Eikö sisustusta voisi muuttaa alkuperäisiä osia hyödyntäen tai myyden? Onko lisätyö näin suuri ongelma meille 2000-luvun kiireisille trendien seuraajille? Tekee suorastaan pahaa katsoa mokomaa haaskausta. Taitaa olla niin ettemme välitä tehdä työtä hyödyntääksemme vanhoja laatoituksia, lattioita tai ovia vaan mieluummin heitämme "romut" taloyhtiömme ja naapureidemme maksettaviksi jätteiksi ja hankimme jotain ihan uutta ajattelematta sen enempiä kuinka laadukasta tai kestävää tuo uusi ja ihana on.

Vanhan puusenpänoven maalaamalla se voi kestää seuraavat viisitoista vuotta kauniina käsityötaidon muistomerkkinä ja voimme vielä ylpeillä jättäneemme siihen omankin siveltimen jälkemme. Sen sijaan lähiliikkeestä ostettu kevytovi on kertakäyttötuote jota ei pahemmin pysty fiksaamaan vaan vaurion sattuessa mokoma on paras (ja edullisinta) vaihtaa uuteen. Moni meistä on huomannutkin saman huonekaluissaan. Vanhat puukalusteet vaativat hoitoa ja huoltoa mutta uudet lastulevyvärkit menevät armotta vaihtoon kolhiintuessaan.

Kuka meistä haluaa maksaa laadusta lisähintaa? Onko hinta tuotteen tärkein ominaisuus? Epäilemättä mikä tahansa tuote jota voi korjata on kertakäyttöistä krääsää kaukokatseisempi valinta mutta kiinnostaako koko asia meitä? Vaikken ole lisääntynyt kenenkään kanssa haluaisin jättää pallomme ehjänä seuraaville leikkijöille. Eivätkö luonnonvarat ja kauniit maisemat ole arvokkain omaisuutemme muun muututtua historiallisiksi raunioiksi?
Hei nauraako joku meille?

Silloin tällöin saan lukea lehdistä tai kuulla uutisista kuinka kannan Tallinnasta suomalaista olutta ja viinaa takaisinpäin.
Tämä on kyllä törkeää yksinkertaistamista. Olemme jo vuosia ystäväni kanssa pitäneet vissin huolen ettemme tuo Tallinnasta mitään suomalaista tavaraa. Olut voi olla Sakua tai Tartu ôlletehase laittamaa tai vaikka Carlsbergia jos ei muuta löydy. Viinaakin tehdään Suomen ulkopuolella: ainakin konjakkia, brandya, viskiä, rommia ja vodkaa. Tietysti viinin ostokin houkutti jo ennen EU-aikaa mutta uusilla kiintiöillä ei tarvi kitsastella.

Kuka vielä nauraa ihmisille jotka muka hakevat suomalaiset tuotteet vähemmällä verolla takaisin? Minä en ainakaan nauraisi. Suomalaisten olisi parempi kiittää ihmisiä jotka viitsivät hakea suomalaisia tuotteita takaisinpäin ja lisäävät niiden myyntiä. Niitä kiitoksia ei minulle tarvi osoittaa, en osta Tallinnasta suomalaisia tuotteita.

Saturday, July 17, 2004

Voi poroparkoja!


Tallinnassa

HS ihmetteli tänään 17.7.2004 miksi Tallinnalaiset taksit huijaavat viattomia suomalaisturisteja. Kymmeniä kertoja Tallinnassa käyneenä voin vastata: syy on suomalaisten. Laivalta maihin tulleiden miesten tavaramerkki on vuodesta toiseen heilutella 20:n ja 50:n markan seteleitä taksikuskeille ja useinmiten humalapäissään maksaa muutaman kilometrin taksimatkasta jonka hinta taksamittarin mukaan olisi n.20 EEK oman päänsä mukaiset 50 -132 EEK. Eihän kukaan taksikuski varmaan kuvittele kaikkien suomalaisporojen maksavan mukisematta saman summan kuin nämä maansa ökylähettiläät?


Bangkokissa

Samaa tekisi mieli sanoa Bangokissa tapaamastani nuoresta suomalaisnaisesta joka osti paikalliselta myyjältä tavaroita joista kehui saavansa Suomessa helposti moninkertaisen hinnan. Tällaisesta elvistelystä ei varmaankaan seuraa minkäänlaista hinnan korotusta? Tuo nainen ja hänen ystävänsä tinkivät Rose Gardenista palatessaan parikymmentä postikorttia käsittävän pakkauksen hinnan alkuperäisestä n. 120 bahtista johonkin 60:n - 80:n bahtiin, hieno suoritus varsinkin kun ostin samaisen korttisatsin samoilta myyjiltä 20:llä bahtilla. Onneksi olkoon te itämaisen kauppatavan suvereenit valtiaat ja valtiattaret!


Antaako öykkäröinti tai rahoilla elvistely jotain lisäarvoa matkalle? Tekeekö kännissä öriseminen matkailusta mukavampaa? Ilmeisesti tekee koska rahaa kannattaa kylvää ympärilleen. Rahan sirottelusta sinne tänne on sekin etu että se antaa suojaa taskuvarkaita ja huijareita vastaan: noita suoraselkäisiä yrittäjiä. Muistan Tallinnassa pikkupoikalauman (n.15 nulikkaa) jotka pyysivät rahaa leivän ostoon, sanoin ettei mulla ole rahaa mutta tästä saatte juuri ostamani leivän. Mitäkö tapahtui? Leipä ei kelvannut, ainoastaan rahaa olisi huolittu. Eivät ne lapset ruokaa tarvi, raha ratkaisee.


Uusi määritelmä alkoholismille

Uusi tutkimus kertoo joka toisen suomalaisen äidin olleen raskausaikanaan humalassa. Tällaisissa tilanteissa olisi varmaan parasta molempien vanhempien viettää raskausaika selvin päin. Minun puolestani ihmistä joka ei kestä 9 kuukautta ilman alkoholia voi huoletta tituleerata tenukepiksi koska kyseessä on lyhyt aika ja pienen ihmisen elämä voi mennä pilalle jo ennen alkamistaan jollei äiti pysty nenän valkaisuun. Äidille urakka on vaativampi kuin isälle koska imetysaikanakin nautittu alkoholi päätyy oman pikku piltin elimistöön. Tosiasiassa lisääntyminen edellyttäisi noin parin kolmen vuoden absolutismia johon monet suomalaisnuoret eivät pysty vaikka haluaisivatkin. Tässä kohtaa isien tuki puolisoilleen on mielestäni tärkeämpää kuin synnytyksessä. Molemmmat vanhemmat raittiiksi pariksi vuodeksi per pentu! Siinä veri punnittaisiin.

Wednesday, July 14, 2004

Mikä meitä vaivaa?


Mikä vaivaa Marionia ja Timiä?

Nämä Balcon laboratorion koekaniinit ja viattomat uhrit ovat menettäneet huippuvireensä ja Ateenan olympialaiset taitavat jäädä molemmilta väliin.


Mikä kiusaa metsäyhtiöitä?

Metsäliitto, Stora Enso ja UMP-Kymmene ovat saamassa sakkoja muodostamastaan puunostokartellista. Mikäs siinä, mutta ainakin UPM on erottamassa johtajiaan jotka ovat toteuttaneet edustamansa yrityksen arvoja. Voiko tällaisiin työnantajiin luottaa jotka ensin vaativat epämääräisiä temppuja ja kiinni jäätyään syyttävät ohjeita noudattaneita johtajiaan?



Mikä vaivaa miehiä?

Turkulainen mies räjäytti pommin automatkalla Raisiossa ex-vaimonsa istuimen alla. Millainen logiikka saa ihmisen(?) toimimaan näin? Onko meidän miesten mielestä parasta keskittyä menneiden tonkimiseen ja entisten heilojen kiusaamiseen tyyliin: "jos en minä saa, ei saa kukaan muukaan"?

Ruma sana sentään! Kyllä on pikkusieluista ja lapsellista touhua. Tappaa ex-puoliso saatuaan tietää epämääräisistä tapahtumista tai lyödä nykyistä puolisoaan saadakseen miehelle kuuluvan(?) valta-aseman kotona?

Jos yksi jättää toinen ottaa, yleensä aktiivinen osapuoli on nainen. Mies joka ei kestä tulla jätetyksi pelkää naisen kenties paljastavan hänen impotenssinsa luonteen tai kokee pikkuista sieluaan loukatun jolloin tietysti nainen on syytä tappaa tai hakata henkihieveriin. Mitä lie vallan huipulla keikkunut Kari Häkämieskin ajatellut pahoinpidellessään naisystävänsä kännipäissään? Pitäisikö jatkossa tituleerata Häkämiestä väkivallan huipulla olevaksi poliitikoksi?

Erilaisuus on rikkautta, mutta liian erilainen ei saa olla. Venäjälläkin tunnetaan sanonta ettei mies rakasta vaimoaan jollei lyö häntä. Kuulostaa KGB-tyyliseltä suhteelta.

Suomessakin tiedemies intoutuu säälimään kaikkia jotka eivät aio lisääntyä. Tiede ja tieteen edustajat ovat yleensä objektiivisia ja näkevät elämän laajemmassa mittakaavassa. Tuollaisen subjektiivisen ja sallittakoon sanoa vähän pikkusieluisenkin kommentin jälkeen blogin nimi pitäisi muuttaa "pseudotiedemiehen blogiksi".


Lisääntyminen on sen verran vaativaa toimintaa ettei kannata korottaa itseään ennenkuin ne lapset ovat 18-vuotiaita tai mieluummin vanhempia. Siinä vaiheessa meikäläinen saattaa jo työntää koiranputkea koska nykyinen työelämä polttaa kynttilää molemmista päistä. Tosin lapsuuden ystäväni kuoli joskus 4-vuotiaana joten en kadehdi ketään isää tai äitiä koska kaivattu kullanmuru saattaa jättää Telluksen ennen vanhempiaan.

Muutenkin nyt 2000-luvulla lapsista on huolta koska ei tiedä vaikka omatkin pikku piltit joutuisivat tekemisiin katolisen kirkon kanssa.

Mikä siinäkin on että selibaatissa elävät miehet varmaan ajattelevat moninkertaisesti enemmän seksiä kuin suhteessa elävät lajitoverinsa? Mahtaako tuo selibaatti olla luonnotonta ja ihmisen viettien vastaista toimintaa? Tästäkö Paavali kirjoittaa 1 Tim. 4:1-4 ?

Tuesday, July 13, 2004

Elämänohjeita

Älä asenna vanhaan Applen koneeseesi Microsoftin ohjelmia jos haluat vakaata ja varmaa toimintaa.

Osta mieluiten auto Etelä-Saksasta jos et pidä peltitöistä. Suomessa rekisteröidyt autot ovat turhan usein pilalle suolattuja jollei niitä hae Lapista jossa taas arktiset olot kuluttavat moottoria eteläisiä enemmän.

Älä osta vaimollesi tai tyttöystävällesi pölynimuria tai silitysrautaa lahjaksi jos haluat perhesovun säilyvän.

Ehjää ei kannata korjata jollei "mitäköhän siellä on sisällä" ole intohimosi.

Jos poliisi pysäyttää sinut liikennevirheen takia älä perustele mokaa tyyliin: "ainahan sitä kännissä sählää".

Älä valehtele nettideittailussa jos haluat edetä johonkin. Saapuessasi treffipaikalle ja paljastuessasi toisenlaiseksi kuin olet kuvaillut muiltakin väitteiltäsi putoaa pohja pois.


Tarinat synnyttäneiden naisten "löysistä paikoista" ovat pienimunaisten miesten propagandaa.

Älä lopeta cunnilingusta ilman naisen lupaa jos olet viriili ja vakisuhde kiinnostaa.


Naiset voivat nauttia seksistä moninkertaisesti miehiä enemmän jos saavat (ottavat) siihen mahdollisuuden (=antavat itselleen luvan).

Lähentele toista sukupuolta olevaa työkaveriasi jos haluat pilata ilmapiirin työpaikallasi.

Jos olet firman juhlissa niin kännissä ettet pysty pakenemaan pomon vaimoa olet ihan liian kännissä.

Jos oksennat mieluusti syö ryyppyjuhlien jälkeen ruisleipiä paksuilla lihaviipaleilla päällystettyinä.


Tallinnan reissun satoa

Ai ai kun maistuu! Ostinpa Tallinnan Winestoresta Citymarketin vierestä Eden-kermalikööriä (=vanilje-mandli-kooreliköör). Hinta 73 kruunua eli huomattavat 4,85 euroa/0,5l. Sametinpehmeä maku vie kielen mennessään. Ainakin meikäläiseltä jolle makea kermalitku maistuu, njam! Prosentteja on vain 16 mutta makua vallan mahtavasti.

Sadamarketista löytämäni tumma Negrita rommi (0,5l, 108 EEK=7,2€) maistuu myös rahanarvoiselle. Mitäs sitä Bacardista tai Stroh:sta maksamaan kun halvemmallakin saa hymyn huulilleen;) Vana Tallinnan hinta vaihtelee myyjästä ja alkoholipitoisuudesta riippuen jonkin verran. Omat löytöni maksoivat 40% 5,50 €/plo, 45% 5,60€/plo ja 50% 6,70 €/plo. Edullisen laadun ystävälle suosittelen lämpimästi Liiwimaa Palsamia jonka hinta 40% vahvuisena 0,5l:n pullossa on kohtuulliset 5,10€/plo.

Oluen ystävää voi kiinnostaa Sakun III-oluen casen hinta 16,50€/24 tölkkiä ja tietysti 0,5l/tölkki eli 12l josta voi laskea litrahinnaksi 1,38€ joka ei ole kauhean paljon. Paluumatkalla Silja velotti Upcider laatikosta kokonaista 15,60 € eli 1,97 €/l joka on vähemmän kuin kotimaamme 3€/l ylittävä kulunki.

Oikeastaan viihdyn Virossa ihan muista syistä kuin viinan tai tupakan hinnoittelun takia mutta ei voi kieltää etteikö kohtuullinen hintataso houkuttelisi. Kartonki LM:ää maksaa Tallinnassa noin 12,30 €/kpl mikä alittanee HellSinGin hinnan hiukan?

Ne muut syyt. Ravintola Neitsitorn Tallinnassa, Toomemägi Tartossa, Kuressaaren luostari Peipsi-järven rannalla, Taevaskoda etelässä, Toompean mäki Tallinnassa, Tallinnan vanhakaupunki jonka vertaista ei näin läheltä löydä. Kielitaitokin helpottaa eloa ja oloa: jatkakaa kielikurssini seuraamista jahka jaksan taas vääntää seuraavan oppitunnin, jos kielikurssi kyrsii laittakaa nyt joku palautetta, kiitos!

Ja sokeriksi pohjalle: Kahvila Maiasmokk vanhoine puukoristeineen ja maalauksineen, intarsia-pöytineen. Hurmaava, huumaava tunnelma, järkyttävän edulliset hinnat ja paljon paikallisia kävijöitä. Harvassa paikassa Tallinnassa voi rentoutua niin perusteellisesti: I love Maiasmokk!!!

Sunday, July 11, 2004

Palveluala vie vapaa-aikasi

Palvelutyönantajien työmarkkinajohtaja, Elinkeinoelämän työmarkkinaosaston apulaisjohtaja, Eeva-Liisa Inkeroinen vaatii viikonlopputyöstä maksettavien lisien poistoa, erikoisesti sunnuntaityöstä maksettavien lisien poistoa (MTV3:n teksitv:n mukaan).

Varo palvelualaa!

Jokainen joka näkee palkkavertailuja tai työaikatietoja saa helposti selvän käsityksen kaupanalan huonosta palkkauksesta ja epäinhimillisistä työajoista. Vuosia sitten lauantaityöstä sai palkan ja 50% korvauksen, nyt lisä maksetaan vain 13.00 jälkeen ja on kaikille sama: noin 5euroa. Heikennys on selvä. Seuraavaksi ollaan poistamassa sunnuntaityöstä maksettava lisä.

Ulkopuolisen voi olla vaikea käsittää mikä tässä niin ihmeellistä on? Asia on yksinkertainen. Jos työvuorolistasta selviää tilanne viikoksi eteenpäin kukaan ei voi olla varma onko viikonloppu kahden viikon päästä vapaa tai pääsetkö illaksi leffaan, konserttiin tai kyläilemään koska ilman tietoa työvuoroista joudut arvailemaan ja epäilemään olevasi koko ajan töissä.

Nyt tuosta epävarmuudesta ei enää haluta maksaa lisää, päinvastoin. Jatkossa kaupanalantyöntekijät ovat töissä 7 päivää viikossa ja saavat joka päivältä samaa palkkaa. Työvuorojen osalta tilanne useimmissa yrityksissä on täysin uskomaton. Usein vapaata viikonloppua viettävä kaveri joutuu kysymään perjantaina iltapäivällä pomoltaan mihin aikaan tulee seuraavaksi töihin koska vuorolista on vasta tekeillä.

KAUPANALALLA JOKA PÄIVÄ ON TYÖPÄIVÄ

Tilanne koskee myös esimiehiä. Työntekijöiden päivystys ei riitä vaan myös johtajien on oltava paikalla pyörittämässä liikkeitä ja ratkaisemassa mahdolliset ongelmatilanteet.

Kenenkään ihmisen joka aikoo joskus perustaa perheen tai rekisteröidyn parisuhteen ei pidä ikinä erehtyä orjatyövoimaksi liike-elämään.

Jos nuorella ihmisellä on älyä ja kapasiteettia sitä kannattaa käyttää kaupanalasta eroon pyrkimiseen. Eeva-Liisa Inkeroinen edustaa suomalaisten kiinalaistamisjattelua jossa pyritään tekemään työntekijöistä työnantajien omaisuutta.

Vielä kerran: palveluala on huonosti palkattu työ jonka työajat ovat todella epäinhimilliset: PYSYKÄÄ KAUKANA KAUPANTYÖTEHTÄVISTÄ

Saturday, July 10, 2004

Piittaamattomuus on nykysuomalaisen yhteiskunnan trendi. Esimerkiksi liikenteessä tänään(9.7.2004, perjantaina) klo 12.46 valkoinen BMW (CIB-XXX) kääntyi Helsingistä Vihtiin ajaessaan Kehä I:lle länteen vasemmalle tien yli ja seikkaili vielä sääntöjen mukaan ajaneessa jonossa aiheuttaen pahan vaaratilanteen. Vaalea viiksivallu ei tainnut huomata oikealle kääntyvää kehä I:n liittymää tai sitten hän oli vain piittaamaton.

Liikenteessä sekoilu ei ole harvinaista vaikka poliisi onkin kiinnostunut ainoastaan ajonopeuksista eikä vilkun käytöstä tai muiden kuin pysäköintisäädösten noudattamisesta. Seuraukset näkyvät päivittäin. Voisi sanoa jopa joidenkin "parempien" autojen omistajien kuvittelevan heillä olevan selkeitä etuoikeuksia meihin perusautoilla ajaviin nähden.

Uskaltaisinko ottaa riskin?

Kuinka moni meistä todella uskaltaisi mennä välin jos sattuisi pahoinpitelyn tai muun rikoksen todistajaksi? Tuskin monikaan joka haluaa itse jäädä eläväksi ja ehjäksi. Valintatilanteessa vaikenenko vai kuolenko monet valitsevat vapaaehtoisen vaikenemisen (=välinpitämättömyyden).

Asumisen suloinen yhdentekevyys

Taloyhtiöllämme on naapuritalon kanssa yhteinen roskis ja sinne päätyvät sulassa sovussa niin kiukaat kuin maalit, huonekalut ja talvirenkaat sekä vanhat työkalut. Kukaan ei näytä välittävän. Kyllä taloyhtiö maksaa loisten kaatopaikkamaksut. Välinpitämättömät käyvät kukkarollamme.


Perheet pääoman voimalla erilleen

Kokoomuslainen kirjoitti Hesarissa muutama viikko sitten ylistävästi sunnuntaiaukioloista. Ja mitä vapautuneista aukioloajoista seuraa? Perheillä ei ole enää yhteisiä viikonloppuja eikä yhteisiä iltoja: yhteinen aika on vähentynyt dramaattisesti. Olen varma ettei erillään eläminen paranna perheiden hyvinvointia tai lasten valvontaa. Paremminkin lapset ja lemmikkieläimet jäävät huonommalle hoidolle; yhteiset mökkiviikonloput, matkat sekä ateriat muuttuvat harvinaisiksi. Eikö kukaan todella välitä? Kunhan kauppaketjut saavat rahaa muu on yhdentekevää. Pitäisikö sanoa kuppausketjut?

Paljastava kilpailu

Kiitos saksalaisen kilpailun suomalaiset rautakauppiaat ja ruokakauppiaat ovat laskeneet hintatasoaan havaittavasti. Seuraavaksi katsotaan suomalaisen rakentamisen hinnoittelu jos puolalaiset rantautuvat koivun ja tähden alle. Välittääkö kukaan todella siitä että nuorten ihmisten tuloista käsittämätön osa menee asunnon hankintaan ja ylläpitoon? Kuinka suomalaisten liikkeiden tiukasti kilpaillut hinnat voivat laskea ulkomaisten yrittäjien tullessa markkinoille? Eihän kyseessä ollut kartelli johon ulkomaalaiset eivät suostuneet?

Suomessa ei kartelleja tunneta, Lemminkäinen, Kone ja metsäyhtiöt eivät taatusti lähtisi mihinkään laittomaan mukaan. Eivät edes harmaalle alueelle. Saatana. Sehän on ihan venäläistä hommaa. Sovittuja hintoja. Hyi faan! Saunailloissa otetaan olutta ja vietetään vapaa-aikaa eikä sovita hinnoista tai markkina-alueista tai muusta arveluttavasta.


Naiset huipulle!

Auttaisiko naisten mukaantulo huipulle tähän saunajohtamissyndroomaan?
Pitäisikö valtion seurata tarkemmin yritysten edustustoimintaa?
Ties vaikka vähän kaveerattaisiin kilpailijankin kanssa?
Kiinnostaako kilpailuvirastoa?

Elämmekö välinpitämättömien valtakunnassa?

Wednesday, July 07, 2004

Onks Leninkrat kaupois?

Vai jokohan se on myyty, käsistä viety?

Suomalainen Leningrad Cowboys on kulttibändi parhaasta päästä ja juontaa juurensa varhaiseen lahtelaiseen Sleepy Sleepersiin.


Lahtikaupungin rullaluislelijat

on Juicen biisi (just se Juice Leskinen, ikoni itse, manserockin miehiä) ja sopii hyvin lahtelaisrockin otsikoksi. Sleepy Sleepers paransi idänsuhteita muuttamalla levy-yhtiönsä vaatimuksesta "Karjala takaisin" levynsä nimen muotoon "Takaisin Karjalaan". Muutenkin Sleepparit tutustutti suomalaisnuorisoa mm. Matin ja Tepon musiikkiin, soitti Elvis-covereita ja tietysti omia klassikkojaan jotka eivät ilmestyessään vielä olleet niin kauhean klassisia, ennemminkin jotain ihan muuta.

Ja perästä tuli tietysti Perästroikaa Orchestra omine hulvattomine biiseineen. Bändi on julkaissut ainakin kaksi cd-singleä jotka sisältävät biisit: Kuurankukka , Håkan (=downtown), Karkuri (=runaway), Antaudun sun hymyyn, Hello Beibi (=get on) ja Baariin baariin (=ridin' ridin'). Sanat eivät ole käännöksiä vaan omintakeisia tarinoita reippaassa rock'n'roll-hengessä kieli poskella.

Väliin mahtuu vielä Lahden oma Rajuilma joka jyrisee kiitettävästi ja levykin saattaa onnella löytyä jostain. Koska äänite lienee harvinainen luettelen sen biisit samaan syssyyn: Et saa, Päätä särkee, Kova biisi, Muisto, Piiskaa!, Voimaa, Se on mulle sama, Avain taivaisiin, Usko mua, Polttaa.

Jokaisesta Suomen kaupungista näyttää löytyvän oma rock-kulttuurinsa josta vain osa on päässyt laajempaan tietoisuuteen. Koska en ole mikään rockin erikoistuntija nostin muutaman yrittäjän esiin jottei tietämys jäisi pelkästään Zero Ninen jälkeiseen aikaan.

Tupakoinnista ja sen vaikutuksista eri tilanteissa.

Menestyt työssäsi!

Omalla työpaikallani monet johtajistamme tupakoivat joten urakehityksen kannalta on eduksi polttaa tupakkaa koska silloin pääsee usein ja helposti puheisiin päälliköiden kanssa. Näin saa etulyöntiaseman tupakoimattomiin nähden. Sitäpaitsi tupakoitsija ymmärtää palkankorotustarpeen koska tupakka on kallista ja elintärkeää.


Valtio saa rahaa!

Tupakointi tuottaa valtiolle huomattavat verotulot vaikka aiheuttaa myös huomattavat tupakointisairauksien hoitokulut. Ennen vuotta 1980 aloittaneista tupakoijista suurin osa voi vedota tupakkatehtaiden tiedottamiseen jossa järjestelmällisesti kiistettiin kaikki yhteydet tupakan ja sairauksien välillä vaikka jo tuolloin ainakin USA:ssa tiedettiin uuden syövän (=keuhkosyöpä) olevan käytännössä tupakoinnin nimikkosairauden.


Tupakoitsijan ei tarvitse kituuttaa eläkeläisenä (?)

Nykyäänhän lukutaitoiset ihmiset tietävät hankkivansa itselleen osamaksulla verisuonisairauksia ja keuhko-ongelmia. Mielenkiintoista tässä on tuttavani käsitys nopeasta ja kivuttomasta kuolemasta heti eläkkeelle pääsyn jälkeen. Ajatus eliniän lyhentämisestä suoraan 15 sekuntia per savuke ilman sairauksia kuin veitsellä leikaten tuntuu haaveunelta.


Tupakoitsija on sosiaalinen

Tupakkapaikalla on hyvä tiimi. Tulta, jämiä tai tupakkaa pyytäessä tutustuu uusiin mielenkiintoisiin ihmisiin. Kaikki tupakoitsijat tietävät vierotusoireiden olevan pahoja joten tupakan puute on jokaiselle tupakoitsijalle pahin painajainen ja saa auttamaan kaveria hädässä. Yhteisen tupakan poltto on kuin yhteisen leivän ja viinin nauttiminen ehtoollisella (=kirkollinen tapahtuma). Tupakan mausta ja merkeistä syntyy helposti keskustelua eri merkkiä polttavien kesken; samalla voi myös arvioida muualta tuodun halvemman tupakan laatua sekä makua suhteessa säästettyihin euroihin.


Tupakoitsija tuntee säätilan

Polttaessaan tupakkapaikalla, ulko-ovella, parvekkeella tai ikkunan ääressä tupakoitsija tuntee tupakoimatonta paremmin säätilan ja huomaa ensimmäisenä sään vaihtelut sekä osaa varautua niihin muita ennen.


"Todellinen tupakoitsija"

Todellinen tupakoitsija ei koskaan mene nukkumaan ilman "unisavuja" eikä nouse aloittamatta päivää "aamutupakalla". Yölläkin herätessään tupakoitsija vetää mieluusti savut etteivät vierotusoireet häiritsisi unia. Automatkalla kohtelias imuttelija ottaa viimeiset savut juuri ennen lähtöä ja seuraavat heti pysähdyttyään jotta kanssamatkustaja saa reissata raikkaassa autossa.


Tupakoimattomana siis työurani kärsii, valtio menettää verotuloja, joudun kituuttamaan sairaalloisena yksinäisenä vanhuksena, olen epäsosiaalinen, en tiedä säätilasta enkä voi osoittaa välittämistäni sauhuttelutavoillani. Lisäksi ekologinen jalanjälkeni on huomattavasti pienempi kuin sauhuttelevilla lajitovereillani.

Pitäiskö minunkin aloittaa uusi ura tupakoitsijana?

Tuesday, July 06, 2004

Moni elää


Eikkakin


Hyvää Eino Leinon päivää! Kalevalaisen kielen mestarin myötä löysin suomalaiset pakanasivut jotka saavat ajattelemaan matriarkaattien ja patriarkaattien suhteita uudelta kannalta.


Suomi-Cherokee seura

Tunnen syvää yhteyttä suomalais-ugrilaisten ja Pohjois-Amerikan intiaanien välillä. Molemmat tuntevat jokamiehenoikeuden oman heimon metsästysmaihin, molempia ovat voimakkaat valloittajakansat hävittäneet menestyksellisesti sukupuuttoon ja mikä tärkeintä: molemmat tuntevat saunan!


Keksitään lisää rockia, vai oliko se ruutia?

Suomirock elää jä voi hyvin. Kiteen kirkas valloittaa maailmaa ja Lappeenrannasta löytyy taas tanakkaa tavaraa. Pitäisiköhän perehtyä paremmin näihin koviin kotimaisiin?

Monday, July 05, 2004

Vinkki Tallinnan kävijöille:

Tallinnassa huoltoasemat ovat siistejä (myös niiden WC:t), viinahylly ja juomavalikoima on kohtuullinen sekä niiltä voi löytää kivoja yllätyksiä kuten saunavastoja. Eikä mitä tahansa vastoja vaan katajaisia tai eukalyptuksesta tehtyjä ja hinnatkaan eivät suomalaista hirvitä (alle 3€).
Jalkapallo on joukkuepeli

Kreikka muistutti harvinaisen selkeästi joukkuepelien luonteesta: parhaat pelaajat eivät voita yksin vaan yhdessä. Suuret jalkapallomaat ja huippunimet kaatuivat toisensa jälkeen kreikkalaisten kurinalaisen mutta todella taitavan pelaamisen pyörteissä. Ranskalaisten, tsekkien ja portugalilaisten virtuoosien taidokkaat hyökkäykset kilpistyivät kerta toisensa jälkeen Kreikan joukkueen tehokkaaseen yhteispeliin ja uhrautuvaan puolustukseen.

Onneksi olkoon vaan!


Kysymys: Kuinka Suomi saadaan mukaan jalkapallon EM-kisoihin?

Vastaus: Järjestetään kisat Suomessa jolloin isäntämaa voi nauttia ainakin alkulohkosta.
Eestist Europarlamentisse

Ainult 26,7 protsenti (=234 485) Eesti valijaist hääletis Europarlamendi valimistel sellel suvel. Huvitav on et enamik valijateist on rahul tulemustega ehkei hääletanudka.

Tallinnast Aegnasse

Kes soovib midagi uut Tallinna reisil leida, tasub Aegna saarega tutvuda. 2.7.2004 hakkab laev sôitma Tallinna ja Aegna saare vahel. Laev väljub linnahalli kai äärest kell 9.00, 11.00 ja 17.00 (reedel, läupäeval ja pühapäeval ka kell 19.00). Aegnast saab Tallinnasse kell 10.00, 12.00 ja 18.00 (nädalavahetusel ka kell 20.00). Sôit kestab umbes kakskümmend minutit. Pilet maksab täiskasvanutele 75,- EEK (=5 €) ja alla 7-aastased lapsed reisivad tasuta. Saarel on ilus loodus ja tsaariaegsed sôjakindlustused.


Helsingistä Tallinnaan

Kuten arvata saattaa tankkasin perjantaina Tallinnassa 95E bensiiniä hintaan 11,50 EEK (=0,77€) ja kuskillekin löytyi polttoainetta: Vana Tallinn 5,53€, Kännu Kukk 10,33€ ja bulgarialainen punkku Manastirska isba 1,66 € joten vielä on muutama pikku syy harrastaa etelän matkailua. Tosin ensimmäinen ulkomaanmatkani uudella punapassillani ei tuonut yhtään leimaa joten leimoja haluavien täytynee suunnata emämaahan.

Sunday, July 04, 2004

HS, Turtiainen ja Soneran tappiot

Hesarin kuukausiliitteessä (heinäkuu/2004) on paha ajatusvirhe. Sivulla 86 Pertti Turtiaisen haastattelussa väitetään Soneran kustannusten olleen vain valtion maksaman 500 miljoonan euron tuen suuruinen. Tarkkaan ottaen tämä ei pidä paikkaansa koska tuen lisäksi UMTS-farssi vähensi Soneran maksamia veroja ja jos ei olisi pantu erästä Suomen tuottavimmista yrityksistä pätevän (?) toimitusjohtaja Relanderin johdolla konkurssikuntoon sen myynnistä olisi voinut valtion kassaan kilahtaa helposti tuo sama 500 miljoonaa euroa voittoa.

Tällä yhtälöllä Suomen valtion menetykset Kaj Erik Relanderin johdolla tehdyn UMTS-päätöksen takia ovat reilusti yli miljardi euroa, tuskin koskaan saamme tietää paljonko valtio todellisuudessa menetti rahaa. Valtion rahathan ovat meidän veronmaksajien rahoja joilla meille maksetaan asumistukea, opintotukea sekä tarjotaan palveluja kuten terveydenhoito, tienpito, kirjastot, koulut sun muut "mukavat". Palkaksi tästä yrityksensä jäävuoreen ajamisesta Relander sai reilun kultaisen kädenpuristuksen Soneralta jolla oli varaa maksaa erorahat johtajalleen muttei tämän päätöksistä aiheutuneita giganttisia kuluja.

Miksi epäonnistuneen ja omahyväisen johtajan erorahat ovat etusijalla konkurssissa olevan yrityksen vastuissa? Näyttää silltä etteivät Suomen lait muutenkaan koske Soneran entistä johtoa joka näyttää pääsevän teleurkintajutusta kuin koira veräjästä vakavalla nuhtelulla tyyliin: "ei meitä kiinnosta mitä teitte, älkääkä enää jääkö kiinni, perhana!" Lakihan on "kaikille sama" paitsi niille eläimille jotka ovat tasa-arvoisempia kuin toiset eläimet: sioille. Pyydän sioilta vertausta anteeksi.



Thursday, July 01, 2004

Menetämmekö Tallinnan matkailukohteena nyt kun sielläkin kielletään viinan myynti öisin klo 23.00-08.00? Jatkossa emme saa täydennystä Tallinnan huoltoasemilta tai uimarannoilta joilla ei enää tästä eteenpäin myydä viinaa, samoin alle 75 m2:n myymälöiden viinanmyynti päättyy vuoden 2005 alussa. Perusteluna on kaupan vaikea valvottavuus sekä alkoholinkulutuksen vähentäminen. Tavoitteena on myös nuorten alkoholinkulutuksen vähentäminen.

Eikös nuorten alkoholinkulutus vähenisi parhaiten myymällä alkoholia aihoastaan nuorten nukkuessa noin 24.00 - 06.00 tai vaihtoehtoisesti 04.00 - 09.00? Huoltoasemat ovat myös mainioita paikkoja nuorten kulutuksen vähentämiseksi jos Tallinnassa säädettäisiin laki ettei huoltoasemalle saa mennä sisään ilman ajokorttia jolloin kaikki kävijät olisivat aikuisia.
Samoin mitä pienempi liike on sitä helpompi sitä on valvoa, varsinkin jos kaikki tuotteet pidetään vanhaan neukkutyyliin tiskin takana. Eikös nyt olisi Vladimir Putinin aika ärähtää pienten lasnamäkeläisten viinakauppojen puolesta? Lasnamäkihän on venäläisten asuinaluetta.

Taustalla vaanii vielä peikkona Viron valtion kaavailema viinaveron nosto joten nyt pian Tallinnaan ennenkuin pahin tapahtuu ja virolaisetkin tulevat Suomeen hakemaan halpaa viinaa. Itse käyn huomenissa tutkimassa paikallista tarjontaa ja aion samalla vähän täydentää viinakaappia jotta saisin tallennettua edes jotain katoavista kohtuuhintaisista alkoholituotteista.


Pohjoismaat siirtyvät jenkkityyliin. Jatkossa täälläkin naidaan housut jalassa kuten amerikkalaisissa elokuvissa on tapana, ainakin PN suosittelee uusia toimintatapoja. Pohjoismaiden neuvoston mielestä lapset pitäisi varjella seksiltä ja tarjota tilalle rehellistä väkivaltaa. Niin muuttuu aika, ennen oli seksiä, nyt alkaa raakuuden aika.

Hongkongissa on vielä toivoa sillä professori Yu-shek Cheng kulkee vielä vapaana luennoimassa demokratiasta jopa Suomessa jossa tähän asti on vallinnut konsensus.


"Hullupäissi!" sano myyntisihteeri kun kakarat auton eteen juoksivat.
"Mönkäre komissaariksi!" sano demarit kun ongelmajätteestä eroon halusivat.
"Jumalauta!" sano porot tallinnalaisella kesäterassilla.

Soome-Eesti valitsuste koostööprojekt: viina hind tôusma!
Soome-Eesti rahvaste koostööprojekt: viina alati soodsalt müügile!


This page is powered by Blogger. Isn't yours?